Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога и как се дезинфекцира етажната собственост в условия на пандемия?

Снимка: Борис Димитров

 Съветите на всички специалисти е, че честата дезинфекция е най-добрата превенция срещу коронавируса.

 „Това, което ние се опитваме да направим с жилищните сгради, които управляваме, е поне два пъти месечно да бъдат дезинфекцирани. Има сгради, които ежеседмично почистваме. Колкото по-често, толкова по-добре“, каза за Радио Благоевград професионалният домоуправител Ангел Вангелов. Той коментира, че общите части в жилищните сгради може би са останали в сянка от всички други мерки, но е важно да бъдат дезинфекцирани. В етажната собственост попадат всички места в жилищната сграда, които са за общо ползване.

 „ Мерките, които трябва да се приложат по дезинфекция, най-често се прилагат в стълбищната клетка, защото там има най-голям човекопоток“ , обясни още професионалният домоуправител Вангелов и посочи местата, на които трябва да се обърне особено внимание при дезинфекциране в жилищните сгради.

  „ Това са контактните области – парапет, копчета в асансьора,  входна врата, ключове за стълбищно осветление. Това се местата, които е желателно при възможност всеки ден да се третират със спиртни препарати. Стълбището, повърхността на подовете  също е добре да се третират. Но местата, които пипаме всеки ден с ръце е хубаво да се третират колкото може по-често“, подчерта Ангел Вангелов и разясни, че в жилищни сгради, в които няма избрани домоуправители, отговорността е на всички собственици на апартаменти. Според правилника за вътрешния ред трябва да има график за почистване на общите части, а всеки собственик на апартамент има ангажимента да почиства входа в определени дни от месеца.

Професионалният домоуправител Вангелов уточни, че трябва да се прави разлика в ползването на препаратите за дезинфекция на етажната собственост.

 „ ...белината и препаратите, които са на хлорна основа имат антибактериални действия. А в случая ние се борим с вирусна инфекция и затова са необходими препарати с високо съдържание на алкохол“, посъветва Ангел Вангелов и благодари на Община Благоевград за дарените дезинфектанти на фирмите, които са наети да стопанисват жилищни сгради в областния център.

 Чуйте в звуковия файл разговора с Ангел Вангелов:

Вижте още

Изложба по случай 24 май е експонирана в общинския парламент в столицата на Черна Гора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в залата на общинския парламент на столицата Подгорица , Посолството на Република България в  Черна гора организира  представяне то на изложбата  „ Книги, посоки, публики “  н а  Националната  библиотеката  "Св. Св. Кирил и Методий". Изложбата беше откри..

публикувано на 26.05.20 в 18:04
Адриана Стоименова

Адриана Стоименова: Над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40

„99 хиляди лица са регистрираните безработни в Бюрата по труда в цялата страна към 19 май„ – съобщи за Радио Благоевград заместник – министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, по време на посещението си в Благоевград миналата седмица. „Въпреки това, над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40, като..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Цветелина Петрунова

Представяме ви Цветелина Петрунова – от студиото на Радио Благоевград до Берлинале

Млада, умна и одухотворена – Цветелина Петрунова – едно момиче от Благоевград, което по пътя на мечтите тръгва от младежкото предаване на Радио Благоевград "Тийн зона" и стига до първия ред на международния филмов фестивал Берлинале.  В интервю на Спаска Зашева за предаването "Неделя у дома" на Радио Благоевград, Цветелина споделя, че опитът, който..

публикувано на 26.05.20 в 14:33

Онлайн училищна панорама за децата на Благоевград

Онлайн училищна панорама ще проведе утре на фейсбук страницата си Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Това е осмо поред издание на инициативата, която е съвместна с Община Благоевград.  "През целия ден ще се предоставя актуална информация за възможностите за прием в първи клас, както и след седми и дванадесети клас...

публикувано на 26.05.20 в 13:12
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30