Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сериозен хигиенен контрол на благоевградския Кооперативен пазар

Министърът на здравеопазването отмени днес на обед забраната за работа на кооперативните пазари и цветни борси в страната. Единствените дни, в които търговците трябва да приберат сергиите си са от Разпети петък до Великден включително. Новата заповед на Кирил Ананиев се базира на факта, че търговците и властите са създали добра организация и стриктното прилагане на въведените противоепидемични мерки . Заповедта разрешава функционирането на пазарите и на Велики четвъртък - 16-ти април.

Под строги правила и засилен контрол премина търговията по-рано днес на благоевградския кооперативен пазар, когато все още нямаше яснота около бъдещото му функциониране

Традиционният пазарен ден в Благоевград тази сутрин бе белязан от неизвестността. Ще имат ли възможност производителите отново да изложат продукцията си; и дали няма съвсем да загине поминъкът им – това бяха основните въпроси на хората зад сергиите, преди да стане ясно, че заповедта за рестрикцията се отменя.

Необходимостта от пресни пролетни плодове и зеленчуци и желанието да се снабдим с качествена продукция са основните предпоставки клиентите да сме на пазара. При строг пропускателен режим и с контрол от страна както на представителите на общинското звено, така и на полицейската дирекция се извършваше търговията.


Освен за сезонните селскостопански продукти, някои благоевградчани бяха на пазар и за традиционното за Великден агнешко месо. И макар, предвид обстоятелствата, настроението на повечето да не бе празнично, желанието за по-различно преживяване поддържаше търсенето.

Няма сериозна промяна в цената на агнешкото в сравнение с предишни периоди, твърдят търговците. Разбира се и тук си остава принципът, че цената се определя спрямо търсенето.

Каква бе картината на популярното тържище и какво е търсенето на агнешкото месо, предвид предстоящите великденски празници чуйте в звуковия файл – > 


Галерия

Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31