Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимай и опознай птиците!

Дистанционното обучение за разпознаване на птици, организира в социалната мрежа БДЗПГоце Делчев. Това е един нестандартен, но любопитен начин, във време на социална изолация и ограничено придвижване, все пак природата да не ни липсва, а и да научим нещо любопитно и важно за птиците около нас.

„Това е една идея, която има за цел да насочи вниманието на хората към опазването на птиците, чрез една интересна дейност, гледайки снимка на един определен вид птица, да се опитат да познаят коя е тя. Тъй като сега е много трудно да изкараме навън желаещите да наблюдават птици, по този начин също можем да ги ангажираме в нашата кауза. Виждайки тази снимка, човек може да предизвика себе си и да установи до каква степен има познания за различните видове птици, защото както в природата, така и на снимка, доста трудно се различават някой от цветовете на оперението на дадената птица. Затова пък, можем да я определим по нейната форма и разположението й в околната среда“ – коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев, който е и автор на инициативата.

Всяка вечер около 20 ч., той качва на своя Фейсбук профил по една снимка на птица, която му е изпратена от негови приятели в социалната мрежа.

„Досега съм получил десетки снимки от различни краища на страната, които не съм публикувал все още и точно по този начин, използвайки сътрудници, ние също можем да разбираме за доста застрашени и редки видове птици, които смятаме, че не са се срещали в определени територии“ – уточни Димитър Попов.

Той информира и за още една интересна инициатива на БДЗП, която се нарича SmartBirds Pro. Това е електронен полеви дневник за бързо и лесно записване на наблюдения на видовете птици, земноводни, влечуги и бозайници в България. Удобно е за използване както за единични наблюдения, така и за провеждането на мониторинг.

„Целта е, в приложението да въвеждаме птиците, които виждаме през нашия прозорец или балкон. Така че, отделяйки по 10 минути на ден, ние можем да бъдем полезни с информация затова, какви птици се срещат в дадените райони на страната“ – сподели още Димитър Попов

Той съобщи, че щъркелите в гнездото под постоянно видеонаблюдение в гоцеделчевското село Баничан, вече чакат поколение. След около месец се очаква да бъдат излюпени 4 яйца на птиците.


Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:Вижте още

Дефицит на помощни средства за незрящите

     В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

публикувано на 24.11.20 в 15:00
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.  За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040..

публикувано на 24.11.20 в 13:16

Да има или не коледни къщички в Благоевград?

Изграждането на коледните къщички в центъра на Благоевград обикновено се очаква с голямо нетърпение и предизвиква много усмивки. Тази година обаче новината за започналото изграждане се прие противоречиво, на фона на информацията за задълбочаващия се проблем с пандемията, особено в областния център на Пиринско, където местата в болниците са..

публикувано на 24.11.20 в 11:58
есен

Синоптик: Много слънце през цялата седмица

Последната седмица от ноември започна с много слънчево и приятно есенно време. Такова ще остане времето и до края й, прогнозира синоптикът Марияна Попова от НИМХ. "Тази седмица вероятността за валежи е много малка. В Югозападна България ще има много слънце и ще се затопли през втората половина. Сутрините ще бъдат мъгливи, с температури под нулата,..

публикувано на 24.11.20 в 11:33

Автобусните и таксиметровите превозвачи ще протестират

  В сряда, 25-ти ноември,  о т 9 до 12 часа ще спре транспортът в столицата. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите и заплашиха да преустановят..

публикувано на 24.11.20 в 10:48

„За“ или „против“ въвеждането на по-строги мерки

Здравното министерство и експертите от Нaционалния оперативен щаб предложиха да бъдат въведени по-строги мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Бе предложено почти пълно затваряне на държавата: преустановяване на присъствените часове в университети, училища, детски градини и ясли; спиране на  работата на заведенията за хранене..

публикувано на 24.11.20 в 10:37