Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Къде се прави кашкавал на конци?

Снимка: БГНЕС

Опитвали ли сте „Дърпан кашкавал“?! Може би повечето от вас не, но има една малка семейна козеферма, в която две семейства заедно отглеждат стадо от 300 кози и заедно произвеждат над 20 вида продукти – от кисело мляко до кашкавал на конци, наричан още дърпан.

 Единственият начин да се опитат тези натурални млечни продукти е ако посетите фермерските пазари, организирани от ХРАНКООП – кооперативът обединяващ потребители и производители на чиста храна.

  Мария Иванова и съпругът ѝ преди 18 години се захващат с нелеката задача да създадат козеферма.

 „Ние преценихме, че това е ниша. Няма предлагане на пазара на кози продукти, а от информацията, която имаме козето мляко е много полезно. Би трябвало да има реализация. А може би защото козите са много мили животни, това също наклони везните да вземем стадо кози“, сърдечно споделя Мария и добавя, че животът във фермата за нея и цялото ѝ семейство започва по тъмно и свършва по тъмно.

 Днес във фермата се съчетават три дейности – животновъдство, производство на млечни продукти и реализация на пазара.

 Преди една година към фермата се включва  още едно семейство, което се готви да поеме „щафетата“ и занаята от Мария и съпруга ѝ.  Ако искате да опитате от млечните продукти на Мария, трябва да ѝ гостувате във фермата. Така, по думите ѝ, всеки може да си припомни откъде идват сиренето и кашкавалът на трапезата. Освен вкусните сирена, всеки може да се наслади и на дърпания кашкавал. Той е смес между козе и краве мляко и е изцяло ръчно произведен чрез месене, издърпване и усукване. И както казва Мария, консумира се с удоволствие, но не се реже, а се разнищва. 

  Идеята за дърпания кашкавал Мария взаимства при едно от пътуванията си в съседна Турция. Тя успява да открие най-точната формула за кашкавала на конци, който днес е бутиков деликатес. За съжаление в големите търговски вериги няма как да намерим млечните натурални продукти от козефермата на Мария и други малки производители. Затова шансът за тях са фермерските пазари. Там можем да изберем чиста храна, но и да подкрепим българските ферми и земеделски производители.

 Чуйте звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Марти, която мечтае да усмихва хората чрез добротата си!

Днес, на 11 януари, отбелязваме Световния ден на думата „благодаря“ – красива българска дума, която съдържа в себе си думите „благо“ и „дар“. Именно за благото на дара  разговаряхме в предаването „С усмивка в събота“ с 11-годишната Мартина Димитрова, която дари за втори път грижливо поддържаната си коса на онкоболни деца. Мартина е родена и..

публикувано на 11.01.25 в 11:41

Да уловиш момента или каква е тайната на добрата фотография?

Снимка на  фоторепортера на БТА Благоевград Красимир Велков попадна в национална класацията за най-добра фотография - Топ 5. Той  е известен със своя професионализъм и естетически усет в областта на фотографията. Негови снимки често илюстрират събития и новини от региона. Кадърът на Краси Велков е заснет в местността Коматински скали в община..

публикувано на 10.01.25 в 14:37

Национална кръгла маса търси решения за честни избори в България

На 13 януари 2025 г. от 10:00 до 13:00 часа в залата на БТА ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Промени в Изборния кодекс, гарантиращи провеждането на честни избори в България“. Инициативата е организирана от гражданската платформа „Будители“ и цели да постави на дневен ред ключови промени в изборния процес. Според организаторите е необходимо..

публикувано на 10.01.25 в 11:21
Доц.д-р Иванка Сакарева

Изкуственият интелект няма да унищожи професията на преводача

Изкуственият интелект (ИИ) няма да унищожи професията на преводача. Макар че технологиите се развиват много бързо в областта на езиковата обработка и все повече хора използват автоматизираните онлайн софтуери за превод на текст, машините все още не могат да се конкурират със сложните лингвистични задачи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград доц.д-р..

публикувано на 10.01.25 в 11:17

ЮЗУ със статут на научноизследователско висше училище

Министерският съвет прие актуализирания списък на изследователските висши училища. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград  е включен в списъка след получена висока оценка за своята научна дейност. „Ръководството на университета  си постави тази приоритетна задача и за наша радост тя беше изпълнена в рамките на миналата календарна година. Статут на..

публикувано на 09.01.25 в 13:53

Конкурс за млади автори: „Бих се родил отново“

„Бих се родил отново“ е темата на 11-ото издание на националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. В него могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 20 години. Участниците са предизвикани да разгледат идеята за новото начало, което би могло да настъпи във всяка човешка съдба, и да се запитат какви..

публикувано на 09.01.25 в 11:46

Пиринска мома в народна носия е най-новата статуя в село Пирин

Санданското село Пирин става все по-атрактивно за туристите както с хубава си природа, така и с местните забележителности, сред които е и оформящият се Музей на дървените статуи на открито. Според кмета Георги Влахов, той може би е единственият по рода си в България. Дървените фигури вече са шест, като най-новата, на Пиринска мома в местна народна..

публикувано на 09.01.25 в 11:13