Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в област Благоевград са готови за провеждането на държавните зрелостни изпити

Това каза за Радио Благоевград Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград.

Учебната година ще приключи неприсъствено в електронна среда. Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid-19.  Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 юни и на 3 юни.

Общият брой зали за първия държавен изпит по БЕЛ, който ще бъде на 1 юни, е 276 в 31 училища на територията на цялата област. Малко по-малък е броят на залите за втория зрелостен изпит – 250 зали в 29  училища. „По-малкият брой зали е функция и резултат на това, че  от 2 525 ученици, които са изявили желание да се явят на втори ДЗИ, 728 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по придобиване на степен на професионална квалификация. Това стана възможно с влизането  в сила на Закона за училищното и предучилищното  образование“ – каза г-н Златанов. Той допълни, че през последните години непрекъснато се увеличава броят на зрелостниците, които предпочитат да се явят на изпит по теория и практика на съответната специалност. „Това е положителна тенденция. Децата са учили 5 години съответната професия. Логично е в края на обучението в средното образование да защитят тази позиция“ – коментира Ивайло Златанов.

Още за предпазните лични средства по време на ДЗИ, организацията в училищата, за квесторите и съветите към учители, ученици и родители  от началника на РУО Благоевград Ивайло Златанов, чуйте в звуковия файл:

Зрелостниците в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич са 100 тази година. „87 от тях ще държат втори зрелостен изпит по теория и практика на професията“ – каза за радио Благоевград директорът инж. Светла Данаилова. Изпитът по теория ще бъде проведен по правилата за ДЗИ, както по отношение на организацията, така и по отношение осигуряване и засилени хигиенни и дезинфекционни мероприятия в деня на изпитите. „В нашето училище ще бъдат проведени изпити по практика за пет специалности. Част от тях ще се проведат под формата на задание, което зрелостниците защитават в деня на практическия изпит. Друга част от зрелостниците ще проведат  изпит като задание, но в компютърен кабинет. 1/4 от учениците от специалността „Ресторантьор“ ще проведат своя практически изпит в учебните работилници по технология на кулинарната продукция“ – поясни инж. Светла Данаилова.

Още подробности за организацията на ДЗИ, ще има ли изпращане на знамето и тържество в двора на училището, чуйте в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32
Магдалена Борисова

Магдалена Борисова с нова книга за деца – „Горски истории“

Самоковската авторка Магдалена Борисова зарадва малките си почитатели с нова книга – „Горски истории“. Авторката остава вярна на стила си и отново залага на добротворчеството в своите истории. Посланието, което отправя Магдалена Борисова е да бъдем добри, да бъдем приятели – и малки, и големи. На страниците на книгата читателище ще..

публикувано на 11.08.24 в 15:16

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27