Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три щъркелчета се излюпиха в осиновеното от Радио Благоевград щъркелово гнездо

В осиновеното от Радио Благоевград щъркелово гнездо, в гоцеделчевското село Баничан, кипи нов живот. Три са малките щъркелчета, които е забелязал в гнездото Димитър Попов, председател на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев и един от инициаторите на Кампанията „Осинови щъркелово гнездо 2“. По наша молба той провери, дали има потомство в осиновеното от медията ни щъркелово гнездо в село Баничан, след като стана ясно, че преди дни в най-популярното гнездо в България, което от пет години е под постоянно видеонаблюдение, вече има излюпени пет малки щъркелчета.

„Приемам това като много добър знак, защото все пак, три малки щъркелчета, не са никак малко. И двамата родители полагат грижи за тях, непрекъснато се сменят. Доста едрички са малките във Вашето гнездо, по-едри от тези в гнездото с видеонаблюдение и очаквам до месец и половина - два, те вече да са излетели от тяхното гнездо“  - уточни Димитър Попов.

„Излюпените четири малки щъркелчета в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан са четвърто поколение за двойката щъркели Изгрев и Пролетка. Рядкост е и четирите малки да се появят живи и здрави на бял свят, критични са първите дни след излюпването им, но за сега те са добре, надявам се да оцелеят всички“ – коментира още природолюбителят.

Той уточни, се скоро се очаква да бъде възобновена Кампанията „Осинови щъркелово гнездо 2“, която бе спряна временно, заради пандемията от коронавируса.

„Всички щъркелови гнезда в село Баничан са осиновени, но в околните селища има достатъчно гнезда за всички, които желаят да се включат. Съвсем скоро ще поставим първите три табели от новата кампания, две от тях са в село Баничан за новостроящите се гнезда, а другото е в село Ляски. Спокойно могат да е осиновяват гнезда и в другите населени места“ – уточни още Димитър Попов, който припомни, как всеки желаещ, може да стане осиновител на щъркелово гнездо.

Чуйте в звуковия файл разговора на Биляна Славчева с Димитър Попов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18