Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само по четирима – петима в Парка за мечки

От днес, 18 май, Паркът за танцуващи мечка край Белица отново отвори врати за посетителите. Случайно или не, новият сезон в мечото селище стартира в Деня на българските зоопаркове, към които се причислява и Паркът край Белица.

„Всеки, който има желание да ни посети, вече може да го направи всеки ден от 12 до 18 ч., но при спазването на строги противоепидемични мерки“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка.

Той припомни, че всеки посетител трябва да бъде с маска, да спазва дистанция и да използва поставените на определените места дезинфектанти. Ще бъдат допускани групи, с не повече от четири – пет човека.

„Няма да допускаме групи в Парка, то това не се допуска и от Закона. Минаваме малко към семеен тип посещение, ще се допускат до пет човека в група, колкото е едно семейство или толкова, колкото се съберат в една кола, защото, ако хората са дошли с един автомобил, няма смисъл после да ги разделяме при посещението“ – уточни още Димитър Иванов.

Влизането в Парка ще става в повечето случаи самостоятелно, ще има екскурзоводи, които ще са разположени стационарно, няма да се движат с хората и ще обясняват, доколкото е възможно за мечките и ще отговарят на зададени въпроси.

„Все още не е за препоръчване организираното посещение на Парка от групи, пристигащи с автобус, тъй като, те паркират на около 800 метра от мечото селище и придвижването на хората става на групи, което не е позволено“ – коментира още управителят на Парка за танцуващи мечки.

Служителите също работят при нова организация, те са разпределени на групи, така че при евентуална усложнена обстановка, да могат да бъдат заменяни. Ако се наложи Паркът да бъде затворен отново или да бъде под карантина, има разработен Кризисен план за такива ситуации.

Димитър Иванов съобщи, че още преди две седмици са започнали запитванията от посетители за това, кога и при какви условия, ще работи Паркът, но поради факта, че днес е делничен ден, не се очакват струпвания на много хора.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:


Галерия

Вижте още

Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград е Библиотека на иновациите

Образователният портал "Уча.се" отличи Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград като Библиотека на иновациите. Едно отличие, което радва всички работещи в библиотеката, защото всеки един работи усилено, за да бъде институцията модерна и в крак с новото време и новите технологии.  Благоевградската библиотека, чрез  абонамент за „Уча.се” ,..

публикувано на 21.01.21 в 15:09

В петричкото село Самуилово вече имат календар с родените през 2020 година бебета

Кметът на петричкото село Самуилово - Кирил Стоянов, спази традицията да отпечата календар, посветен на родените в селото бебета през 2020 година. Традицията управникът започва, когато за първи път е избран за кмет на Самуилово, а идеята е да стимулира раждаемостта в населеното място. „Идеята е да създаваме и положително настроение..

публикувано на 21.01.21 в 11:14
Павлина Герина

Павлина Герина: Раждането на новия живот в ръцете на акушерката е магия!

„Емоцията на този ден винаги е различна и достатъчно голяма, за да трепват сърцата на всички акушерки, независимо дали са в родилна зала или в отделенията неонатология и  гинекология. Всички посрещаме празника с много радост, защото това е мисията ни – да бъдем до майките, независимо от всичко, което се случва“ – това сподели в интервю за Радио..

публикувано на 21.01.21 в 09:20

Водната стихия наказа грешките, направени през годините

Това е изводът от разговора в ефира на Радио Благоевград с кмета на община Радомир Пламен Алексиев. "Току-що бе отменено извънредното положение в някои от селата в общината. Изпускането на вода от язовир „Студена“ е причина за наводненията по поречието на река Струма. Ролята на язовирите е да бъдат регулатор на водните количества при подобни..

публикувано на 21.01.21 в 07:42

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28