Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен  ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои.

Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна стихия са неговият подвиг и гениалното му творчество.  Неговото дело вълнува дори и младите българи днес, които са набеждавани за всичко друго, но не и за родолюбци.

 За мен Христо Ботев не е просто човек, той е герой. Герой, който е жертвал живота си в името на България. Най-отличителната страна от характера му е обичта към България. Аз лично също обичам страната си. Обичам да живея в модерна европейска държава, която същото време пази традициите. Докосваме това, че той винаги избира да се бори, не се отказва и следва целта си“, споделя Габриела Стоименова, ученичка и възпитаник на клуб „Родолюбие“ към ОДК-Петрич.

Гениалният поет е автор само на 20 стихотворения. Но неговите стихове и до днес определят облика на българската литература.

Любимото ми негово стихотворение е „На прощаване“. Според мен то показва, че той е обичал семейството си, обичал е близките си, но винаги на първо място е поставял Отечеството, което го прави истински герой“, разсъждава още Габриела.

Днес почит отдаваме и към всички загинали за свободата и независимостта на България. 

В днешно време също има много родолюбци. Със сигурност не можем да съотнесем героите на днешното време към онези преди. Ботев е жертвал живота си в името на държавата, но пък всяко време има своите герои. Днес има лекари, полицаи, учители, пожарникари, спортисти, които прославят страната си. Пазят традициите“, споделя ученичката.

Точно в 12 часа на обяд хората  под воя на сирените се изправиха на крака и в продължение на минута със сведени глави отдадоха почит на Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България. Вижте още

Кой взе хляба на крайпътните обекти в района на Кресна?

Крайпътните обекти в района на Кресна са изложени пред редица трудности, споделят собственици на магазини и заведения за бързо хранене в района. Най-засегнати от кризата са заведенията за бързо хранене, докато магазините все още се крепят, тъй като обслужват и жителите на селото. Пазаруват се най-необходимите неща, каза собственик на..

публикувано на 08.07.20 в 09:54

Д-р Веселка Мончева: Неколкократно е увеличен броят на новорегистрираните с коронавирус в област Благоевград

34 са потвърдените положителни случаи на COVID-19 в област Благоевград само за седмица и с това общият брой заболели става 219. Хоспитализирани са 22 лица, от тях двама са на интензивно лечение. „ Почти всички инфекциозни отделения в областта са пълни. Тревожно е, че новорегистрираните са много повече от миналата седмица."   – каза за Радио..

публикувано на 07.07.20 в 11:48

Приложение за здравословно хранене донесе първото място на АУБГ в българския хакатон за иновации

                                               Healthit от АУБГ и WashIt от НБУ си поделиха първото място За 7-а поредна година в София се проведе Академия за иновации 2020 - Bulgaria Innovation Hackathon за студенти. Събитието се организира от агенцията за иновации Innovation Starter, в партньорство с водещите университети, институционалната..

обновено на 07.07.20 в 11:13

Синоптик: Дъжд и във вторник, от сряда до края на седмицата ни очаква много слънце

Във вторник следобед от запад на изток над страната ще премине студен атмосферен фронт. По неговото движение ще има условия за краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици и риск от градушки. От утре до края на седмицата атмосферата над страната постепенно ще се стабилизира, валежи не се очакват "От сряда до края на седмицата ни очаква много слънце и..

публикувано на 07.07.20 в 10:56

Асоциация „Докосни дъгата“ и НСБ с нова младежко-образователна инициатива

В края на миналата година асоциация „Докoсни дъгата“ заедно с Национална спортна база стартираха съвместен проект - влогърско предаване за живота на спортистите - „#Backstage“. Днес инициативата се разраства като се дава възможност на студенти да се включат в процеса на създаване на предаването. „ Тази година, заради КОВИД каналът..

публикувано на 06.07.20 в 18:06

„Вярвам в доброто“ – инициатива на Пето СУ „ Георги Измирлиев“ – Благоевград

  Идеята за инициативата под надслов „Вярвам в доброто“ възникнала спонтанно сред възпитаници и преподаватели в Пето СУ „ Георги Измирлиев“ – Благоевград, по време на он-лайн обучението, още през месец май, когато трима ученици решават да съберат пари и да помогнат с хранителни продукти на нуждаещ  се човек в беда.  Следвайки примера им, много..

публикувано на 06.07.20 в 12:49

„Хераклея Синтика“ крие още изненади

В ъзобновиха археологическите проучвания на древното тракийско селище "Хераклея Синтика". Така бе поставено началото на „Археологическо лято“ – 2020 на  най-големия и значим историческо-археологически обект на Балканите. Археолозите очакват да открият още много изненади, които да разказват местната история. „Надявам се, да открием..

публикувано на 06.07.20 в 11:47