Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново в танцовите зали

Танцовите школи бяха сред последните, които заработиха отново след обявяване на пандемията от COVID- 19, а дейността им се извършва под строги мерки за безопасност.

Репетициите се провеждат със засилени мерки за безопасност. Родителите ще изчакват своите деца отвън, извън залата. Децата трябва да си носят чисти обувки, предвидени само за репетиция, и репетиционно облекло, което да обличат там, на място. Разрешено ни е до 15 човека в една група. 12 деца днес ще дойдат на тренировка. Часът остава както и преди пандемията- 1 час е урокът по танци. Родителите трябва да попълнят и декларации за съгласие“, каза за Радио Благоевград Лидия Томова- Чимева, ръководител на клуб по танци „Блясък“ в Благоевград.

Притеснение от страна на родителите да изпратят децата си на танци отново след пандемията според Лидия Томова няма:

Аз преподавам модерни танци и 90% от урока детето не се докосва до друг. Ще наблегнем на солови неща, без да се докосват, без да имат допир един до друг“, категорична е Лидия.

Кризата с COVID-19 постави почти пред фалит бранша. Близо 25 хиляди души бяха съкратени във фитнес индустрията, по данни на Българската асоциация за здраве и фитнес. Част от тях са и танцовите зали.

Ние напълно спряхме занятия и то още преди кризата, защото март месец беше обявена втора грипна вълна, което допълнително 10 дни преди обявяването на извънредното положение ние приключихме работа. Останахме без никакви доходи. Ние сме самоосигуряващи лица. Продължиха данъците, осигуровките, на някои колеги- наемите. Доста е трудно. Аз лично като самоосигуряващо се лице не мога да ползвам помощ от държавата. Единствено, което разбрах, че няма да плащам е наема за тези месеци, които не сме работили, тъй като е общински наем“, поясни Лидия Томова.

Ръководителката на клуб „Блясък“ влиза в положението на хилядите българи, засеганати от кризата с коронавируса. Ето защо взима решение да намали таксата за обучение по танци.

Лесно взех това решение. Според мен е важно в момента цялата система на обществото да започне да работи активно“.

Предстоящите летни месеци ще бъдат трудни за бранша, тъй като от края на юни влизат в слаб сезон.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44