Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ефектът на домашното насилие върху децата

За да се развият децата и да станат пълноценни личности със здрава психика, те трябва да израснат в безопасна среда, където са посрещнати всичките им потребности, включително физическите и емоционалните им нужди. При дете растящо в среда с насилие, тези нужди често биват пренебрегвани. Много родители смятат, че могат да държат насилието скрито от децата си. Това обаче е почти невъзможно, защото стресът, свързан с насилието, рядко се изплъзва от полезрението на деца.

Проучванията показват, че дори когато самите деца не са жертви на насилие, то може да окаже сериозно въздействие върху тях. Децата преживяват насилието непряко, когато чуват какво се случва в съседната стая, когато видят резултата от насилието у дома или усещат стреса и страданието на родителите си.

Децата вярват, че това, което виждат у дома, това е нормалното. Много е голяма вероятността деца, които са участвали, свидетели са или те са били насилвани от родителите, да се превърнат също в насилници. Това е начинът, по който те виждат отношенията, моделът, по който те израстват. За тях това е норма. Насилието няма как да се скрие от децата, защото родителите, които са потърпевши, те са по-раздразнителни, те са по-малко въвлечени в отглеждането на децата понякога. Много често трябва да се намеси някой външен. Някой страничен, който да се намеси или за защита на детето или да прекрати по някакъв начин, това което се случва в семейството. Много е трудно родителите, когато са вътре да вземат адекватна преценка за ситуацията. Ето затова е важна обкръжаващата среда“, каза по темата за Радио Благоевград психологът Валентина Димитрова.

Децата, които живеят в дом, в който често има домашно насилие, много често обвиняват себе си. Те имат чувството, че по някакъв начин са отговорни. Опитват се да бъдат тихи и се притесняват да не причинят допълнителни спорове и насилие.

Ще я наричаме Ани - жена, която е израснала в семейство на домашно насилие. Ани днес вече е майка на две деца, но тормозът в детските години е оствил отпечатък в живота и:

Спомените ми от детството са свързани със страх основно. Това се отрази на моите връзки с партньори. В старанието си да избегна партньор, който да прилича на баща ми попадах на такива, които ме тормозеха психически. Като цяло, трудно допусках хора до себе си, трудно се доверявах на хората, което направи животът ми по-труден.

Баща ми беше зависим от алкохола. Всяко напиване водеше до скандали и побоища. В началото само към майка ми, след което към мен и сестра ми. Майка ми се опитваше да скрие, това което се случва, но това нямаше как да стане, защото ние виждахме, знаехме какво се случва. Аз се страхувах всяка вечер. Прибирах се в стаята си и просто се стаявах и чаках да видя какво ще се случи.

Аз лично съм молила майка ми да се разведе с него, но тя твърдеше, че е зависима и че друг баща не може да ни намери“.

Все още в малките населени места темата за домашно насилие е тема-табу. Патриархалното мислене кара жертвите на тормоз да мълачат, да оставят проблема заключен у дома. Именно заради подобни предразсъдъци Цвети Радулова се сблъсква с домашния тормоз, а дъщеря и също е потърпевша. Цвети е от жените, които мислят, че е успяла да скрие случващото се между нея и партньора и от детето:

Битата жена никога няма да я видиш синя. Всичко беше замаскирано с грим, с изрисувани очи, с нарисувано красиво лице и усмивка. Дъщеря ми никога не ме е виждала синя. Няколко години по-късно разбрах, че тя е знаела. Говорихме си. По повод поредния случай за насилие над жена и тя вече беше по-голяма и тя ми каза: „Мамо, ти знаеш ли аз винаги съм знаела, че у дома нещо се случва. Онези твои тъжни очи аз никога неможех... как си мислеше, че щеше да ги скриеш? Ти понякога гледаше през мен. Ти мълчеше. Аз знаех, че ти не си щастлива.“ Тя ми каза, ако бях по-голяма аз щях да го убия. Аз не знаех как да реагирам.

Това е рефлектирало върху нея. Тя е тиха и тя все още на моменти е тиха. И аз знам, че когато тя е тиха – има проблем. Другият начин, по който тя се е борила това е задоволяване на емоционалния глад чрез храна.“

От Сдружение за подкрепа на жени, пострадали от насилие "Save Her BG" съветват всеки родител да се замисли по темата: "Всички ние от SAVE HER BG сме обединени в усилията си да говорим неспирно по темата. Всеки родител, който се замисли по въпроса - за нас е малка спечелена битка". 

Вижте още

„Хераклея Синтика“ крие още изненади

В ъзобновиха археологическите проучвания на древното тракийско селище "Хераклея Синтика". Така бе поставено началото на „Археологическо лято“ – 2020 на  най-големия и значим историческо-археологически обект на Балканите. Археолозите очакват да открият още много изненади, които да разказват местната история. „Надявам се, да открием..

публикувано на 06.07.20 в 11:47

Знания и игри за децата на Сандански през лятото

Център за обществена подкрепа – Сандански организира безплатно лятна ваканционна занималня за деца от 5 до 17 години. През следващия един месец децата ще творят, ще развиват таланта и въображението си, получавайки нови знания. “ Занималнята ще бъде в дните понеделник, сряда и петък. От 10:00 до 12:00 ч. Основно децата ще развиват..

публикувано на 06.07.20 в 09:33

Волейболните „Марек“ и „Миньор“ се класираха за финалния турнир при юношите до 20 години

Отборите на  „Марек Юнион-Ивкони“ , „Миньор" (Перник)  и ЦСКА продължават борбата за участие на държавните финали по волейбол на България за юноши под 20 години, след като станаха победители в трите квалификационни турнири в Стара Загора, Перник и Дупница. В Стара Загора ЦСКА триумфира в група „G“, след като записа две триточкови победи – над..

публикувано на 06.07.20 в 09:14

За Васил Чекаларов: "... и при голяма тъга за нещастието на милата ни родина."

" На трети юли хилядо деветстотна и първа година .  Потеглих от Атина за селото М. Смърдеш по уреждането канала за пренасяне на оръжие. От Пирея бях изпроводен от Атанас К. Попов от с. Смърдеш, от Никола Димитров от с. Косинец, някои и други приятели во часа осем потеглихме от Пирея с парахода на „ЕЛИНИКИ ЕТЕРИЯ” и на четвърти во осем часа пристигнахме..

публикувано на 05.07.20 в 20:10
YAVI

YAVI с нов летен хит – „Цунами“

„Цунами“ е името на новото лятно, завладяващо парче на популярния бургазлия Явор Велчев – YAVI. „Сингълът е много динамичен, енергичен, един взрив от любовта, която връхлетява и преобръща света на човека. Искахме хората да танцуват, искахме да направим клубно денс парче“, обяснява YAVI. Песента вече има и видео, зад което стои голям..

обновено на 05.07.20 в 15:01

Станете част от световната инициатива “Месец юли без пластмаса”

За поредна година месец юли е обявен за месец без пластмаса. Инициативата е част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. „ Главното в тази инициатива е да поканим всеки, който желае, да се опита да се освободи от излишната пластмаса в своето ежедневие “, поясни в интервю за Радио..

публикувано на 05.07.20 в 10:03

Милица Зикатанова: Очаквам хората да се успокоят и туризмът да започне отново

„ Очаквам ситуацията и хората да се успокоят и разбира се по разумен начин, спазвайки всички мерки за сигурност, туризъм да започне отново“, сподели в интервю за Радио Благоевград Милица Зикатанова, част от екипа на семейната винарна в село Хърсово. Тя разказа, че вече четвърта година на хълма над селото с прекрасни гледки към четири..

публикувано на 05.07.20 в 09:46