Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на младите: Искаме рестарт на модела на управление

Снимка: БГНЕС

Не стихва недоволството срещу правителството и главния прокурор. Хиляди отново излязоха по улиците, за да поискат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. Сред протестиращите има и много млади хора, които се превърнаха в лицата на протеста. Те са млади и пълни с енергия. Те вярвят, че промяната е необходима и възможна.

На 17 години сме и решихме да подкрепим народа в това, което не ни хареса. Не ни харесва управлението като цяло, всичко което се случва. Цялата нечестност в държавата, мафията, всичко, което не трябва да се случва“.

Ние искаме държава, в която може да се чувстваме свободни. Няма шанс за развитие. Ние искаме да останем тук, обаче те като не ни позволяват... достатъчните условия, да се развием в тази държава, а само я провалят допълнително...“

В момента не виждаме бъдещето си. За момента в чужбина. За да остана в България трябва да се промени качеството на живота – по-хубаво образование, по-хубави условия за живеене. Да рестартираме целия модел на управление“, казват 17- годишните момчета, протестиращи в Благоевград.

Сегашният протест е протест на морала, казват групата младежи, които протестираха в Благоевград. И са категорични, че е много трудно да се прогнозира какво ще е следващото правителство, а най-радващото в сегашните протести е това, че в тях участва именно младежта на България:

„Искаме предсрочни избори. Нещо да се случи. Ние протестираме, защото сме недоволни, а не защото търсим по-малкото зло. Недоволни сме и сме по площадите“, заявяват те.

За тези младежи това е първият протест в живота им. Тези млади хора, които сега протестират, са хлапетата от раменете на бащите, които протестираха през 1989-а:

Преди 30 години бяха студенти на Софийските площади, а сега от нас трябва да дойде промяната. Някои от нашите родители са участвали преди 30 години на движенията на Съюза на демократичните сили“, пояснява едно от момчетата.

А виждат ли се в политиката?:

В политиката – не, но мисля, че с такива движения може да се направи промяна“

„Важно е да сме активни граждани, пък все някой ще има в политиката, дето да можем да го подкрепим. Не е нужно всички да стоим в Парламента“.

„Кой знае? То ние всички заедно сме в политиката. Все пак демокрацията е за това – да си активен гражданин и да правиш промени“, разсъждават младежите.

Най-важният резултат от този протест вече е известен. Какво ще стане след час, след ден, след три, не знаем, но вече знаем най-важното: младите хора не са това, което рисувахме в своята песимистична картина за България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03