Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестът на младите: Искаме рестарт на модела на управление

Снимка: БГНЕС

Не стихва недоволството срещу правителството и главния прокурор. Хиляди отново излязоха по улиците, за да поискат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. Сред протестиращите има и много млади хора, които се превърнаха в лицата на протеста. Те са млади и пълни с енергия. Те вярвят, че промяната е необходима и възможна.

На 17 години сме и решихме да подкрепим народа в това, което не ни хареса. Не ни харесва управлението като цяло, всичко което се случва. Цялата нечестност в държавата, мафията, всичко, което не трябва да се случва“.

Ние искаме държава, в която може да се чувстваме свободни. Няма шанс за развитие. Ние искаме да останем тук, обаче те като не ни позволяват... достатъчните условия, да се развием в тази държава, а само я провалят допълнително...“

В момента не виждаме бъдещето си. За момента в чужбина. За да остана в България трябва да се промени качеството на живота – по-хубаво образование, по-хубави условия за живеене. Да рестартираме целия модел на управление“, казват 17- годишните момчета, протестиращи в Благоевград.

Сегашният протест е протест на морала, казват групата младежи, които протестираха в Благоевград. И са категорични, че е много трудно да се прогнозира какво ще е следващото правителство, а най-радващото в сегашните протести е това, че в тях участва именно младежта на България:

„Искаме предсрочни избори. Нещо да се случи. Ние протестираме, защото сме недоволни, а не защото търсим по-малкото зло. Недоволни сме и сме по площадите“, заявяват те.

За тези младежи това е първият протест в живота им. Тези млади хора, които сега протестират, са хлапетата от раменете на бащите, които протестираха през 1989-а:

Преди 30 години бяха студенти на Софийските площади, а сега от нас трябва да дойде промяната. Някои от нашите родители са участвали преди 30 години на движенията на Съюза на демократичните сили“, пояснява едно от момчетата.

А виждат ли се в политиката?:

В политиката – не, но мисля, че с такива движения може да се направи промяна“

„Важно е да сме активни граждани, пък все някой ще има в политиката, дето да можем да го подкрепим. Не е нужно всички да стоим в Парламента“.

„Кой знае? То ние всички заедно сме в политиката. Все пак демокрацията е за това – да си активен гражданин и да правиш промени“, разсъждават младежите.

Най-важният резултат от този протест вече е известен. Какво ще стане след час, след ден, след три, не знаем, но вече знаем най-важното: младите хора не са това, което рисувахме в своята песимистична картина за България.Вижте още
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови и значението му за българската литература

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36

Златина Димитрова и нейната "малка книга на паметта"

Днес започва поредното, пролетното, издание на фестивала София ГлосиФест , който е продължение и развитие на основания през 2007 г. в Благоевград Национален литературен фестивал "Глоси". Сред първите събития в него е предпремиерата на книгата на Златина Димитрова "Гробище за слонове (малка книга на паметта)". Предлагаме ви разговор със Златина Димитрова..

публикувано на 20.06.21 в 12:23

Светослав Стойков: На дневен ред са ефективните решения за битово отопление и сградно обновяване

„Темата за преминаването към ефективни решения за битово отопление е изключително важна. Идеята е да постигнем трансформация в целия отоплителен сектор - както в индивидуалните домакинства, така да вървим и към зелена трансформация на топлофикационните дружества. За да постигнем декарбонизация на сектора и намаляване на отпечатъка върху..

публикувано на 20.06.21 в 12:20

Елица Баракова: България направи впечатляващ скок и вече е на 45 място по щедрост в света през 2020 година

„Категорично имаме повод за радост. 45-то място отразява това, което се случи миналата година. В България имаше голяма вълна на солидарност, огромни парични дарения, доброволчество“, коментира за Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BCause“. Тя поясни, че страната ни е направила впечатляващ скок в Световния..

публикувано на 20.06.21 в 12:16

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05