Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата на протеста – три поколения

  В дните на гражданско недоволство анализатори, политици и медии търсеха и определяха профила на протестиращите. Сред стотиците, излезли по улиците и площадите в страната,  се откроиха младите хора. Те бяха приети за пулса на протеста. Някои от тях застанаха с лицата си. Те са поколението образовани граждани в този век,  в който светът е отворен, а много български младежи  свободно учат, пътуват и обменят опит.

 И ако младите хора, които излязоха да изразят недоволството си, са открояващата се част от профила на протестиращите, то сред тълпата се очерта и друго лице на протеста –  хора с различни социални активности, трудова заетост, семейно положение. Хора от различни поколения – децата на Прехода и техните родители.

 На протестите в Благоевград хората, които са в активна възраст и имат семейства, споделят, че не искат децата им да избират чужбина като място за реализация.

 „Надяваме се, че млади и кадърни хора ще заемат местата на корумпираните. Искам младите хора, които са завършили и са с образование, да заемат техните си места“ , казва благоевградчанка, която е със съпруга си на протеста и споделя още:

 „Искаме детето ни да остане в България, да не заминава, защото е на 15 години и казва, когато завърши ще замине за чужбина

  И ако младите хора дадоха заряд  на гражданските протести, то няма как да не погледнем и към другите лица – родителите на техните родители, хора  с различни съдби и политически симпатии. Това са техни баби и дядовци, тези които са преживели както протестите през 90-те години на миналия век, преминали не само 30-годишния преход, но и пазещи спомените за времената на „Желязната завеса“ и тоталитарните модели на управление.

 В Благоевград на деветия ден от протестите бяха и двама 80-годишни приятели, преживели онова далечно вчера, живеещи днес и вярващи в по-доброто утре за поколенията след тях.

 „Бил съм на протестите преди 30 години, но останах разочарован. Сега мисля, че са различни, защото участват много млади хора, които се върнаха от чужбина. Те трябва да протестират и да коват своето бъдеще. Ние вече си отиваме, но имаме внуци, имаме деца. За тях сме тук“, казват възрастните протестиращи в областния град.

 Лицето на протеста открои младите хора, но там сред тях, в пресечната точка на гражданското недоволство, застанаха и другите лица – родители и техните родители.

 Чуйте в звуковия файл репортажа на Агнес Манова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08