Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мечките се разхлаждат с „мечешки сладолед“

„Мечешки сладолед“ се оказва любимото лакомство на обитателите в Парка за танцуващи мечки край Белица. От няколко години служителите в мечото селище приготвят леденото изкушение през горещите летни дни, защото са забелязали, че мечките го обичат, а е и по-здравословно.

„Нашият „сладолед“ е по-вкусен и по-здравословен, защото последният, който сме правили тук е сок замразен, той дори няма и толкова вода вътре, а ако има вода е подсладен с мед, не със захар и всичко е от естествени плодове, вътре няма никакви оцветители и консерванти“ – обясни за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

По думите му, всеки ден се приготвят по около 5 „сладоледа“, които се дават на определени мечки с цел, те да се занимават с нещо. И мечките, като хората, имат предпочитания към сладоледите, както и към времето, в което ще им бъдат дадени. Някой мечки не се влияят толкова от топлината, но и хубавото е, че благодарение на сладоледите, обитателите на Парка се занимават с нещо, от няколко минути до час и нагоре.

„Каква еволюция претърпяха „сладоледите“? Първите бяха елементарно направени, просто едно ледено блокче с нарязани вътре плодове. После добавихме мед и сок в блокчето, макар при мечките да не е нужно те да бъдат много сладки. После търсихме начини, как да ги закачим някъде, за да не са на земята, за да не попаднат на електропастирите. После решихме, да не са на земята, защо да гледаме двуизмерно, а не триизмерно, да ги закачваме по клоните. Даже, последното, което сме измислили, “сладоледа“ на Рику да го закачим толкова високо, както са били в природата някога кошерите на дивите пчели. Целта е, той да се занимава, да търси начини да го стигне, а ние винаги оставяме изход от логическата задача“ –  така Димитър Иванов обясни възпитателния характер на “мечешките сладоледи“.

Мечките са доста чистоплътни животни, затова, особено, когато си менят козината, минават през басейна, където освен, че се забавляват, те се измиват старателно и се разхлаждат в горещото време.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:


Галерия

Вижте още

Дефицит на помощни средства за незрящите

     В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

публикувано на 24.11.20 в 15:00
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.  За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040..

публикувано на 24.11.20 в 13:16

Да има или не коледни къщички в Благоевград?

Изграждането на коледните къщички в центъра на Благоевград обикновено се очаква с голямо нетърпение и предизвиква много усмивки. Тази година обаче новината за започналото изграждане се прие противоречиво, на фона на информацията за задълбочаващия се проблем с пандемията, особено в областния център на Пиринско, където местата в болниците са..

публикувано на 24.11.20 в 11:58
есен

Синоптик: Много слънце през цялата седмица

Последната седмица от ноември започна с много слънчево и приятно есенно време. Такова ще остане времето и до края й, прогнозира синоптикът Марияна Попова от НИМХ. "Тази седмица вероятността за валежи е много малка. В Югозападна България ще има много слънце и ще се затопли през втората половина. Сутрините ще бъдат мъгливи, с температури под нулата,..

публикувано на 24.11.20 в 11:33

Автобусните и таксиметровите превозвачи ще протестират

  В сряда, 25-ти ноември,  о т 9 до 12 часа ще спре транспортът в столицата. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите и заплашиха да преустановят..

публикувано на 24.11.20 в 10:48

„За“ или „против“ въвеждането на по-строги мерки

Здравното министерство и експертите от Нaционалния оперативен щаб предложиха да бъдат въведени по-строги мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Бе предложено почти пълно затваряне на държавата: преустановяване на присъствените часове в университети, училища, детски градини и ясли; спиране на  работата на заведенията за хранене..

публикувано на 24.11.20 в 10:37