Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слушателски сигнали, на които търсим решение

В рубриката „На прицел“ работихме по слушателски сигнали на граждани, живеещи в благоевградския квартал „Струмско“.  Преди дни получихме два сигнала. Единият е за изпочупените и отдавна занемарени тоалетни в големия парк на квартала.


При нашата  проверка стана ясно, че паркът е изграден и облагороден преди десет години с евросредства. Той е предпочитано място за разходка и отдих на живеещите в „Струмско“. В началото, при изграждането на парковото пространство, са били поставени и тоалетните, които са поддържани от фирма „Биострой“. За съжаление заради редица вандалски прояви и липса на гражданска отговорност в опазването на общинското имущество тези тоалетни са оставани „на произвола“, не функционират, но стоят все още като нелицеприятна част от парковия пейзаж. 


Вторият слушателски сигнал е отново в квартал „Струмско“, но за своеволно засадени декоративни храсти на тротоар на ул. „Гемиджиите“.


С тези сигнали се обърнахме към местната власт – Община Благоевград.

Вече са взети мерки и по двата сигнала, заяви в ефира на Радио Благоевград заместник-кметът по строителство инж. Евгени Терзиев. Решението е да бъдат премахнати изпочупените тоалетни, а не възстановени. Доводите са, че поддръжката им се обезсмисля при всяка вандалска проява. Затова ще се търси друг модел на опазване на парковите зони в благоевграските квартали и ще се разчита на видеонаблюдението.

И още по темата чуйте в звуковия файл:


Вижте още

Тук-Там Buddy: най-новият проект на сдружение Тук - Там

Тук- Там Buddy е най-новият проект на създаденото през 2008 г. сдружение Tук-Tам, което има за цел да смекчи обратния културен шок на тези, които се връщат от чужбина в България. Програмата предоставя безброй възможности да се свържеш с българи от цял свят. Платформата е разработена, така че хората да са се свързват с глобална общност от..

публикувано на 25.11.20 в 19:55

Мая Стойчева: Учители със симптоми продължават да работят с учениците от разстояние

„До 27.11.2020 г. по предложение на Областния координационен щаб и предписание на РЗИ Кюстендил учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават от разстояние в електронна среда, за учениците от 1-ви до 4-ти клас обучението е присъствено. В момента всички училища са в процес на подготовка за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда.“..

публикувано на 25.11.20 в 14:44

Община Благоевград ще има своята Програма за развитие

На заседанието на Общинския съвет на 26-ти ноември съветниците трябва да приемат Програма с приоритетите на община Благоевград за мандат 2019- 2023 година.  Тази програма е разработвана от  съветници от различни партии в съвета. Там са включени приоритетите в основни области като екология, транспорт, здравеопазване, териториално развитие,..

публикувано на 25.11.20 в 14:10

Дефицит на помощни средства за незрящите

    В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

обновено на 25.11.20 в 13:27

Търси се студент на годината 2020

Кандидатури се приемат до 4 декември включително. Националното представителство на студентските съвети ще отличи най-добрите студенти на България. Категориите са 14: педагогически науки; хуманитарни и социални науки; стопански науки; правни науки; природни науки, математика и информатика; технически науки; аграрни науки и ветеринарна медицина;..

публикувано на 25.11.20 в 12:56

М. Богданов: Градските автобуси в Благоевград днес ще се движат по разписание, без прекъсване

Автобусите от вътрешноградската мрежа в Благоевград днес ще се движат по разписание, без прекъсване през целия ден. В това увери Марио Богданов, управител на една от двете превозвачески фирми по повод националния протест  в столицата на автобусни превозвачи от страната, в който се включиха и много фирмени автобуси от Благоевградска област...

публикувано на 25.11.20 в 11:01
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07