Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Забавно лято в библиотеката

Оказва се, че едно от любимите места за децата на Благоевград през лятото е Регионалната библиотека „Димитър Талев“, където малчуганите могат не само да четат книжки, но и да се забавляват, да творят заедно. Всяка седмица в Детския отдел се организират различни летни инициативи.

„От 15 юни стартира инициативата Детска работилница “Чета, рисувам и се забавлявам“, сутрин от 10.30 провеждахме занимания по рисуване и оцветяване за по-малките наши читатели, следобед от 14 ч. четяхме книги с по-големите ученици от техния летен списък, които им се дават през лятото. Тези инициативи продължават и през месец август“ – съобщи за Радио Благоевград Кристина Тонева от Детския отдел на библиотеката. 

Всеки месец се правят мероприятия, свързани с годишнините на известни автори, като едно от последните е било посветено на 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов. През месец август ще бъдат отбелязани 110 години от рождението на Доналд Бисет.

„Детско лятно кино“ в библиотеката е една от любимите инициативи на малките читатели, в която се прожектират филми, направени по книги.

„Всеки четвъртък и петък през юни и юли месец прожектирахме филми, направени по известни литературни произведения. В четвъртък се прожектираше игрален филм, а в петък – анимационен. Август месец ще имаме само веднъж кино, последните четвъртък и петък от месеца, защото август е отпускарски и ваканционен месец, и децата често пътуват. Очакваме по-малко присъствие, но интерес има“ – коментира още Кристина Тонева.

Според нея, децата предпочитат по-лесния път до книгата под формата на филм, но все пак има и малки читатели, които предпочитат книгите.

В това ме убедиха ученици от Благоевград, които в един четвъртък следобед, бяха дошли в благоевградската Регионална библиотека, за да гледат филмираната игрална версия на „Малкият принц“.

„Чели сме книгата, много ни харесва. Това, което си правим като извод от нея е, че момчето вижда двете страни на живота – и на просяка и на принца, но никога не губи вярата в себе си и в доброто. На това ни учи тази книга“ – споделиха децата.

 Те признаха, че предпочитат да прочетат една книга, отколкото да гледат нейния филмов вариант защото, когато човек чете, той развива въображението си, а когато гледа филм, той възприема погледа на режисьора и оператора върху действието и героите. 

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева – > 


Галерия

Вижте още

„Орлетата“ – с първи успех навън!

Футболистите на „Пирин“( Бл)  записаха първи успех като  гости, след като в мач от седмия кръг на Втора професионална  лига победиха в Горна Оряховица след много борба местния „Локомотив“ с 2:1. Красимир Станоев отбеляза с техничен удар първия гол за благоевградчани  в 42-та  минута, след  като бе изведен очи с вратаря на..

публикувано на 22.09.20 в 14:31

Час по мислене: Колко са важни менталната аритметика и меморика?

България е една от страните, в които менталната аритметика и мемориката става все по-популярни и помагат на все повече деца и младежи да подобрят представянето си в училище и да добият по-голямо самочувствие за знанията и уменията, които имат и развиват. Историята на менталната аритметика започва в Древния изток преди няколко хиляди години...

публикувано на 21.09.20 в 20:35

Деца участват в конкурс за корица на екокнигата „Пазителите на планетата“

През изминалата седмица за осма поредна година стартира кампанията „Стара хартия за нова книга“. Тази година организаторите решиха да стартират и конкурс за направа на корица на екокнига, а целта е повече деца да се ангажират с въпросите свързани с опазването на околната среда. „ Тъй като сме само в София решихме да измислим начин да..

публикувано на 21.09.20 в 20:11

Доц. д-р Ицка Дерижан: Тази година има нова тенденция сред предпочитаните специалности в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Това каза за предаването „Днес“ доц д-р Ицка Дерижан, заместник ректор „Образователни дейности“ във висшето училище. В университета има утвърдена традиция. Най-желаните специалности са „Предучилищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика“, „Право“, „Психология“ и специалностите от Стопанския факултет – „Счетоводство и контрол“, „Финанси“ и др...

публикувано на 21.09.20 в 16:30

Набират кандидати за социалните жилища в Дупница

От днес в община Дупница нуждаещите се могат да подават документи за кандидатстване и настаняване в социални жилища. Те са около 150 – съобщи Христо Апостолов, отдел „Връзки с обществеността“ в общината. Жилищата са построени през 2014 година по проект, първият по рода си в България. Няколко са условията за кандидатстване. Най-важните: кандидатите..

публикувано на 21.09.20 в 15:04

„Авигея“ – музиката през очите на две талантливи момичета

Александра Василева и Сибина Раденкова  – те са "Авигея“, чрез гласовете си те възраждат, съхраняват и разпространяват фолклорното ни богатство.   Кои са „Авигея“ ?   „Ние сме заедно от 2015 година и избрахме името защото Авигея е жена – добра, красива, мъдра и благоразумна. Открихме името в Библията."   На какво залагате..

обновено на 21.09.20 в 12:03

Димитър Рангелов:Нашите жени не раждат хамстери!

Легендата на българския мотокрос и един от най-големите майстори в света в този спорт – Димитър Рангелов, оцени като много стойностен състезанието по мотокрос „Гран При Благоевград 2020“, което се проведе на мотополигон „Зелен дол“. В този четвърти кръг от републиканския шампионат, участваха всичките 114 най-добри  български състезатели...

публикувано на 21.09.20 в 11:52