Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто трябва да се споделя

6
Петър Чорев

„Добрите постъпки трябва да са пример за подражание“ – категоричен е Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев, който разказа за Радио Благоевград няколко интересни истории, за добрите постъпки на хората, благодарение на които са спасени много животни, изпаднали в беда.

 Според него, както през размножителния период на птиците, така и сега, когато започва миграцията им, зачестяват сигналите за пострадали птици. Това е и една от причините част от тях да останат тук. Те се нуждаят от грижите и доброто отношение на хората, за да оцелеят. Добрата новина е, че все повече жители на гоцеделчевско не остават безразлични към животни, изпаднали в беда. Благодарение на подадените от тях сигнали, много птици са спасени и излекувани.

Защо е важен личният пример?

„Добрият пример, това е нещо, което трябва да правим всеки ден, а не да бездействаме и да обвиняваме някой друг, че ни е виновен за състоянието в което се намираме“коментира Димитър Попов.

Той разказа за един от последните случаи на човечност и състрадание към изпаднал в беда щъркел.

„Петър Чорев се прибира към село Елешница и малко преди да стигне селото, забелязва безпомощна птица на пътя. Спира колата, отива да провери какво е птичето. Оказва се, че това е млад черен щъркел, който е тежко ранен. И докато се чуди какво да прави, разбира, че в селото се намира ветеринар от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, д-р Руско Петров. Той преглежда щъркела на място и го взима към Стара Загора, за да продължи неговото лечение. Аз се чух с него и той сподели, че щъркелът е в много тежко състояние и се борят за неговото спасяване. Но, не това е важно, важен е жестът, който е направил Петър и усилията да бъде спасена птицата“обясни Димитър Попов.

Той разказа и за друг пример, на паднало малко лястовиче от гнездото, което е било спасено благодарение на сигнал на местен жител и на бързата реакция на служителите от пожарната служба в Гоце Делчев, които са върнали лястовичето отново в гнездото.  

Жителите на село Хвостяне също сигнализират за бедстващ щъркел, който е бил ранен в окото и от няколко дни не може да стигне до гнездото си. Благодарение на бързата реакция и човечността на хората, в момента щъркелът е изпратен за лечение в Стара Загора.

Все повече млади хора подават сигнали за бедстващи животни

„Това е хубавото, че все повече млади хора подават сигнали за бедстващи птици, сигнализират за подобни инциденти, което е много радостно и означава, че не всичко е изгубено“ – сподели още Димитър Попов.

Той разказа и за други добри примери на отговорното отношение на младите хора към околната среда и природата. Майки, заедно със своите деца например, наскоро са почистили една от детските площадки в квартал в Гоце Делчев.

„Хубавото е, че след примера на родителите, децата също се заеха да помогнат в почистването. Добрият пример е и възпитание за младите хора“ – каза още природозащитникът.

От всяко лошо нещо трябва да извличаме позитиви

„Хората са казали: „Всяко зло, за добро“. Така че, пандемията и всичко негативно, което се случва около нас, по-добре да превръщаме в плюсове, отколкото в минуси. На мен ми се иска да станем малко по-отговорни по отношение на изхвърлянето на боклука, да не го правим безразборно, където ни падне, а на определените за това места. Свидетели сме, как в полята, където е пълно с боклуци, животните взимат този отпадък и го занасят в своите гнезда или леговища, където вече се оказва проблем за младите птици. Доста инциденти е имало, поради тази причина и ще има, ако не променим това наше отношение и поведение“ – категоричен е Димитър Попов.

Интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов можете да чуете в звуковия файл – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28