Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброто трябва да се споделя

6
Петър Чорев

„Добрите постъпки трябва да са пример за подражание“ – категоричен е Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев, който разказа за Радио Благоевград няколко интересни истории, за добрите постъпки на хората, благодарение на които са спасени много животни, изпаднали в беда.

 Според него, както през размножителния период на птиците, така и сега, когато започва миграцията им, зачестяват сигналите за пострадали птици. Това е и една от причините част от тях да останат тук. Те се нуждаят от грижите и доброто отношение на хората, за да оцелеят. Добрата новина е, че все повече жители на гоцеделчевско не остават безразлични към животни, изпаднали в беда. Благодарение на подадените от тях сигнали, много птици са спасени и излекувани.

Защо е важен личният пример?

„Добрият пример, това е нещо, което трябва да правим всеки ден, а не да бездействаме и да обвиняваме някой друг, че ни е виновен за състоянието в което се намираме“коментира Димитър Попов.

Той разказа за един от последните случаи на човечност и състрадание към изпаднал в беда щъркел.

„Петър Чорев се прибира към село Елешница и малко преди да стигне селото, забелязва безпомощна птица на пътя. Спира колата, отива да провери какво е птичето. Оказва се, че това е млад черен щъркел, който е тежко ранен. И докато се чуди какво да прави, разбира, че в селото се намира ветеринар от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, д-р Руско Петров. Той преглежда щъркела на място и го взима към Стара Загора, за да продължи неговото лечение. Аз се чух с него и той сподели, че щъркелът е в много тежко състояние и се борят за неговото спасяване. Но, не това е важно, важен е жестът, който е направил Петър и усилията да бъде спасена птицата“обясни Димитър Попов.

Той разказа и за друг пример, на паднало малко лястовиче от гнездото, което е било спасено благодарение на сигнал на местен жител и на бързата реакция на служителите от пожарната служба в Гоце Делчев, които са върнали лястовичето отново в гнездото.  

Жителите на село Хвостяне също сигнализират за бедстващ щъркел, който е бил ранен в окото и от няколко дни не може да стигне до гнездото си. Благодарение на бързата реакция и човечността на хората, в момента щъркелът е изпратен за лечение в Стара Загора.

Все повече млади хора подават сигнали за бедстващи животни

„Това е хубавото, че все повече млади хора подават сигнали за бедстващи птици, сигнализират за подобни инциденти, което е много радостно и означава, че не всичко е изгубено“ – сподели още Димитър Попов.

Той разказа и за други добри примери на отговорното отношение на младите хора към околната среда и природата. Майки, заедно със своите деца например, наскоро са почистили една от детските площадки в квартал в Гоце Делчев.

„Хубавото е, че след примера на родителите, децата също се заеха да помогнат в почистването. Добрият пример е и възпитание за младите хора“ – каза още природозащитникът.

От всяко лошо нещо трябва да извличаме позитиви

„Хората са казали: „Всяко зло, за добро“. Така че, пандемията и всичко негативно, което се случва около нас, по-добре да превръщаме в плюсове, отколкото в минуси. На мен ми се иска да станем малко по-отговорни по отношение на изхвърлянето на боклука, да не го правим безразборно, където ни падне, а на определените за това места. Свидетели сме, как в полята, където е пълно с боклуци, животните взимат този отпадък и го занасят в своите гнезда или леговища, където вече се оказва проблем за младите птици. Доста инциденти е имало, поради тази причина и ще има, ако не променим това наше отношение и поведение“ – категоричен е Димитър Попов.

Интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов можете да чуете в звуковия файл – > 


Галерия

Вижте още

Кои отрасли от промишлеността са на печалба в България

В страната има и отрасли от промишлеността, които са на печалба.  Става дума за IT  технологиите, за шивашката промишленост /част от производителите в момента правят маски и защитни облекла/, фармацията. Представителите на тези производства не са зле финансово за сметка на притежателите на заведения за обществено хранене, ресторантьорите и..

публикувано на 04.12.20 в 17:23

След година ще знаем до колко ефективно е онлайн образованието

Онлайн образованието в момента е водещо в България. Причините са в пандемията от COVID-19. Затворени са училищата и университетите. В трудната ситуация са и младите българи, които учат в чужбина. Те също се обучават онлайн в момента. Това обучение може да има и предимства. В чуждестранните университети това обучение има традиции, за разлика от..

публикувано на 04.12.20 в 17:12

В мерките, подпомагащи бизнеса, има сериозни пропуски

Мерките, насочени към подпомагане на бизнеса и наетите на работа лица, чиято дейност е преустановена или засегната от ограниченията срещу коронавируса, имат сериозни пропуски. Твърдението е на туристическия бизнес в региона, а от Банско изпратиха писма до министрите  труда и социалната политика и на туризма.   Все още не са получени и средствата..

публикувано на 04.12.20 в 16:38

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22