Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазват ли противоепидемичните мерки жителите на Благоевград?

Най-много са потвърдените случаи с COVID-19 в област Благоевград. За съжаление, областният център води статистиката на заразените с коронавирус в страната.

Спазват ли мерките жителите на областния град и как си обясняват завишения брой новозаразени? На тези въпроси потърсихме отговори от хората работещи или намиращи  се на обществени места, на които има по-голямо движение и струпване.

Търговските обекти

Репортерската проверка започна от магазин за плодове и зеленчуци. В този търговския обект обслужването е от един човек и той е с маска.

 „Има хора, които се страхуват и има хора, които изобщо не спазват забраните. Това не е добре, но доколкото можем, стараем се да ги предупреждаваме“, сподели продавачката в магазина.


Проверката на Радио Благоевград продължи и в магазин за дрехи. Собственикът, който сам обслужва клиентите, е с маска. Той твърди, че противоепидемичните мерки в търговските обекти се спазват, но не така стоят нещата в заведенията.

 „Според мен не трябва да има затягане на мерките, но трябва в заведенията да има отстояние,  дискотеките може би трябва да се затворят“, обясни собственикът на магазина за дрехи.


Кафенето

 В близост до магазина за дрехи има малко кафене, което в сутрешните часове вече е пълно с клиенти. Те са на открито и са без маски, но казват че спазват мерките.

 „... проблемът  е заради отварянето на нощните заведения. Много хора на едно място. Не се спазват мерките. Наргилета се пушат от по 15-20 човека . Няма как да няма заразени“, твърдят двама от разговорливите клиенти в кафенето.


Спирката

 По време на разговора с клиентите в кафенето по улицата преминава автобус от градския транспорт, който е пълен с пътуващи, седнали един до друг с маски.Затова репортерската проверка продължи и  към спирката с чакащи. Има ли притеснение сред пътуващите с градските линии?

 „Не се спазва отстояние в градския транспорт. Понякога автобусите са претъпкани толкова много, че дори и да няма заплахата от коронавирус пак си остава неприятното усещане да се возиш в градския транспорт“, коментира една жена от чакащите на автобусната спирка.


Дали сме дисциплинирани?! Отговорът зависи от избора на всекиго. Затова нека спазваме нужното отстояние, да носим маските, за да предпазим себе си и околните и да бъдем отговорни!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ралица Петкова: Каквото си посял, това ще пожънеш

В тази стара народна мъдрост вярва Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчеларството повече от десетилетие. С нея сме ви срещали и друг път в ефира на Радио Благоевград . Разказвали сме, че Ралица се е посветила на този поминък най-напред като хоби, което впоследствие се превръща в поминък на цялото й..

публикувано на 02.09.24 в 14:03

Кметът Москов: Търсят се нови водоизточници за община Гоце Делчев

Високите температури и засушаването поставят много сериозни задачи пред общините в края на лятото и през есента. Това подчерта в интервюто за Р адио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев. По думите му доста сериозна е работата с ВиК Благоевград, търсят се нови водоизточници.  "Проблеми имаше в селата Буково и Господинци. В..

публикувано на 02.09.24 в 09:21

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02