Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внимавайте с примамливите оферти за почивка на море!

Заради по-малкото туристи това лято по българското Черноморие, представителите на бизнеса прилагат всевъзможни трикове за привличане на повече посетители – „такса барбарон“, wi-fi или комплект "чадър с шезлонг" са сред най-фрапиращите. Към тях прибавяме и рязкото сваляне на цените на пакетите, особено в по-големите хотелски комплекси – на места намалението е от 30 до 50%. Но дали тази атрактивна цена не е за сметка на качеството на предлаганите услуги?

Има нарушения, но те не са масово явление

„Има такива нарушения, имало ги е и в миналото, но решаващо е не само пандемията и особеностите на летния туристически сезон. Важно е да подчертая, а това показват и проверките от началото на юни, че тези нарушения не са многобройни. Да, и по отношение на разминаването в очакваното качество и това, което се предоставя на място, и в опитите за хитруване с цените на плажните принадлежности, се натъкнахме на отделни случаи, но не бива това да разваля цялостното добро впечатление от качеството на българския туристически продукт, което през последните години, според мен, основателно се налага” – коментира за Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Той изрази надежда туристическият сезон да продължи и през септември, за да се предлага по-дълго българският туристически продукт не само по Черноморието, а и в другите родни курорти, където и рисковете са по-малко. Така ще се развива и планинският и културният туризъм.

Разминаване между обещаното и реално полученото

Разминаването в компонентите на услугите, за които туристите са заплатили в офертата, а реално не са получили, е едно от основните нарушения.

„Един от фрапиращите случаи е, че в офертата фигурира хотел с ресторант, а ресторантът не работи. Това е нелоялна търговска практика. Затова, обръщам внимание на търговците, освен да спазват противоепидемичнитге изисквания на властите, трябва да спазват и това, което самите те предоставят като информация на своите клиенти“ – уточни още Маргаритов.

Той коментира, че няма как да ни задължат да плащаме за нещо, за което не сме били осведомени в офертата, като например за „чадър с шезлонг“, това е недопустимо и също е едно от честите нарушения.

Глобите за нарушителите са „солени“

Всеки един случай е достатъчно важен и към него трябва да се подходи сериозно, особено сега, в тези трудни условия, затова трябва да бъдат санкционирани нарушителите.

„Глобата за административно нарушение е до 5 хиляди лева, но ако става въпрос за по-сериозно нарушение като разминаване между обещаното и това, което се предоставя реално, това е нелоялна търговска практика и тогава, глобата може да стигне до 30 хиляди лева. Ние по-често се придържаме към налагане на глоби в максималния размер“ – коментира още експертът.

Димитър Маргаритов посъветва потребителите, при установяване на подобни нарушения, да потърсят правата си на място или да настояват за компромисен вариант, който ги устройва напълно – като предлагане на алтернативни услуги в рамките на тази цена, за отбив на част от цената или, ако не успеят да постигнат съгласие с търговеца, да сигнализират Комисията за защита на потребителите. За целта, може да се използва денонощният „Горещ телефон“ 07001122 или онлайн платформата, която е достъпна за всички.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Маргаритов – > 


Галерия

Вижте още

Стефан Дечев: В почти невъзможна ситуация Зоран Заев се опитва да намери изход

„Интервюто пред БГнес показва, че Зоран Заев е политик с визия, който е решил на всяка цена неговата страна да изглади до декември противоречията с България, и в крайна сметка да получи покана, начало на преговори за членство в ЕС по време на междуправителствената конференция“ – това беше една от основните тези на доц Стефан Дечев в началото на..

публикувано на 29.11.20 в 13:00

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33

Когато съвременността се учи от историята

Петър Първанов, главен асистент в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград, издаде втора книга, посветена на забележителния, но днес позабравен,български учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев.  Този път авторът се концентрира върху исорическите възгледи на С.С.Бобчев по отношение на българската и общата..

публикувано на 29.11.20 в 10:27
Михаил Заимов

Михаил Заимов: Обичта отваря всички врати и прави комуникацията и досега до подводния свят по-лесени

    „Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните.   Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с..

публикувано на 29.11.20 в 09:53

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23

Добре подготвеният автомобил дава сигурност на пътя през зимата

Добре е да помислим с какви гуми ще се движим през зимните месеци, когато температурите са ниски, а при снеговалежите доста по-подходящи са зимните гуми.  Сега законът не ни задължава да поставяме зимни гуми на автомобила. Изискването е да има поне 4 мм дълбочина на протектора, но е добре да се знае, че зимната гума е с по-различен вид..

публикувано на 27.11.20 в 17:18