Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Внимавайте с примамливите оферти за почивка на море!

Заради по-малкото туристи това лято по българското Черноморие, представителите на бизнеса прилагат всевъзможни трикове за привличане на повече посетители – „такса барбарон“, wi-fi или комплект "чадър с шезлонг" са сред най-фрапиращите. Към тях прибавяме и рязкото сваляне на цените на пакетите, особено в по-големите хотелски комплекси – на места намалението е от 30 до 50%. Но дали тази атрактивна цена не е за сметка на качеството на предлаганите услуги?

Има нарушения, но те не са масово явление

„Има такива нарушения, имало ги е и в миналото, но решаващо е не само пандемията и особеностите на летния туристически сезон. Важно е да подчертая, а това показват и проверките от началото на юни, че тези нарушения не са многобройни. Да, и по отношение на разминаването в очакваното качество и това, което се предоставя на място, и в опитите за хитруване с цените на плажните принадлежности, се натъкнахме на отделни случаи, но не бива това да разваля цялостното добро впечатление от качеството на българския туристически продукт, което през последните години, според мен, основателно се налага” – коментира за Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Той изрази надежда туристическият сезон да продължи и през септември, за да се предлага по-дълго българският туристически продукт не само по Черноморието, а и в другите родни курорти, където и рисковете са по-малко. Така ще се развива и планинският и културният туризъм.

Разминаване между обещаното и реално полученото

Разминаването в компонентите на услугите, за които туристите са заплатили в офертата, а реално не са получили, е едно от основните нарушения.

„Един от фрапиращите случаи е, че в офертата фигурира хотел с ресторант, а ресторантът не работи. Това е нелоялна търговска практика. Затова, обръщам внимание на търговците, освен да спазват противоепидемичнитге изисквания на властите, трябва да спазват и това, което самите те предоставят като информация на своите клиенти“ – уточни още Маргаритов.

Той коментира, че няма как да ни задължат да плащаме за нещо, за което не сме били осведомени в офертата, като например за „чадър с шезлонг“, това е недопустимо и също е едно от честите нарушения.

Глобите за нарушителите са „солени“

Всеки един случай е достатъчно важен и към него трябва да се подходи сериозно, особено сега, в тези трудни условия, затова трябва да бъдат санкционирани нарушителите.

„Глобата за административно нарушение е до 5 хиляди лева, но ако става въпрос за по-сериозно нарушение като разминаване между обещаното и това, което се предоставя реално, това е нелоялна търговска практика и тогава, глобата може да стигне до 30 хиляди лева. Ние по-често се придържаме към налагане на глоби в максималния размер“ – коментира още експертът.

Димитър Маргаритов посъветва потребителите, при установяване на подобни нарушения, да потърсят правата си на място или да настояват за компромисен вариант, който ги устройва напълно – като предлагане на алтернативни услуги в рамките на тази цена, за отбив на част от цената или, ако не успеят да постигнат съгласие с търговеца, да сигнализират Комисията за защита на потребителите. За целта, може да се използва денонощният „Горещ телефон“ 07001122 или онлайн платформата, която е достъпна за всички.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Маргаритов – > 


Галерия

Вижте още

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05
Здравка Чимева

"Ние жените" – 30 години отдадени на благородни каузи

Една от най-активните неправителствени организации в Югозападна България е сдружението „Ние жените“. Създадена точно преди тридесет години от дами с различни професии и бизнеси, но отдадени на каузата за по-добър, красив и осмислен живот.  В началото, преди 30 години, те са шепа жени от  приятелски семейства. Постепенно приобщават дами от бизнеса,..

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Водещи акушерки от страната с ежеседмични безплатни онлайн лекции за бъдещи и настоящи родители

Алиансът на българските акушерки след няколко месечно прекъсване, отново стартира своите срещи между акушерки и бъдещи и настоящи майки, част от Информационната кампания "Акушерките близо до майките". Динамиката на настоящата здравна ситуация наложи промяна във формата на информационната кампания. Срещите се провеждат ОНЛАЙН и така повече..

обновено на 08.03.21 в 14:30

За смисъла на прошката – поискана и дадена

„За всяка грешка има и прошка“, казва една българска поговорка. Ако ни е трудно да признаваме грешките си и да даваме прошка през нормалното си ежедневие, то традиционният календар е предвидил една седмица в годината , в която да помислим и за това. „Тази седмица започна от вчера и се нарича Неделя Месопустна. Тя е подготвителна към..

публикувано на 08.03.21 в 14:10
KASHMIR

KASHMIR с нов сингъл на български – „Бягам“

Алтернативната рок група KASHMIR зарадва меломаните с нова песен на български. Сингълът носи заглавието „Бягам“. „Песента разказва за онези мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на нашия живот. Да не „бягаме“ така устремено към рутинните си ангажименти, а да се порадваме на истински красивите..

публикувано на 07.03.21 в 15:20

Радостина Славкова: С европейската инициатива „Вълна на обновяване“ се цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС

„ Инициативата на Европейската комисия „Вълна на обновяване“ е приоритетна в рамките на Европейската зелена сделка и цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС. Така ще се повиши не само енергийната ефективност, но ще имаме победи и на фронта на енергийната бедност “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова,..

публикувано на 07.03.21 в 13:55