Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на тазгодишния тютюн е много добро

На 100 % е прибрана тютюневата реколта в някои от районите на страната от двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“, при другите, кампанията по прибирането на тютюна върви много добре и вече навлиза във финалната си фаза“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB и вицепрезидент на ELTI.

„Екстра“ е качеството на тютюна, засега

И според експертите, и според тютюнопроизводителите, качеството на тютюневата суровина тази година е на много високо ниво, засега. Това, обаче е за сметка на количеството, което ще бъде прибрано.

„Това ще стане ясно, когато приключи изкупната кампания, което се надяваме да се случи през месеците ноември и декември тази година и да приключи към месец януари на следващата година“ – съобщи още експертът.

Той напомни на тютюнопроизводителите, че много важен е процесът на заготовка на прибрания тютюн във формата, в която се продава на търговските оператори.

Ще получи ли „екстра“ качеството на тютюна и добра цена?

„Засега, не мога да се ангажирам и да кажа, на каква цена ще бъде изкупен тютюнът. Пожелавам на тютюнопроизводителите да получат най-високата цена, но те трябва да си я извоюват с качество на тютюневата суровина, добра заготовка и когато, застанат на тезгяха, да продават тютюна, да не бъдат като „жертвени агнета“, а с достойнство да си защитават труда, положен през цялата година, да следят за адекватно окачествяване на тютюневата суровина и за постигане на максимално високи изкупни цени, към които сме се стремели винаги. Това е нормално, това е редно да се направи“ – уточни още Цветан Филев.

Важни новини от проведения Изпълнителен комитет на UNITAB

Президентът на UNITAB Цветан Филев, коментира и основните акценти на проведения на 21 август Конферентен Изпълнителен комитет на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB,  в който участваха националните организации на сектор “Тютюн” от Бeлгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия и Испания от Европейски съюз (ЕС), както и Швейцария извън съюза. България бе представена от “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010”.

“Това беше един уникален Изпълнителен комитет, първо, защото беше проведен онлайн, заради пандемията от коронавируса, и второ, защото на  него бяха направени важни изводи и решения, свързани с производството на тютюневата суровина. Едното е свързано с факта, че никой друг, освен нас самите, не може да ни защити като бранш от рестрикциите на Световната здравна организация, относно тютюнопроизводството в световен мащаб. Второто е – комуникация с индустрията, това са четирите най-големи компании, които използват нашата суровина и произвеждат тютюневи изделия. Пряката комуникация с тях ни гарантира бъдещи сериозни пазари, адекватно окачествяване и внимание от европейските институции“ – коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Следващият президент на ELTI може да е българин

Цветан Филев съобщи още, че Конгресът на UNITAB, който трябваше да се проведе тази година в Гърция се отлага, заради коронавируса. Вместо това, ще бъде организирана нова онлайн среща, Общо събрание  на Изпълнителния комитет на организацията.

Световното изложение на тютюневи издалия, което трябваше да се проведе през месец май, тази година в София, се отлага за ноември догодина. През месец ноември тази година, пак по конферентна връзка, ще се проведе и Общо събрание на ELTI, за да може да бъде избрано ново ръководство, като в сегашното, г-н Цветан Филев е вицепрезидент.

„Надяваме се, оценявайки дейността и това, което прави Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, следващият президент на ЕLTI да бъде българин, независимо кой ще бъде той. Това е важно и престижно за България“ – уточни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10