Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Качеството на тазгодишния тютюн е много добро

На 100 % е прибрана тютюневата реколта в някои от районите на страната от двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“, при другите, кампанията по прибирането на тютюна върви много добре и вече навлиза във финалната си фаза“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB и вицепрезидент на ELTI.

„Екстра“ е качеството на тютюна, засега

И според експертите, и според тютюнопроизводителите, качеството на тютюневата суровина тази година е на много високо ниво, засега. Това, обаче е за сметка на количеството, което ще бъде прибрано.

„Това ще стане ясно, когато приключи изкупната кампания, което се надяваме да се случи през месеците ноември и декември тази година и да приключи към месец януари на следващата година“ – съобщи още експертът.

Той напомни на тютюнопроизводителите, че много важен е процесът на заготовка на прибрания тютюн във формата, в която се продава на търговските оператори.

Ще получи ли „екстра“ качеството на тютюна и добра цена?

„Засега, не мога да се ангажирам и да кажа, на каква цена ще бъде изкупен тютюнът. Пожелавам на тютюнопроизводителите да получат най-високата цена, но те трябва да си я извоюват с качество на тютюневата суровина, добра заготовка и когато, застанат на тезгяха, да продават тютюна, да не бъдат като „жертвени агнета“, а с достойнство да си защитават труда, положен през цялата година, да следят за адекватно окачествяване на тютюневата суровина и за постигане на максимално високи изкупни цени, към които сме се стремели винаги. Това е нормално, това е редно да се направи“ – уточни още Цветан Филев.

Важни новини от проведения Изпълнителен комитет на UNITAB

Президентът на UNITAB Цветан Филев, коментира и основните акценти на проведения на 21 август Конферентен Изпълнителен комитет на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB,  в който участваха националните организации на сектор “Тютюн” от Бeлгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия и Испания от Европейски съюз (ЕС), както и Швейцария извън съюза. България бе представена от “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010”.

“Това беше един уникален Изпълнителен комитет, първо, защото беше проведен онлайн, заради пандемията от коронавируса, и второ, защото на  него бяха направени важни изводи и решения, свързани с производството на тютюневата суровина. Едното е свързано с факта, че никой друг, освен нас самите, не може да ни защити като бранш от рестрикциите на Световната здравна организация, относно тютюнопроизводството в световен мащаб. Второто е – комуникация с индустрията, това са четирите най-големи компании, които използват нашата суровина и произвеждат тютюневи изделия. Пряката комуникация с тях ни гарантира бъдещи сериозни пазари, адекватно окачествяване и внимание от европейските институции“ – коментира още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Следващият президент на ELTI може да е българин

Цветан Филев съобщи още, че Конгресът на UNITAB, който трябваше да се проведе тази година в Гърция се отлага, заради коронавируса. Вместо това, ще бъде организирана нова онлайн среща, Общо събрание  на Изпълнителния комитет на организацията.

Световното изложение на тютюневи издалия, което трябваше да се проведе през месец май, тази година в София, се отлага за ноември догодина. През месец ноември тази година, пак по конферентна връзка, ще се проведе и Общо събрание на ELTI, за да може да бъде избрано ново ръководство, като в сегашното, г-н Цветан Филев е вицепрезидент.

„Надяваме се, оценявайки дейността и това, което прави Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, следващият президент на ЕLTI да бъде българин, независимо кой ще бъде той. Това е важно и престижно за България“ – уточни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:
Галерия

Вижте още

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57
Натали Ангелова

Натали Ангелова с първа авторска песен на украински - „Хай засяють зiрки“

Натали Ангелова - чаровна, харизматична, талантлива и безусловно влюбена в музиката, е готова с най-новата си песен „Хай засяють зiрки“ /Нека звездите заблестят/. Това е първата авторска песен на Натали Ангелова на украински език. Музиката е нейна, аранжиментът е на Христо Нейчев, а стиховете са написани от Валерий Хмеливски. „Много се..

публикувано на 29.11.20 в 15:27

Стефан Дечев: В почти невъзможна ситуация Зоран Заев се опитва да намери изход

„Интервюто пред БГнес показва, че Зоран Заев е политик с визия, който е решил на всяка цена неговата страна да изглади до декември противоречията с България, и в крайна сметка да получи покана, начало на преговори за членство в ЕС по време на междуправителствената конференция“ – това беше една от основните тези на доц Стефан Дечев в началото на..

публикувано на 29.11.20 в 13:00

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33

Когато съвременността се учи от историята

Петър Първанов, главен асистент в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград, издаде втора книга, посветена на забележителния, но днес позабравен,български учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев.  Този път авторът се концентрира върху исорическите възгледи на С.С.Бобчев по отношение на българската и общата..

публикувано на 29.11.20 в 10:27
Михаил Заимов

Михаил Заимов: Обичта отваря всички врати и прави комуникацията и досега до подводния свят по-лесени

    „Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните.   Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с..

публикувано на 29.11.20 в 09:53

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06