Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паркът за танцуващи мечки е с ново работно време

С ново работно време посрещна началото на месец септември Паркът за танцуващи мечки край Белица.

„От 1 септември, Паркът навлиза в есенния си режим на работа, като всяка година следваме този режим. На посетителите се позволява да  влизат от 12 ч. до 18 ч., като това се прави за да се позволи на мечките да се подготвят за зимния си сън“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище, който уточни, че ако все пак се съберат повече посетители преди 12 ч., ще се намери начин да се реагира.

Продължава да няма екскурзовод

Заради коронавируса, все още няма екскурзовод, който да обслужва групите, както е било преди пандемията.

„За да не излагаме както хората, така и нас на риск, предпочитаме да допускаме посетителите поединично, тоест, без да сформираме големи групи и да намаляваме, колкото е възможно близките контакти, както между самите хора, така и между тях и екипа ни“ – уточни още Димитър Иванов.

Той припомни, че продължава практиката на три места в Парка да има екскурзоводи, които да обясняват на посетителите всичко необходимо за мечките и да отговарят на зададените въпроси.

Посетителският интерес тази година е по-голям

„Въпреки, коронавируса, посетителският интерес тази година е по-голям, в сравнение с миналата. Имаше дни, в които са ни посещавали по 1000 човека. Това е тенденция, която се наблюдава в цяла България, дори в цял свят. Ние наблюдаваме и други обекти, които са туристически дестинации, общо взето затова, че хората нямат възможност да пътуват навън, решиха да опознаят България. Това не е само български феномен, нашите колеги в Австрия и Германия също отчитат подобна тенденция“ – съобщи още управителят на мечото селище.

Мечките вече се готвят за зимния си сън

Подготовката на мечките за зимния сън е започнала още преди един месец.

„Някой вече си изкопаха бърлогите, други тепърва ще го направят. В края на месец септември ще започне и захранването, което ще приключи октомври месец и в края на октомври, мечките ще намалят своята активност, което ще доведе до затваряне на Парка от 1 декември“ – уточни Димитър Иванов.

Паркът ще отвори врати отново на 1 април, догодина. Затварянето на мечото селище през зимните месеци се прави всяка година, за да могат мечките спокойно да преживеят този, толкова важен за здравето им процес – зимна летаргия.

Състоянието на мечките е добро

Общото здравословно състояние на мечките е добро. Има случаи  , когато някоя от тях се чувства малко по-зле, защото те имат доста придружаващи заболявания, но служителите в Парка реагират навременно и адекватно, осигурявайки им специализирана медицинска помощ.

„Коронавирусът не им се отразява много зле въпреки, че имахме някой притеснения затова, как ще им се отрази, когато нямаме тези големи групи от хора, които влизат наведнъж, а имаме поток от хора, който в някой дни е от по 1000 човека. Това, което виждаме е, че мечките като чели се чувстват малко по-спокойни в този случай“ – коментира още управителят на мечото селище Димитър Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:



Галерия

Вижте още

Дела чрез видеоконферентна връзка в Окръжен съд – Благоевград

Чрез видеоконферентна връзка ще се водят делата в Окръжен съд – Благоевград. Това е част от мерките които предприема съдът в условията на пандемия. „Едно от основните условия, за да бъде реализирана електронна връзка в гражданския процес, е страните-участници да са изразили изричното си съгласие. Всяка страна може да поиска да участва в..

публикувано на 02.12.20 в 17:33

Бивш капитан на „орлетата“ се завърна в „Пирин“/Бл/

След доста  митарстване из клубове от Първа и Втора лига,бившият капитан на „Пирин“/Благоевград/ Юлиян  Попев се завърна в  родния клуб. За последно Попев се състезаваше за отбора на Струмска слава. Защитникът изкара няколко успешни години с екипа на “орлетата” между 2004 и 2011, а след това между 2013 и 2018 отново бе част от нашия отбор...

публикувано на 02.12.20 в 17:20

1492 ученици от Пиринско остават извън дистанционното обучение заради липса на устройства

Пандемията и наложената социалната изолация ни сблъскаха с редица предизвикателства. Едно от тях е дистанционното обучение - наистина сложна за решаване задача, пред която са изправени ученици, учители и родители. И ако времето ни учи и създава навици, то по-големият проблем се броят ученици, които все още са извън образователната система, тъй като..

обновено на 02.12.20 в 08:37

17-метровата елха в Благоевград ще заблести на 4.12.2020 г. в 18:00 ч.

Елхата вече е позиционирана на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на община Благоевград.  Тази година мотото, с което общината призовава жителите и гостите на града към сплотеност и добрина е „На Коледа стават чудеса! Вярвай, обичай, помагай!“   „Рождество Христово, Коледа, ще бъде по-различна поради въведените противоепидемични мерки.  С..

публикувано на 01.12.20 в 16:39

Виртуална седмица на доброволчеството организират младежи от Сдружение „Ларго“ – Кюстендил

Сдружение „Ларго“ – Кюстендил е застъпническа организация, която работи с уязвими групи с цел да им осигури по-добър достъп  до здравни, социални и образователни услуги. Сдружението работи много активно с ромската общност от Кюстендил още от създаването си през 2007 година.  В годините през организацията са преминали много млади хора, част от тях..

публикувано на 01.12.20 в 14:33
Д-р Веселка Мончева

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Личните лекари все още очакват софтуерните програми, с които да издават направления за PCR

Общопрактикуващите лекари все още очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания.  Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.  Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на регионалната лекарска колегия в Благоевград и допълни, че референтни номера..

публикувано на 01.12.20 в 13:35