Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът за танцуващи мечки е с ново работно време

С ново работно време посрещна началото на месец септември Паркът за танцуващи мечки край Белица.

„От 1 септември, Паркът навлиза в есенния си режим на работа, като всяка година следваме този режим. На посетителите се позволява да  влизат от 12 ч. до 18 ч., като това се прави за да се позволи на мечките да се подготвят за зимния си сън“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище, който уточни, че ако все пак се съберат повече посетители преди 12 ч., ще се намери начин да се реагира.

Продължава да няма екскурзовод

Заради коронавируса, все още няма екскурзовод, който да обслужва групите, както е било преди пандемията.

„За да не излагаме както хората, така и нас на риск, предпочитаме да допускаме посетителите поединично, тоест, без да сформираме големи групи и да намаляваме, колкото е възможно близките контакти, както между самите хора, така и между тях и екипа ни“ – уточни още Димитър Иванов.

Той припомни, че продължава практиката на три места в Парка да има екскурзоводи, които да обясняват на посетителите всичко необходимо за мечките и да отговарят на зададените въпроси.

Посетителският интерес тази година е по-голям

„Въпреки, коронавируса, посетителският интерес тази година е по-голям, в сравнение с миналата. Имаше дни, в които са ни посещавали по 1000 човека. Това е тенденция, която се наблюдава в цяла България, дори в цял свят. Ние наблюдаваме и други обекти, които са туристически дестинации, общо взето затова, че хората нямат възможност да пътуват навън, решиха да опознаят България. Това не е само български феномен, нашите колеги в Австрия и Германия също отчитат подобна тенденция“ – съобщи още управителят на мечото селище.

Мечките вече се готвят за зимния си сън

Подготовката на мечките за зимния сън е започнала още преди един месец.

„Някой вече си изкопаха бърлогите, други тепърва ще го направят. В края на месец септември ще започне и захранването, което ще приключи октомври месец и в края на октомври, мечките ще намалят своята активност, което ще доведе до затваряне на Парка от 1 декември“ – уточни Димитър Иванов.

Паркът ще отвори врати отново на 1 април, догодина. Затварянето на мечото селище през зимните месеци се прави всяка година, за да могат мечките спокойно да преживеят този, толкова важен за здравето им процес – зимна летаргия.

Състоянието на мечките е добро

Общото здравословно състояние на мечките е добро. Има случаи  , когато някоя от тях се чувства малко по-зле, защото те имат доста придружаващи заболявания, но служителите в Парка реагират навременно и адекватно, осигурявайки им специализирана медицинска помощ.

„Коронавирусът не им се отразява много зле въпреки, че имахме някой притеснения затова, как ще им се отрази, когато нямаме тези големи групи от хора, които влизат наведнъж, а имаме поток от хора, който в някой дни е от по 1000 човека. Това, което виждаме е, че мечките като чели се чувстват малко по-спокойни в този случай“ – коментира още управителят на мечото селище Димитър Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02