Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качеството на гроздето в района на Катунци е много добро

 Започна гроздоберът в района на санданския край. Стопаните от село Катунци са доволни от тазгодишната реколта и като качество, и като количество, „но за да стане хубаво вино, изключително важна е чистотата на съдовете“ – категоричен е един от големите винопроизводители от района Георги Коцев, който съобщи за Радио Благоевград, че в момента се бере гроздето от сорта „Мерло“. Прибрани са и някой от другите десертни сортове.

Много важна е хигиената на съдовете

„Както знаят повечето лозари, иска се една невероятна чистота на съдовете особено, ако още използваме дървени съдове. Виното е като млякото, ако една точка остане мръсотия, както казваме, значи цялата бъчва вкисва за нула време. И не само това, а има свойството през дъските да се предава и на другите бъчви. Затова, трябва невероятно почистване“ – обясни винопроизводителят.

Той препоръча почистването да става както по старата, така и по новата система. Първо се започва със смокинови листа, защото те имат свойството да „стържат“ дървото, а новият начин е почистване със сода. Много от стопаните вече предпочитат да използват пластмасови съдове – бидони, което им спестява доста усилия по отношение на почистването.

„Това е най-трудоемката и омразна работа за стопаните, но аз имам и дървени бъчви все още, защото виното в тях става по-хубаво“ – категоричен е Георги Коцев.

Качеството на гроздето тази година е много добро

„Тази година ни подминаха малко бедствията и болестите по лозята, така че, качеството на гроздето е много добро в нашия район. Природата си взима своето – дали ще бъде от мана, дали ще бъде от нещо друго, това е една естествена регулация в природата. Количеството е горе - долу нормално, качеството може да се каже, че е невероятно. Ето сега приключихме „Тамянката“ и санданския „Мискет“ – това са белите ароматични сортове за вино. Започнахме „Мерлото“, захарността му отива на 24 -25 градуса, което е нещо невероятно. Но имаме и помощници в брането на гроздето – „гроздарите“, тези мързеланковци пилците, чакат на нашия труд да се нахранят. Осите също, те усещат къде е най-хубавото и сладко грозде. Около 1 тон, тон и  200 кг от декар прибират в момента стопаните, в зависимост от кроенето и гледането на лозето“ – коментира още винопроизводителят от Катунци.

Каква е цената на гроздето тази година?

„Цената на гроздето от сортовете „Тамянка“ и „Мискет“ се движи около 1 лев за килограм.При по-добро качество, цената може да отиде и на 1.10, човек знае как да се пазари. Вече има търсене и от други региони на страната. Моето мнение е, че хората трябва да избързат с купуването, ако искат по-хубаво грозде, защото накрая остава по-калпавото. Вече имаме клиенти,  които предпочитат направо да си купуват готово вино“ – коментира още Георги Коцев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Коцев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пукльовците - екосъстезание с мисия

Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се  организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..

публикувано на 26.02.25 в 14:50

НЕ на тормоза в училище! – „Денят на розовата фланелка“

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като  „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..

публикувано на 26.02.25 в 11:33

Айше Емин събра в книга кулинарните съкровища на Родопите

Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..

публикувано на 26.02.25 в 11:24

Ученици от Благоевград: Отворете сърцата си!

В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..

публикувано на 25.02.25 в 15:00

Столични лекари преглеждат безплатно деца в Петрич

Детски лекари  от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..

публикувано на 25.02.25 в 14:50

Малки журналисти на гости на Радио Благоевград

Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..

публикувано на 24.02.25 в 14:56

Музейна работилница „Баба Марта“ отваря врати в Петрич

Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..

публикувано на 24.02.25 в 10:23