Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Митове и легенди оживяха днес в благоевградската библиотека

Легенди за митични и приказни същества оживяха днес в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Четвъртокласници от Второ основно училище се включиха в поредната инициатива на библиотеката, в рамките на Европейските дни на наследството, която днес бе посветена на митовете и легендите, свързани с нашия край. 

„Това е поредното мероприятие на благоевградската библиотека с участието на ученици, като винаги се стремим да им бъде забавно и интересно.Днес децата се потопиха в приказния свят на митовете и легендите, свързани с нашия край. Това е една по-специфична материя, която учениците приемат като част от приказка, наясно са, слушали са от по-възрастни свои близки митове и легенди, различават нещата, знаят, че това може би някога е съществувало и точно това е любопитното и буди интереса у децата“ – коментира за Радио Благоевград Кристина Тонева, уредник в Детския отдел на библиотеката.

Това не първата инициатива, в която участват ученици от Второ основно училище в Благоевград.

„Идеята да направим това мероприятие дойде много спонтанно, тъй като с оглед на ситуацията, децата са малко притеснени, затова решихме да разнообразим тяхното ежедневие с нещо, което е близко до детското, нещо, което е фантастично, нещо което е мистично, за да стане денят им малко по-разнообразен“ – сподели Ива Петрова, класен ръководител на 4 „А“ клас във Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград.

Четвъртокласничката Лилия Спирова прочете легенда за самодивата и обясни, че според нея, това е една от митичните жени в митологията, която е много красива, облечена в бяло и може би с цветя в косата.

Мария е едно от най-четящите деца в класа и в града, както я определиха нейните съученици. Тя призна, че много обича да чете както приключенски, така и криминални книги. Нейните съученици споделиха, че също обичат много да четат различни книги, една от които е „Книга за българските митове и легенди“.

Освен, че псе запознаха с някой от най-популярните митове и легенди, учениците оцветяваха любими персонажи от детски книжки и приказки, като Баба Яга, Малката русалка, дракони и принцеси. Всички бяха единодушни, че днес са  научили много интересни неща за митовете и легендите, и че отново ще посетят с удоволствие благоевградската библиотека.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:Галерия

Вижте още
KASHMIR

KASHMIR с нов сингъл на български – „Бягам“

Алтернативната рок група KASHMIR зарадва меломаните с нова песен на български. Сингълът носи заглавието „Бягам“. „Песента разказва за онези мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на нашия живот. Да не „бягаме“ така устремено към рутинните си ангажименти, а да се порадваме на истински красивите..

публикувано на 07.03.21 в 15:20

Радостина Славкова: С европейската инициатива „Вълна на обновяване“ се цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС

„ Инициативата на Европейската комисия „Вълна на обновяване“ е приоритетна в рамките на Европейската зелена сделка и цели да се утрои темпото на обновяване на сградния фонд в ЕС. Така ще се повиши не само енергийната ефективност, но ще имаме победи и на фронта на енергийната бедност “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова,..

публикувано на 07.03.21 в 13:55

Юлиана Методиева: На 9 март започва филмовата седмица „Великолепната женска седморка”

По случай международния ден на жената 8-ми март, сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация организират филмовата седмица „Великолепната женска седморка”. В дните от 9 до 14 март 2021 година те предлагат онлайн прожекции,  последвани от дискусии.  Филмите са на  утвърдените жени - режисьори Иглика Трифонова, Ралица..

публикувано на 07.03.21 в 13:03

Треньорът на ФК „Кюстендил“- готов с оставката си!

В предаването „Студио Спорт“ на Радио Благоевград от 6.03.2021 г. старши треньорът на ФК „Кюстендил“ Николай Николов-Чезето пое цялата вина за разгромната загуба с 0:3 от „Марек“ на стадион „Бончук“ и заяви, че е готов да подаде оставка. С огромно огорчение Н.Николов  коментира поражението: „Ако кажа,че бяхме изненадани, ще излъжа! Очаквахме..

публикувано на 07.03.21 в 12:55
Цветан Видински

Цветан Видински: Идват по-добри времена за "Марек"!

В супердербито от 20-я кръг на Югозападната футболна лига  на стадион „Бончук“ в Дупница „Марек“ разгроми досегашния лидер „Кюстендил“ с 3:0 след голове на Милен Иванов в 20-та,Димитър Илиев в 41-та и Евгени Тунтев в 85-та минута и отново оглави класирането с 46 точки и по-добра голова разлика от „Вихрен“. Цветан Видински, президентът на  ФК..

публикувано на 07.03.21 в 11:55
Боян Арсов

Боян Арсов: Мечтая нещата, които съм научил, да мога да ги упражнявам в конкретната си работа и да ги споделям с публиката по този невероятен и специфичен начин, възможен само в театъра

    Във фокуса на вниманието ни е необикновеният по няколко различни причини спектакъл „Бесове” от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски, който се играе на Сцена 47 в НАТФИЗ. Това е последната постановка на напусналата ни в края на миналата година проф. Снежина Танковска с нейния клас, която по съдбовни стечения на обстоятелствата трябваше да..

публикувано на 06.03.21 в 19:23

Пътната инфраструктура в Югозападна България е в добро състояние

Това показват изследвания на експерти от Института за пътна безопасност. Тук става дума за общото впечатление, а не за състоянието на отделни участъци. Веднага критиците биха посочили Кресненското дефиле на първокласния път София – Кулата. Статистиката показва, че в последните години има намаление на тежките катастрофи в този участък. Въпреки,..

публикувано на 05.03.21 в 17:10