Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Митове и легенди оживяха днес в благоевградската библиотека

Легенди за митични и приказни същества оживяха днес в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Четвъртокласници от Второ основно училище се включиха в поредната инициатива на библиотеката, в рамките на Европейските дни на наследството, която днес бе посветена на митовете и легендите, свързани с нашия край. 

„Това е поредното мероприятие на благоевградската библиотека с участието на ученици, като винаги се стремим да им бъде забавно и интересно.Днес децата се потопиха в приказния свят на митовете и легендите, свързани с нашия край. Това е една по-специфична материя, която учениците приемат като част от приказка, наясно са, слушали са от по-възрастни свои близки митове и легенди, различават нещата, знаят, че това може би някога е съществувало и точно това е любопитното и буди интереса у децата“ – коментира за Радио Благоевград Кристина Тонева, уредник в Детския отдел на библиотеката.

Това не първата инициатива, в която участват ученици от Второ основно училище в Благоевград.

„Идеята да направим това мероприятие дойде много спонтанно, тъй като с оглед на ситуацията, децата са малко притеснени, затова решихме да разнообразим тяхното ежедневие с нещо, което е близко до детското, нещо, което е фантастично, нещо което е мистично, за да стане денят им малко по-разнообразен“ – сподели Ива Петрова, класен ръководител на 4 „А“ клас във Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград.

Четвъртокласничката Лилия Спирова прочете легенда за самодивата и обясни, че според нея, това е една от митичните жени в митологията, която е много красива, облечена в бяло и може би с цветя в косата.

Мария е едно от най-четящите деца в класа и в града, както я определиха нейните съученици. Тя призна, че много обича да чете както приключенски, така и криминални книги. Нейните съученици споделиха, че също обичат много да четат различни книги, една от които е „Книга за българските митове и легенди“.

Освен, че псе запознаха с някой от най-популярните митове и легенди, учениците оцветяваха любими персонажи от детски книжки и приказки, като Баба Яга, Малката русалка, дракони и принцеси. Всички бяха единодушни, че днес са  научили много интересни неща за митовете и легендите, и че отново ще посетят с удоволствие благоевградската библиотека.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52