Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природолюбители ще наблюдават прелетните птици в гоцеделчевско

3
Снимка: facebook/DimitarPopov

Наблюдение на птици организира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев. Инициативата ще се проведе на 4 октомври (неделя) в местността „Рибарниците“, по повод отбелязването на Европейските дни на птиците 2020г.

„Гоце Делчев е един от петте европейски града, които тази година ще се включат в Европейските дни на птиците, които отбелязваме за 27 път в национален мащаб. Така че, очакваме много хора да се включат, ние сме организирали едно наблюдение на птици, което правим всяка година. По едно и също време милиони хора от Европа наблюдават птици, точно това е уникалното на това събитие. Милиони хора излизат, за да се наслаждават на гледката от стотиците хиляди птици, които мигрират на юг точно в този момент“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов от БДЗП – Гоце Делчев.

В момента е финалната фаза на миграцията на птиците, затова природолюбителите се надяват да наблюдават много интересни видове, сред които бял и черен щъркел. Мястото на наблюдението е местността „Рибарниците“ край Гоце Делчев, което е уникално за този район.

„То е от изключително значение за метообитанието на птиците . Но, за съжаление, то е застрашено, заради изкопните дейности, които се извършват там, извличането на инертни материали. Точно заради тази дейност се уврежда средата на птиците, а много водолюбиви птици използват това място за почивки по време на миграцията“ – допълни Димитър Попов. 

Той уточни, че точно поради това увреждане на природата се срещат все по-малко мигриращи птици в този район, но иначе, едни от най-често срещаните са орел рибар, белоока потапница, кокило бегачи и други. В момента продължава есенната миграция на лястовиците, на част от грабливите птици и на бързолетите, за които има сведения, че правят едни от най-късните миграции, след средата на месец октомври.

Походът е на 4 октомври, началото е в 10:00 ч., а сборният пункт е при Завода за ципове в град Гоце Делчев.

„Призоваваме всички да се включат в този поход и да наблюдават птици с нас, като ще се спазват всички провитоепидемични мерки“ – уточни още природолюбителят.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:Галерия

Вижте още

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57
Натали Ангелова

Натали Ангелова с първа авторска песен на украински - „Хай засяють зiрки“

Натали Ангелова - чаровна, харизматична, талантлива и безусловно влюбена в музиката, е готова с най-новата си песен „Хай засяють зiрки“ /Нека звездите заблестят/. Това е първата авторска песен на Натали Ангелова на украински език. Музиката е нейна, аранжиментът е на Христо Нейчев, а стиховете са написани от Валерий Хмеливски. „Много се..

публикувано на 29.11.20 в 15:27

Стефан Дечев: В почти невъзможна ситуация Зоран Заев се опитва да намери изход

„Интервюто пред БГнес показва, че Зоран Заев е политик с визия, който е решил на всяка цена неговата страна да изглади до декември противоречията с България, и в крайна сметка да получи покана, начало на преговори за членство в ЕС по време на междуправителствената конференция“ – това беше една от основните тези на доц Стефан Дечев в началото на..

публикувано на 29.11.20 в 13:00

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33

Когато съвременността се учи от историята

Петър Първанов, главен асистент в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград, издаде втора книга, посветена на забележителния, но днес позабравен,български учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев.  Този път авторът се концентрира върху исорическите възгледи на С.С.Бобчев по отношение на българската и общата..

публикувано на 29.11.20 в 10:27
Михаил Заимов

Михаил Заимов: Обичта отваря всички врати и прави комуникацията и досега до подводния свят по-лесени

    „Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните.   Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с..

публикувано на 29.11.20 в 09:53

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06