Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бягане за животните“ в защита на животните

По повод Световния ден на животните, който ще отбележим на 4 октомври, Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията (КАЖИ)​, за втора поредна година организира благотворителното „Бягане за животните“.

„4 октомври е много важна дата, тъй като на този ден през 1925 г. е стартирало социалното движението за защита на животните. То е стартирало в Германия и това е датата, в която масово защитниците на животните излизат и говорят за проблемите на животните, за благосъстоянието на животните и за начините, по които може да им се помогне. За съжаление, животните, на които им се причиняват страдания всяка година се увеличават, а не намаляват. Все по-актуална става тази тема затова, наистина трябва да обърнем внимание на страданието на животните и да се опитаме да го намалим“ – коментира за Радио Благоевград Петя Алтимириска от Гражданското движение за забрана фермите за ценни кожи в България и КАЖИ.

Тя уточни, че освен искането за забрана на фермите за кожи в България, защитниците на животните настояват да се обърне внимание и на най-жестокия модел за отглеждане на кокошки носачки – това е клетъчното отглеждане. За него се знае освен, че е най-жестокият, е и най-популярният начин за отглеждане на кокошките.

„Целта ни е максимално много хора да се информират за този тип отглеждане и съответно хората, които консумират яйца, да избират яйца, които не са плод на клетъчно отглеждане“ – съобщи още Петя Алтимирска.

Тя уточни, че яйцата от клетъчно отглеждани кокошки са обозначени с Код 3 на опаковката или на самото яйце. Когато Кодът е 0, това означава, че яйцата са Био, при Код 1 – кокошките са свободно отглеждани, при Код 2 - яйцата са от подово отглеждани кокошки.

Другата тема, за която ще се говори на събитието, е отглеждането на  гъски за деликатеса Фоа гра или така популярния „гъши пастет“.

„Това е продукт на изключително жестока практика. Методът, по който се получава продуктът е известен като „гушене“. Това е насилственото хранене на патиците и гъските, за да може техният дроб да се увеличи десетократно, да е минимум 400 гр., докато в нормални условия в природата, една патица има дроб около 30 – 40 гр. Така че, за да се увеличи този дроб, се прилага този метод за насилствено хранене. За съжаление, България е третата страна в света по производство на този дроб. Страданието, което се причинява на животните, е наистина неимоверно и ние настояваме, този метод на хранене, да бъде забранен със Закон и у нас. Такъв има вече в повечето европейски страни, само в четири държави в Европа, това все още е позволено “ – допълни Петя Алтимирска.

 Според нея, идеята на събитието „Бягане за животните“, е именно да се провокира вниманието на хората към това, какво се случва с животните и какъв е произходът на продуктите, които те консумират.

Инициативата ще се проведе на 4 октомври, неделя в Борисовата градина в София. Стартът е в 10 ч., в близост до езерото Ариана, дължината на трасето е 5 км. Участието в състезанието ще бъде напълно безплатно, и тъй като бягането е благотворително, всеки участник може да се включи със сума по своя преценка в дарителската кампания. Всеки участник може да се регистрира предварително на линка: https://www.run4animals.caai.bg/index.html?no_redirect…

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45