Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Бягане за животните“ в защита на животните

По повод Световния ден на животните, който ще отбележим на 4 октомври, Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията (КАЖИ)​, за втора поредна година организира благотворителното „Бягане за животните“.

„4 октомври е много важна дата, тъй като на този ден през 1925 г. е стартирало социалното движението за защита на животните. То е стартирало в Германия и това е датата, в която масово защитниците на животните излизат и говорят за проблемите на животните, за благосъстоянието на животните и за начините, по които може да им се помогне. За съжаление, животните, на които им се причиняват страдания всяка година се увеличават, а не намаляват. Все по-актуална става тази тема затова, наистина трябва да обърнем внимание на страданието на животните и да се опитаме да го намалим“ – коментира за Радио Благоевград Петя Алтимириска от Гражданското движение за забрана фермите за ценни кожи в България и КАЖИ.

Тя уточни, че освен искането за забрана на фермите за кожи в България, защитниците на животните настояват да се обърне внимание и на най-жестокия модел за отглеждане на кокошки носачки – това е клетъчното отглеждане. За него се знае освен, че е най-жестокият, е и най-популярният начин за отглеждане на кокошките.

„Целта ни е максимално много хора да се информират за този тип отглеждане и съответно хората, които консумират яйца, да избират яйца, които не са плод на клетъчно отглеждане“ – съобщи още Петя Алтимирска.

Тя уточни, че яйцата от клетъчно отглеждани кокошки са обозначени с Код 3 на опаковката или на самото яйце. Когато Кодът е 0, това означава, че яйцата са Био, при Код 1 – кокошките са свободно отглеждани, при Код 2 - яйцата са от подово отглеждани кокошки.

Другата тема, за която ще се говори на събитието, е отглеждането на  гъски за деликатеса Фоа гра или така популярния „гъши пастет“.

„Това е продукт на изключително жестока практика. Методът, по който се получава продуктът е известен като „гушене“. Това е насилственото хранене на патиците и гъските, за да може техният дроб да се увеличи десетократно, да е минимум 400 гр., докато в нормални условия в природата, една патица има дроб около 30 – 40 гр. Така че, за да се увеличи този дроб, се прилага този метод за насилствено хранене. За съжаление, България е третата страна в света по производство на този дроб. Страданието, което се причинява на животните, е наистина неимоверно и ние настояваме, този метод на хранене, да бъде забранен със Закон и у нас. Такъв има вече в повечето европейски страни, само в четири държави в Европа, това все още е позволено “ – допълни Петя Алтимирска.

 Според нея, идеята на събитието „Бягане за животните“, е именно да се провокира вниманието на хората към това, какво се случва с животните и какъв е произходът на продуктите, които те консумират.

Инициативата ще се проведе на 4 октомври, неделя в Борисовата градина в София. Стартът е в 10 ч., в близост до езерото Ариана, дължината на трасето е 5 км. Участието в състезанието ще бъде напълно безплатно, и тъй като бягането е благотворително, всеки участник може да се включи със сума по своя преценка в дарителската кампания. Всеки участник може да се регистрира предварително на линка: https://www.run4animals.caai.bg/index.html?no_redirect…

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:Галерия

Вижте още

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на..

публикувано на 30.11.20 в 18:20

От -12 до 17 градуса през декември

Със сняг изпратихме месец ноември. На много места в страната се образува снежна покривка, в София тя достигна 15 см. "Това се дължи на преминаващ студен атмосферен фронт, в комбинация със средиземноморския циклон, който преминава южно от Балканския полуостров. Очакваме спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 1 декември сутринта ще бъде..

публикувано на 30.11.20 в 17:46

Конкурсът „Дърво с корен“ отново търси историите на любими дървета

За 11-а поредна година фондация „ЕкоОбщност“ организира онлайн конкурса за любимите на хората дървета. Екипът на фондацията за пореден път събира историите за впечатляващите дървета, които са се превърнали в емблема на дадено населено място или в пазители на родовата памет. „Конкурсът търси живата връзка с природата и припомня огромната роля..

публикувано на 30.11.20 в 17:16
Иван Милушев,

Иван Милушев с награда от Балканското квадриенале на живописта “Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020

Художникът Иван Милушев, който е и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, получи награда от петото издание на Балканското квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020. Повече от 200 участници от 8 държави са изпратили близо 300 творби за събитието, вдъхновени от вековната мъдрост на древния..

публикувано на 30.11.20 в 15:26

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID -19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център. Единият от специализираните..

публикувано на 30.11.20 в 15:03

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града.  Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за..

публикувано на 30.11.20 в 12:19

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57