Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушаш музика в търговски обект – плащаш данък

Повечето търговци и собственици на търговски обекти в Благоевград не са наясно със задължението си да плащат данък за музиката, която пускат в търговските си обекти, излъчвана по радия, телевизии и други медии. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград, относно спазването на тази част от Закона за авторското право.

Повечето търговци, таксиметрови шофьори и собственици на фризьорски салони, с които разговаряхме са категорични, че по-скоро биха се отказали за слушат или гледат дадена медия, отколкото да платят данък „авторско право“ за музиката, която тя излъчва.

„Точно, поради тази причина, за да не попадам под ударите на Закона, в момента слушам музика по телефона, чрез интернет канала за музика. Това не е честно, защото, ако сега си пускам Радио Благоевград или някое друго радио, трябва да платя. А аз не мога да платя, защото имам други разходи. За тези пари например, ще купя маратонки на сина ми. Затова, медията трябва да защити своите потребители“ – коментира търговец на зеленчуци на Кооперативния пазар в Благоевград, който призна, че дори и да иска, не знае къде трябва да плати този данък.

Подобно е мнението и на фризьорка от Благоевград, която озвучава фризьорския си салон с музика, излъчвана по един от телевизионните музикални канали.

„О, не, аз ползвам кабелна телевизия, на тях си плащам и мисля, че с това въпросът е приключен. Никакви авторски права няма да плащам. От 10 години се говори за тези авторски права, на кого трябва да плащам, не знам и не ме интересува. Цифровата телевизия трябва да плаща авторски права на тези фирми, за да може ние да ги гледаме. Аз радио не слушам, но ако трябваше да плащам, за да слушам радио, не бих го направила“ – категорична е фризьорката.

Не малка част от търговците в промишлената зона на Кооперативния пазар в Благоевград, по принцип слушат Радио Благоевград и други радиостанции, защото им е приятно и така денят им преминава по-леко.

„Слушам редовно Радио Благоевград, поздравленията след 20 ч., харесват ми, новини, предавания има интересни. Примерно, 40 лева на година, ако трябва да плащам, ще ги платя, още сега даже, но трябва данъкът да е поносим и символичен. Правилно е да има такъв данък, нали и те трябва да се издържат. Ще платя само и само, за да слушам Радио Благоевград“ – коментира един от търговците. Друг негов колега обаче, е на друго мнение и смята, че този данък е несправедлив и не би го платил.

Представители на таксиметровия бранш в Благоевград заявиха, че не са запознати с този данък и не биха го платили.

„Ние не пускаме радио в автомобилите си, защото трябва да слушаме таблета с поръчките. Пускам си музика на CD- та, музика, която харесва на клиентите“ – коментира един от таксиметровите шофьори.

„Не го одобрявам, ще си пускам каквото си искам. Много е тъпо да ти забранят да слушаш радио, ние в кой век живеем? Къде сме, в Европейския съюз ли сме“ – попита друг шофьор.

Трети бе категоричен, че хората нямат възможност да плащат тези налози, защото това са допълнителни разходи, затова ще слушат музика по други начини.

„То остана ли нещо да не плащаме? Сигурно и за въздуха, който дишаме трябва да плащаме. Много жалко за радиата, тогава“ – коментираха още таксиметрови шофьори от Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54