Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил.

По думите му, проблемът с пестицидите, който е основно застъпен в Северозападна България, не е причина за по-слабия добив на мед в кюстендилско.

„Нещастието за едни е щастие за други. Кюстендилският район е овощарски, предимно се отглеждат череши, самата изкупна цена на черешите беше ниска и стопаните гледат да съкратят пръсканията, което пък благоприятства отглеждането на пчелните семейства. Няма отравяния и измиране на пчелите“ – уточни още пчеларят.

Според него, подпомагането, заради ниските добиви, е наистина недостатъчно.

„Засега, няма увеличение цената на меда и пчелните продукти в кюстендилско. Цената се определя от пазара, на в момента няма движение нито в едната, нито в другата посока. За съжаление, пазарът е много свит, продукцията, която миналата година се реализираше за седмица, сега се реализира за месец, търсенето е много слабо“ –  съобщи още Тихомир Стоицов.

Ето какво още сподели той в разговор с Биляна Славчева:

Медът от кориандър се оказва един от най-търсените в кюстендилско. Той се добива от пчелни семейства, които се намират в близост до ниви, в които се отглежда кориандър.

„Самото растение е с изключително тежка миризма, но пък медът от кориандър е с много приятен, с нежен аромат дори, когато кристализира, е с много приятна консистенция, много приятен мед, а и много полезен“ – сподели още пчеларят.

Подвижното пчеларство е вариант да се добиват така, наречените „бутикови“ видове мед. Сред тях са медът от кориандър, мента и лавандула. Тези видове мед са редки на пазара, затова са много търсени и по-скъпи.

Според Тихомир Стоицов, медът и пчелните продукти трябва да се консумират целогодишно, а не само, когато се разболеем. За повишаване на имунитета са много полезни както медът, така и пчелните продукти, като пчелен прашец, пчелно млечице, прополиса и клеевата тинктура.Галерия

Вижте още

Общинската администрация Благоевград – със 17 души повече

Това стана ясно от пресконференцията на председателя на общинския съвет Благоевград Радослав Тасков преди редовното заседание на общинските съветници утре, 30 юли. В администрацията ще са заети 171 човека. Тя ще бъде увеличена със 17 бройки. Издръжката им ще бъде от държавната субсидия. Кметът Илко Стоянов ще има трима заместници. Ще бъде..

публикувано на 29.07.21 в 15:57

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в..

публикувано на 29.07.21 в 12:49

Издигат паметник на Левски в Петрич

Преди 4 години клубът на привържениците на ПФК „Левски“ в град Петрич – „Blue boys“ поде инициатива за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в южния град. Организирани бяха редица инициативи с цел набиране на средства за монумента. В благотворителната кауза се включиха десетки хора. Чрез тях бе събрана сумата от 28 000 лв. Сума, която..

публикувано на 28.07.21 в 18:18

Космосът и традициите се преплитат в етнографския център в Ковачевци

Община Ковачевци е малка община, но с много богато културно – историческо наследство.  Преди няколко години, през 2015, по програмата за развитие на селските райони с над 250 хиляди лева е изграден етнографски център – притегателно място и за жителите, и за гостите на планинското село. Тематичните зали в комплекса са три – на авиацията и..

публикувано на 28.07.21 в 11:00

Без пластмасови продукти за еднократна употреба – коментари по пътя

От 3 юли в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони. Целта на европейската директива е да се намали..

публикувано на 28.07.21 в 09:41

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29