Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил.

По думите му, проблемът с пестицидите, който е основно застъпен в Северозападна България, не е причина за по-слабия добив на мед в кюстендилско.

„Нещастието за едни е щастие за други. Кюстендилският район е овощарски, предимно се отглеждат череши, самата изкупна цена на черешите беше ниска и стопаните гледат да съкратят пръсканията, което пък благоприятства отглеждането на пчелните семейства. Няма отравяния и измиране на пчелите“ – уточни още пчеларят.

Според него, подпомагането, заради ниските добиви, е наистина недостатъчно.

„Засега, няма увеличение цената на меда и пчелните продукти в кюстендилско. Цената се определя от пазара, на в момента няма движение нито в едната, нито в другата посока. За съжаление, пазарът е много свит, продукцията, която миналата година се реализираше за седмица, сега се реализира за месец, търсенето е много слабо“ –  съобщи още Тихомир Стоицов.

Ето какво още сподели той в разговор с Биляна Славчева:

Медът от кориандър се оказва един от най-търсените в кюстендилско. Той се добива от пчелни семейства, които се намират в близост до ниви, в които се отглежда кориандър.

„Самото растение е с изключително тежка миризма, но пък медът от кориандър е с много приятен, с нежен аромат дори, когато кристализира, е с много приятна консистенция, много приятен мед, а и много полезен“ – сподели още пчеларят.

Подвижното пчеларство е вариант да се добиват така, наречените „бутикови“ видове мед. Сред тях са медът от кориандър, мента и лавандула. Тези видове мед са редки на пазара, затова са много търсени и по-скъпи.

Според Тихомир Стоицов, медът и пчелните продукти трябва да се консумират целогодишно, а не само, когато се разболеем. За повишаване на имунитета са много полезни както медът, така и пчелните продукти, като пчелен прашец, пчелно млечице, прополиса и клеевата тинктура.Галерия

Вижте още
 Ана Батева

Режисьорът Ана Батева: „Утерус“ е по-различен спектакъл от всичко, което съм правила досега

    На 18 и 19 февруари в I AM STUDIO в София се състоя премиерата на „Утерус” – постановка на родената в Скопие Ана Батева по непознатата у нас пиеса на македонския автор Деян Дуковски, която тя решава да преведе. Това е първата й сценична реализация на българска сцена, която определено заслужава да бъде осветена. Представлението е продукция на..

публикувано на 27.02.21 в 18:39

„Пирин“ надигра съседа „Септември“ с 2:0

В ИЗТЕГЛЕН МАЧ ОТ19-Я КРЪГ НА Втора футболна лига „Пирин“ (Благоевград) постигна шеста поредна победа, след като надигра  „Септември“ (Симитли) с 2:0 като домакин. И двата гола за “орлетата” паднаха след изпълнение на ъглов удари, като Спас Георгиев (45′) и Александър Дюлгеров (60′) записаха имената си сред голмайсторите. Това бе трета поредна..

публикувано на 27.02.21 в 17:26

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24