Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил.

По думите му, проблемът с пестицидите, който е основно застъпен в Северозападна България, не е причина за по-слабия добив на мед в кюстендилско.

„Нещастието за едни е щастие за други. Кюстендилският район е овощарски, предимно се отглеждат череши, самата изкупна цена на черешите беше ниска и стопаните гледат да съкратят пръсканията, което пък благоприятства отглеждането на пчелните семейства. Няма отравяния и измиране на пчелите“ – уточни още пчеларят.

Според него, подпомагането, заради ниските добиви, е наистина недостатъчно.

„Засега, няма увеличение цената на меда и пчелните продукти в кюстендилско. Цената се определя от пазара, на в момента няма движение нито в едната, нито в другата посока. За съжаление, пазарът е много свит, продукцията, която миналата година се реализираше за седмица, сега се реализира за месец, търсенето е много слабо“ –  съобщи още Тихомир Стоицов.

Ето какво още сподели той в разговор с Биляна Славчева:

Медът от кориандър се оказва един от най-търсените в кюстендилско. Той се добива от пчелни семейства, които се намират в близост до ниви, в които се отглежда кориандър.

„Самото растение е с изключително тежка миризма, но пък медът от кориандър е с много приятен, с нежен аромат дори, когато кристализира, е с много приятна консистенция, много приятен мед, а и много полезен“ – сподели още пчеларят.

Подвижното пчеларство е вариант да се добиват така, наречените „бутикови“ видове мед. Сред тях са медът от кориандър, мента и лавандула. Тези видове мед са редки на пазара, затова са много търсени и по-скъпи.

Според Тихомир Стоицов, медът и пчелните продукти трябва да се консумират целогодишно, а не само, когато се разболеем. За повишаване на имунитета са много полезни както медът, така и пчелните продукти, като пчелен прашец, пчелно млечице, прополиса и клеевата тинктура.Галерия

Вижте още

“Пирин“ (Гоце Делчев) набира скорост

   В  мач без публика от 8-я кръг на мъжката хандбална „А“група  в зала „Арена Неврокоп“ отборът на „Пирин“(Гоце Делчев) очаквано победи изразително АСТИ (Хасково) с 40:23. Победата,обаче, не дойде лесно –  на полувремето  домакините водеха само с 19:15. Но втората част показаха своя потенциал и дръпнаха здраво в резултата. В тази среща..

публикувано на 23.11.20 в 08:47

Обмислят възможността за връщане в клас

Днес изтича решението на Областния кризисен щаб за обучението на учениците   на територията на Община Благоевград. „В понеделник учениците от Община Благоевград трябва да преминат към обучение по график. Ученици от определени класове да учат присъствено, а ученици от други класове да останат да учат в електронна среда. Всеки директор..

публикувано на 22.11.20 в 18:42
Danny Levan

С новия си сингъл Danny Levan пита "Ти ли си"

„Ти ли си“ е името на новата песен на талантливия млад изпълнител Danny Levan. Песента носи есенно, вдъхновяващо послание за промените, които настъпват в отношенията и връзките между хората. „Иска ми се всеки, които слуша песента да открива своята лична история в „Ти ли си“. Заглавието е въпрос с много подвъпроси...“, обяснява Danny...

публикувано на 22.11.20 в 14:43
Децата от ОУ

Защо училището прави децата щастливи?

След здравето, за родителите най-важно е децата да са щастливи не само в дома и семейството, но и в училище. “Училището е един общ дом, който прави децата щастливи. Това е мястото, където се сблъскват различни характери и всеки ден е различен, но именно в училището се създават едни от най-искрените и трайни приятелства.“, споделя началната..

обновено на 22.11.20 в 13:05

Яна Василева: Всичко може да бъде преодоляно със смелост

„Всичко може да бъде преодоляно като сме смели. Светът не е настроен враждебно към нас. Когато ти самият си усмихнат, ще предизвикаш същото насреща“, сподели своята жизнена философия в интервю за Радио Благоевград Яна Василева. Тя е автор на детската книга „Усмивката на Лея“, предизвикала вече интереса на публиката в България, Гърция и Кипър...

публикувано на 22.11.20 в 10:34

Радостина Славкова: Промяната започва от всеки един от нас

„Промяната започва първо от всеки един от нас. След това се разраства в нашия приятелски и семеен кръг. Обединяваме се с други активисти и достигаме до все повече хора“, каза в интервю за Радио Благоевград Радостина Славкова, координатор младежи, енергия и климат в екологичното сдружение „За Земята“. Тя припомни какви са климатичните цели,..

публикувано на 22.11.20 в 10:31

Здравко Лазаров:Благодаря на момчетата,че се хвърлиха!

В нервен мач от 16-я кръг на Югозападната футболна лига „Вихрен“/Сандански/ завърши наравно 1:1 като гост на „Балкан“/Ботевград/.  Според старши треньора на „Вихрен“ Здравко Лазаров отборът му е изпуснал трите точки на труден за игра терен. Отдава равенството на умората в титулярната единадесеторка ,която изкара почти без смени целия..

публикувано на 22.11.20 в 10:22