Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа ще подпомага тютюнопроизводителите до 2027г.

Дни преди Световния ден на тютюнопроизводителите, 28 октомври, дойде положителната новина, че Европейският парламент одобри предложението на България Преходната национална помощ да бъде удължена до 2027 г., като новата референтна година ще бъде 2018. Досега, Референтният период, за който тютюнопроизводителите получаваха тази помощ бе за 2007, 2008 и 2009 г.

„Вече 12 години Секторът е обгрижван предостатъчно, какво ще се случи след 2022 г. предстои да видим, защото сега очакваме решението и на Европейската комисия за това предложение, по него трябва да се произнесе и триалога. Едва тогава, на национално ниво ще бъдат фокусирани параметрите за функционирането на Схемата. Коя година ще бъде Референтна все още не е ясно, предложението е това да бъде 2018 г. На мен, като браншовик ми се иска обхватът да бъде малко по-широк, защо не бъдат обхванати 2016, 2017 и 2018 г., защото тези години попадат в Регистъра на тютюнопроизводителите“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, президент на UNITAB – EUROPE и вицепрезидент на ELTI.

Той открои заслугата за взимането на това решение както, благодарение на тригодишните усилия на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, така и на земеделското министерство и на всички 17 български евродепутати, които са подкрепили това предложение.

Цветан Филев уточни, че 2019 и 2020 г. не могат да бъдат определени като Референти години, защото те попадат в периода на обвързаното подпомагане, а Референтният период е за необвързано производство, новият влиза ще влезе в сила след 2023 г.

„Най-вероятно няма да имат възможност да участват по Схемата тези тютюнопроизводители, които са погазили българското законодателство и не са се вписали в Регистъра на тютюнопроизводителите, тоест, техните количества висят някъде в небитието. Българските граждани трябва не само да си знаят правата, но да си спазват и задълженията“ –съобщи още г-н Филев.

Той коментира, че Световният ден на тютюнопроизводителя се отбелязва за осма поредна година и в България. По този повод, в следобеда на 28 октомври, бе организирана онлайн конферентна връзка с представители на браншовите организации на всичките 25 държави, които членуват в Световната организация на тютюнопроизводителите ITGA.

„Участвайки вече 10 години в тази организация, ние имаме предвидимост на сектора, да си знаем мястото, къде се намира нашият Сектор по отношение на сортове тютюн, които се търсят на световните пазари с финансови инструменти и визия за развитието на Сектора до минимум 10 години“ – коментира още Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28