Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

„Подготовката на мечките за зимния сън по принцип започва още от юни месец, но точно сега мечките стават най-неактивни, защото започват подготовката са зимната си летаргия“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Той уточни, че захранването на мечките вече приключва, тези, които си правят собствени бърлоги, вече са ги изкопали, запазват си мястото за зимния сън, подновени са старите бърлоги и леговищата се постилат с нови листа и клони.

„Очакваме три мечки да не успеят да заспят зимен сън. Това е Рику, който е най-младият обитател. Установихме, че мечките трябва да станат най-малко на 5 - 6 години за да изпаднат в зимна летаргия. На Веско, това ще му бъде първата истинска зима в Парка, на повечето мечки им трябва време за да се ориентират в това нещо. Имаме мечки, които буквално от първата зима спят зимен сън, но има и други, на които има трябва повече време да се нагласят, защото идват от места, където са нямали тази възможност, както беше при Монти, например. Лейди М е най-възрастната мечка в Парка и поради възрастта си ще видим при нея как ще се случат нещата“ – уточни Димитър Иванов.

Той припомни, че зимния сън на мечките трябва да започне реално в началото на декември и продължава до края на март. Паркът за танцуващи мечки ще бъда затворен за посетителите от 1 декември до 1 април, догодина. В момента все още има посетители, но посещенията намаляват. Работното време в момента е от 10 до 18 ч.

Екипът и мечките се чувстват добре с оглед на ковид ситуацията. Взети са и се спазват всички въведени вече противоепидемични мерки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:

„Това, което можем да направим като обобщение за изминалите осем месеца от началото на пандемията е, че Паркът беше посетен от повече хора, отколкото миналата година, изключително и основно само от българи, което ни радва. Буквално последния месец имаме малко повече посещения от чужбина, това беше една - две седмици. Сега, нещата отново избухнаха и както се казва, който досега е успял да се разходи успял, който не е, си остава вкъщи. Съботите и неделите са все още пълни“ – съобщи още управителят на мечото селище.

По думите му, дезинформацията по отношение на противоепидемичните мерки през лятото е една от причините хората да не спазват всички въведени ограничения. Трябва време за да бъдат спазени всички правила, защото България за пръв път изпада в такава странна ситуация и нямаме изградени навици, как да реагираме в такава обстановка.

„Но, пък хубавото нещо на цялата ситуация е, че ни даде възможност да помислим за по-голямата картина, да излезем от всекидневието си, да помислим какво се случва и какво искаме от бъдещето си. Ясно е, че ще имаме много тежка зима, но пък преборим ли я, излизаме по-силни“ – коментира още Димитър Иванов.Галерия

Вижте още

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16