Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Благоевград организира ученическа кръгла маса

Регионалният исторически музей в Благоевград бе домакин на ученическа кръгла маса под мотото „На ползу роду. Паметта на възрожденците през погледа на съвременния ученик.“ Ученици от различни благоевградски училища направиха презентации, в които представиха дейци и събития от Българското възраждане, които през 2020 година имат кръгли годишнини: Ильо Марков, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Бачо Киро, Панайот Волов, Васил Петлешков, Димитър Попгеоргиев Беровски, Натанаил Охридски, Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Иван Вазов, учредяването на Българската екзархия, създаването на Солунска българска мъжка гимназия.

Младите хора  демонстрираха високо емоционално и познавателно ниво в своето обучение и отдадоха почит към народните будители – книжовници, просветители и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и оставили трайна следа в българската история.

„Паметта на възрожденците е нещо много свято за нас, младите хора, защото ние постоянно се борим за нещо – имаме енергията, усещане за нещата и се борим. Те навремето също са се борили за своята идея, за своята кауза, за да променят света по един по-добър начин. И не само за себе си, а за всички около тях. Искам да приличам на тези хора по борбеността и куража, които са имали. По това, че не са се примирявали със ситуацията, в която са живели тогава. Много от днешните млади хора са  научени, че трябва да се примиряват с това, което се случва. Разбира се, има и много будни хора, които излизат извън рамките, но има и много млади хора, които се примиряват. Защото така ни учат, образователната ни система за съжаление ни учи да правим подобни неща“ – каза за Радио Благоевград Диян Калайджиев, ученик 11-ти клас в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, който е и председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата.

За седмокласничката Йоана народните будители са „много важни хора, особено за нашето време, защото те могат да възпитат в нас добродетели, да ни накарат да погледнем на света по малко по-добър и различен начин“.

Д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионалния исторически музей бе категорична, че учениците, участници в кръглата маса, са демонстрирали много знания и солидна подготовка, което се дължи и на учителите им по история. „Искам да призова младите хора да четат българската история, особено в епохата на Възраждането, където имаме чудесни образци на човешки ценности и добродетели.“

Кметът на община Благоевград Румен Томов изпрати поздравителен адрес до всички участници в ученическата кръгла маса, която бе посветена на Деня на народните будители.

Събитието бе съвместна инициатива на Регионалния исторически музей-Благоевград и Регионалното управление на образованието.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

Галерия

Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20