Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полицаи от Благоевград излязоха на мълчалив протест

„Въпреки, поканата от министъра на вътрешните работи за разговор на 2 ноември, ние не отменихме днешния протест, не отменяме и националния, обявен за 8 ноември“- съобщи Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, по време на протеста на колегите му от Областната дирекция на МВР – Благоевград.

По време на обедната си почивка, десетки полицаи от Благоевград изразиха недоволството си от ниските заплати на служителите в системата на МВР, с настояване увеличението на възнагражденията им да бъде не с 10, а с 30%, както е предвидено в бюджета за всички на първа линия в борбата с COVID-19.

Според Валентин Попов, притеснителното е, че все още на национално ниво няма яснота по въпроса, дали МВР се приема за администрация, която е пряко натоварена за изпълнение на мерките за овладяване на пандемията и на последствията от COVID-19.

„Надяваме се, че съществува възможност да се стигне до компромисно решение“ – заяви още синдикалният лидер Валентин Попов и коментира необходимостта полицаите да напомнят за себе си и за отговорностите, които имат като служители на първа линия в борбата с Covid-19.

Той уточни, че изпълнението на контрола по тези мерки е едно допълнително натоварване на колегите му от системата, така че скоро може да има дефицит на служители. Попов не уточни колко точно са полицаите, които в момента са с коронавирус, но не отрече, че има доста такива. Поради тази причина е необходимо да бъдат осигурени повече предпазни средства на служителите на реда на първа линия в борбата с COVID-19, както и да бъдат въведени допълнителни превантивни мерки, като тестуване на служителите, изложени на риск от заразяване.

“Ако тенденцията, която наблюдаваме през последните дни продължи, много скоро ще започнем и ние като медиците да се задъхваме от недостиг на хора“ –съобщи още Валентин Попов.

Синдикалният лидер в Областната дирекция на МВР - Благоевград Илия Велев, също бе категоричен, че единственото желание на протестиращите полицаи са икономически придобивки – увеличаване на възнагражденията им с 30 %, както на останалите служители на първа линия в борбата с коронавируса.

„Ще отидем на разговора с министъра на вътрешните разговори, но ако няма удовлетворяващо решение, ще продължим с протестите, няма да се отказваме“ – коментира още Илия Велев.

Протестът на полицаите бе подкрепен и от протестиращите от Благоевград, които повече от 100 дни настояват за оставката на правителството и на главния прокурор. Облечени в полицейски униформи и с плакати с надпис „Милиция“, те застанаха редом до служителите на реда и обясниха мотивите си за подкрепата:

„Искаме в системата на МВР да се направят реформи, с които те да станат истински полицаи, а не Милиция, затова сме  написали „Милиция“. Условията, в които работят са непродуктивни и затова е толкова ниска тяхната ефективност“ – заявиха подкрепящите протеста жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:Галерия

Вижте още

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16