Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на природозащитниците от групата "Спаси Рупите"

Природозащитници от групата „Спаси Рупите“ организираха пореден протест срещу възобновеното според тях строителство в близост до комплекс „Ванга“.  От екипа, който проучва частния имот със заявено инвестиционно намерение за изграждане на къщи за гости,  заявиха, че на терена се прави пълно археологическо изследване.

Две години след замразяването на обекта, хората, обединени в социалната мрежа „Спаси Рупите“, алармират, че строителството е възобновено. Преди обяд те излязоха на спонтанен протест пред заградения имот с площ 12 декара, който е до самите извори.

Строителство върху терена няма, категоричен беше доц. Людмил Вагалински, който  преди две години извърши предварителни проучвания на терена по разпореждане на Министерството на културата.  Преди няколко месеца Националният институт за недвижимо културно наследство е издало предписание за пълно археологическо изследване на  имота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Разлог скърби за старши лейтенант Венцислав Дункин

 Днес в община Разлог, родното място на един от загиналите вчера пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин, е обявен Ден на траур. Знамена на административните сгради са наполовина свалени. Той е  роден през 1996 година в Разлог, а на 21 септември му е предстояла сватба, каза за Радио Благоевград кметът Красимир Герчев. "Съболезнования към..

публикувано на 14.09.24 в 13:14

Жители на Благоевград се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“

Жители на Благоевград и служители на общинска администрация се включиха активно в кампанията „Да изчистим България заедно“. Десетки доброволци се събраха в районите около кортовете и бейзболното игрище, терените около чешмата до въжения мост, сервитута на коритото на река Бистрица в Централна градска част - между моста на покрития пазар и моста..

публикувано на 14.09.24 в 12:30

В Благоевград откриват паметник на революционера Иван Михайлов

Паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов ще бъде открит днес в Градската градина в Благоевград.  Началният час е 14.00. Инициатор за поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония,  като автор на каменната част от паметника е Димитър Антов, бивш общинският съветник от ВМРО в София.

публикувано на 14.09.24 в 10:29

Директорът на ОПУ-Благоевград Иван Кунев е подал оставката

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Заявлението  е подадено след извършена проверка за  възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа.  Преди дни директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 14.09.24 в 09:05

Кръстовден е

Днес Прaвocлaвнaтa хриcтиянcкa църквa oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe cи и тържecтвeни прaзници - въздвижeниe нa Cвeтия живoтвoрящ Кръcт Гocпoдeн. Cлeд cтрaдaниятa и рaзпятиeтo нa Cпacитeля кръcтът ce прeвръщa в жeртвeн знaк нa cпaceниeтo и изкуплeниeтo oт грeхa. Тoй oлицeтвoрявa жeртвeнaтa любoв, пoбeдaтa нaд злoтo, принaдлeжнocттa към хриcтиянcтвoтo...

публикувано на 14.09.24 в 08:37
На светло

Събота идва със застудяване

Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно в югоизточните райони, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.  Облачността ще е променлива, често значителна и на места от запад на изток ще превали дъжд, възможно е и да прегърми.  Дневните температури ще се понижат и максималните ще са от 16° - 18° в Северозападна..

публикувано на 14.09.24 в 08:34

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14 септември..

публикувано на 14.09.24 в 08:31