Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир за предпазване от простудни и вирусни заболявания

„Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19“ - категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. За Радио Благоевград тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която  продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ – коментира още проф. Байкова.

Тя уточни, че самите млечно – кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

„Тоест, сокът от киселото зеле намалява с около 30% риска от ракови заболявания на червата и храносмилателния тракт, но увеличава с около 40% имунната защита на организма срещу вируси и бактерии, защото се увеличават полезните бактерии, те образуват колонии, които ни предпазват от болестотворните бактерии. Така, киселото зеле и сокът от него, се оказват много полезни за имунната ни бариера“ – уточни още експертът по хранене и диететика.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Проф. Донка Байкова уточни още, че за да бъдат наистина полезни зимнините, трябва да внимаваме с влагането на добавки като сол, оцет и мазнина, защото, злоупотребата с тях води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

„ За да няма риск от хипертонични кризи и повишени нива на кръвното налягане, заради високото количества на добавената сол при приготвянето на зимнината, се препоръчва 1,5% натриев хлорид към водата, която ще добавяме към съответната суровина зеленчук, който ще консервираме. Това означава, 15 грама морска сол или 1 супена лъжица сол с връх, на 1 литър вода“ – уточни още проф. Байкова.

Тя препоръча, за да не се развали нашата зимнина, да се добавят корен джинджифил, хрян, дюля или други плодове, които действат стягащо и не позволяват развитие на гнилостните бактерии. Така зимнината се съхранява за по-дълго време.   

Проф. Донка Байкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12