Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изплети шапка, шал, ръкавици или чорапи за бездомен човек

3
Част от даренията в рамките на кампанията "Изплети топлина"
Снимка: Фейсбук

Започна деветата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли артикули през студените месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България.

"Кампанията започна през 2012-а година скромно с идеята да осигурим топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи на хората без дом в София. Отзвукът и обществения интерес беше голям и в последните години успяваме с доброволците ни да обхванем всички кризисни центрове, както и домове за хора с увреждания. В някои от готовите артикули откриваме много мили писма, ръчно направени картички и послания към хората на улицата. Вече имаме доброволци, които плетат и извън пределите на страната", каза в интервю за Радио Благоевград Маргарита Соколова - председател на фондация "Има начин".
Всеки може да плете от вкъщи, а който има желание и умения, но няма материали, може да получи такива от организаторите - безплатно.

"За тези, които не могат да плетат сме подготвили три различни пакета с различни теми за плетене, в които има видеоинструкции и всеки може да изработи топъл артикул. В Благоевград тази година нямаме координатор, така че готовите артикули трябва да бъдат изпратени към централата на "Изплети топлина" в София, която се намира на бул. Пейо Яворов 22", каза още тя.

До 10 декември всички готови плетива трябва да стигнат в София, след което организаторите ще ги раздадат на нуждаещите се. 

"Броят на бездомните хора в последните години расте и те истински имат нужда от нашата подкрепа", допълни Соколова.

Човеколюбивата и грижовна инициатива „Изплети топлина“ стартира за пръв път през септември месец 2012 г. и се провежда всяка зима оттогава насам, като на нея откликват все повече хора и се записват десетки доброволци. Стоплените вече наброяват 12 000. 

Интервю на Елеонора Тахова с Маргарита Соколова от "Има начин" можете да чуете в звуковия файл - > 

Галерия

Вижте още

ЮЗДП ще подпомогне финансово семействата на загиналите при пожара край Петрово горски служители

Югозападното държавно предприятие ще помогне на семействата на двамата свои служители, загинали при изпълнение на професионалните си задължения в пожара край санданското село Петрово, както и на колегата им, сериозно пострадал при огнения инцидент. На заседание на Управителния съвет ще бъде взето решение за размера на помощта, която ще бъде..

публикувано на 05.08.21 в 15:12
Пожарът в Голешево

Код „червено“ за пожари в Югозапада

Пожарът в района на планинските села Петрово и Голешево вчера към обяд е бил локализиран и овладян, но в следобедните часове от низов се вдига върхово. Около 16 часа в пламъците загиват двама лесничеи на Югозападното държавно предприятие, а трети е транспортиран с тежки изгаряния в болница. Двамата лесничеи са били на периметъра на пожара, каза..

публикувано на 05.08.21 в 13:59

Младият програмист Мариян Донев с две книги: първи роман „Горчиви ягоди” и „Големият сън” - разкази и фрагменти

Мариян Донев е на 28, но вече има издадени две книги зад гърба си – романът „Горчиви ягоди” и „Големият сън”, най-новата, включваща разкази и фрагменти. Те се появяват в сравнително кратък отрязак от време (през последните три години) и отварят път за него в безбрежното литературно поле, който предстои да бъде проправян и вървян с внимание и..

публикувано на 04.08.21 в 18:45

Георги Шияков: Селският кмет трябва да е в услуга на народа!

В това е убеден кметът на село Лобош, община Ковачевци, Георги Шияков, който повече от 25 години работи в името на своите съселяни ту като кмет, ту като кметски наместник. За слушателите на Радио Благоевград той разказа откъде произлиза името на селото.  Турците са ходили на лов по тези местности, но се прибирали с празни ръце. И като се..

публикувано на 04.08.21 в 12:01

Рестартирай Европа: Европейският COVID сертификат рестартира възможностите за туризма

Целта на цифровия сертификат на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно движение — включително когато не разполагат със сертификат, но той ще улесни пътуването, като ще помогне на притежателите му да бъдат освободени от ограничения, като..

публикувано на 03.08.21 в 15:00

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Като относително спокойна определи обстановката в МБАЛ – Благоевград директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев във връзка с началото на четвъртата вълна на covid-19 в страната.  „Към този момент са хоспитализирани 12 пациенти в болницата – двама са в реанимация и 10 в инфекциозно отделение. Засега не се налага разкриване на нови легла...

публикувано на 03.08.21 в 12:11

118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите в Благоевград по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание започнаха с откриване на бюст- паметник на Мара Бунева в градската градина в Благоевград. Това е първият паметник в България на героинята.  Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Ана-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго...

публикувано на 02.08.21 в 20:54