Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паркът за танцуващи мечки затваря врати с 10 дни по-рано

20 ноември, петък, ще бъде последният работен за Парка за танцуващи мечки край Белица за тази година. Мечото селище ще бъде отворено отново за посетителите след 1 април, догодина.

„Затваряме Парка с 10 дни по-рано, поради епидемичната обстановка, която в България върлува, за съжаление, доста сериозно. И за да можем да предпазим както посетителите, така и нашия екип, взехме това решение“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище.

Той уточни, че половината от всички мечки в Парка, които са 21, тоест около 10, вече спят зимен сън, а останалите се готвят за него. Очакванията са само три мечки да не изпаднат в зимна летаргия.

„Това е Рику, който е все още доста млад. Евентуално, ще видим какво ще се случи и с Веско, който миналата година постъпи в Парка, имаме там някаква надежда и съответно Теди, най-новият ни обитател“ – уточни още Димитър Иванов.

По думите му, мечето Теди се адаптира доста успешно в новия си дом, който той обитава вече втора седмица. След първата фаза на успокоение в бърлогата, Теди вече е изведен навън.

„В началото, той беше доста плах, но с всеки изминал ден става все по-уверен в себе си. Това, което забелязваме е, че изключително много обича да играе в басейна. Като всяка една мечка обича да се бори и затова използва млади дръвчета“ – съобщи още управителят на мечото селище.

Той уточни, че мечето Теди вече изгражда връзка на доверие с гледачите, което е една от основните задачи. През следващата година ще бъде направен опит да бъде събран с другото младо мече Рику, а след това и с някоя от младите женски мечки. Идеята е, да бъде изградена млада група от мечки, тъй като повечето обитатели в Парка са доста възрастни, най-старата мечка е на 33 години, една пределна възраст за този вид. В природата мечките живеят около 24 - 25 години.

Подробностите можете да чуете в интервюто Биляна Славчева с Димитър Иванов:Галерия

Вижте още

Юлиана Методиева: На 9 март започва филмовата седмица „Великолепната женска седморка”

По случай международния ден на жената 8-ми март, сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация организират филмовата седмица „Великолепната женска седморка”. В дните от 9 до 14 март 2021 година те предлагат онлайн прожекции,  последвани от дискусии.  Филмите са на  утвърдените жени - режисьори Иглика Трифонова, Ралица..

публикувано на 07.03.21 в 13:03

Треньорът на ФК „Кюстендил“- готов с оставката си!

В предаването „Студио Спорт“ на Радио Благоевград от 6.03.2021 г. старши треньорът на ФК „Кюстендил“ Николай Николов-Чезето пое цялата вина за разгромната загуба с 0:3 от „Марек“ на стадион „Бончук“ и заяви, че е готов да подаде оставка. С огромно огорчение Н.Николов  коментира поражението: „Ако кажа,че бяхме изненадани, ще излъжа! Очаквахме..

публикувано на 07.03.21 в 12:55
Цветан Видински

Цветан Видински: Идват по-добри времена за "Марек"!

В супердербито от 20-я кръг на Югозападната футболна лига  на стадион „Бончук“ в Дупница „Марек“ разгроми досегашния лидер „Кюстендил“ с 3:0 след голове на Милен Иванов в 20-та,Димитър Илиев в 41-та и Евгени Тунтев в 85-та минута и отново оглави класирането с 46 точки и по-добра голова разлика от „Вихрен“. Цветан Видински, президентът на  ФК..

публикувано на 07.03.21 в 11:55
Боян Арсов

Боян Арсов: Мечтая нещата, които съм научил, да мога да ги упражнявам в конкретната си работа и да ги споделям с публиката по този невероятен и специфичен начин, възможен само в театъра

    Във фокуса на вниманието ни е необикновеният по няколко различни причини спектакъл „Бесове” от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски, който се играе на Сцена 47 в НАТФИЗ. Това е последната постановка на напусналата ни в края на миналата година проф. Снежина Танковска с нейния клас, която по съдбовни стечения на обстоятелствата трябваше да..

публикувано на 06.03.21 в 19:23

Пътната инфраструктура в Югозападна България е в добро състояние

Това показват изследвания на експерти от Института за пътна безопасност. Тук става дума за общото впечатление, а не за състоянието на отделни участъци. Веднага критиците биха посочили Кресненското дефиле на първокласния път София – Кулата. Статистиката показва, че в последните години има намаление на тежките катастрофи в този участък. Въпреки,..

публикувано на 05.03.21 в 17:10
Сградата на община Дупница

Община Дупница ще разполага с два пъти повече средства в общинския бюджет отколкото преди 10 години

Общинският бюджет за 2021-ва година на община Дупница е над 39 милиона лева. Това дава възможност за успешно развитие на общината в няколко направления. Доста сериозно внимание се обръща на поддържането на пътната мрежа в общината. Ако пак се потърси сравнението ще се разбере, че само за селата от общината, за поддържането на..

публикувано на 05.03.21 в 17:04

На заседание на ОбС – Благоевград

Няколко важни решения гласуваха днес благоевградските общински съветници, по време на своето извънредно заседание. 10 точки бяха заложени в дневния ред, половината от тях бяха включени като допълнителни докладни. Работата на местния парламент този път бе консолидирана и без излишни драматични сблъсъци, изключително делово и..

публикувано на 05.03.21 в 14:52