Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дефицит на помощни средства за незрящите

| обновено на 25.11.20 в 13:27

   В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.

  Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят от социална подкрепа, от разбиране и съпричастност, но и от тъй важните за пълноценния им живот помощни средства.

 В тежката пандемична обстановка, за да се справят в нелекото положение на изолация, напълно слепите хора имат нужда не само от своите бели бастуни, а и от говорещи медицински термометри и апарати за измерване на кръвно налягане, пулса и сатурацията.  Председателят на Регионалния съюз на слепите Борислав Лазаров сподели, че поръчка за тези помощни средства е направена от Съюза на слепите, но за съжаление складовете са празни поради дефицит. Така на незрящите хора им остава търпеливо да чакат и да не губят вяра.

 И ако невинаги социалните услуги от общини и държава са достатъчни, то има и друг възможен начин – обществото да се включи. Как ?! С желание да бъде съпричастно и отзивчиво.

  По този повод в ефира на Радио Благоевград Борислав Лазаров представи инициативата за набиране на доброволци, които да са в помощ на хората с увреждания. Тази идея се е превърнала в добра практика в някои от по-големите градове в страната, където хората без увреждания отделят от времето си, за да пазаруват или съдействат в институциите на хората с увреждания. Борислав Лазаров сподели, че се надява да има доброволци,, които да оказват помощ на трудно подвижните или незрящи хора и в градовете в областите Благоевград и Кюстендил.

 


Вижте още
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54

Малин Бистрин: На протеста утре нашите искания са икономически

Ресторантьори от цялата страна излизат утре на протест. Цената на затварянето на бизнеса доведе до спад в производството и потреблението, а последиците от това са –  загуба на работни места и фалирали предприемачи. Това е всеобщата позиция около която се обедняват работещите в бранша.  „За нас няма друго възможно решение, освен да..

публикувано на 26.01.21 в 15:48
Проф. Ара Капрелян

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ , ще продължат до края на месец март 2021 година . Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в..

публикувано на 26.01.21 в 15:39

Конкурс, посветен на Седмицата на брака, търси рецепти за успех в любовта

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: Вашата..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Какво ще бъде времето през тази седмица?

Със слънчево време и положителни температури започна новата работна седмица.  Времето обаче ще бъде много динамично.  "През първата половина от седмицата ще застудее, ще завали сняг включително и в Благоевград. Снеговалежите ще продължат и през нощта срещу сряда. В планините около Благоевград ще има съществена снежна покривка, т.е. предстои ни..

публикувано на 26.01.21 в 14:19

Важно за самоосигуряващите се

В началото на работния ден отивам в офиса на НАП в Благоевград. В салона за обслужване на клиенти, поради противоепидемичните мерки, допускат ограничен брой хора. На гишето, където става промяна вида на осигуряването, няма граждани. Разговарям със служителката Цветанка Тънова, според която на място идват  предимно тези самоосигуряващи се, които не..

публикувано на 26.01.21 в 12:27