Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баки Хюсеинов: Комисията за защита от дискриминация разглежда жалби във връзка с епидемичните мерки

Снимка: Ани Петрова

От началото на пандемията в Комисията за защита от дискриминация са постъпили оплаквания от граждани заради недопускането без маски в търговски обекти. Според жалбоподателите това се възприема за неравно третиране спрямо лицата носещи маски.

„Съгласно спецификите на Закона за защита от дискриминация към настоящия момент са образувани три производства по подадените сигнали“, обясни за Радио Благоевград Баки Хюсеинов, заместник-председател на КЗД. 

Основно оплакванията, постъпили в Комисията, са свързани с недопускане на граждани в хранителни магазини без защитни маски, поясни Хюсеинов. Той посочи и друг  разглеждан случай, в който жалбоподателят приема като знак на дискриминация надпис пред банков офис, чрез който се дава достъп само на лица със защитни маски.

„Има и оплаквания заради думите на бивш министър на финансите, в които се твърди, че министърът е нарекъл всички упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица – маргинали, на пресконференция на Министерския съвет“, съобщи Баки Хюсеинов и разкри, че постъпилите жалби са седем, но се разглеждат от Комисията само три, защото отговарят на критериите и изискванията на Закона.

 Какви други сигнали постъпват от граждани и в кои  случаи можем да сезираме КЗД, отговаря Баки Хюсеинов, заместник-председател.


Вижте още

Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград е Библиотека на иновациите

Образователният портал "Уча.се" отличи Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград като Библиотека на иновациите. Едно отличие, което радва всички работещи в библиотеката, защото всеки един работи усилено, за да бъде институцията модерна и в крак с новото време и новите технологии.  Благоевградската библиотека, чрез  абонамент за „Уча.се” ,..

публикувано на 21.01.21 в 15:09

В петричкото село Самуилово вече имат календар с родените през 2020 година бебета

Кметът на петричкото село Самуилово - Кирил Стоянов, спази традицията да отпечата календар, посветен на родените в селото бебета през 2020 година. Традицията управникът започва, когато за първи път е избран за кмет на Самуилово, а идеята е да стимулира раждаемостта в населеното място. „Идеята е да създаваме и положително настроение..

публикувано на 21.01.21 в 11:14
Павлина Герина

Павлина Герина: Раждането на новия живот в ръцете на акушерката е магия!

„Емоцията на този ден винаги е различна и достатъчно голяма, за да трепват сърцата на всички акушерки, независимо дали са в родилна зала или в отделенията неонатология и  гинекология. Всички посрещаме празника с много радост, защото това е мисията ни – да бъдем до майките, независимо от всичко, което се случва“ – това сподели в интервю за Радио..

публикувано на 21.01.21 в 09:20

Водната стихия наказа грешките, направени през годините

Това е изводът от разговора в ефира на Радио Благоевград с кмета на община Радомир Пламен Алексиев. "Току-що бе отменено извънредното положение в някои от селата в общината. Изпускането на вода от язовир „Студена“ е причина за наводненията по поречието на река Струма. Ролята на язовирите е да бъдат регулатор на водните количества при подобни..

публикувано на 21.01.21 в 07:42

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28