Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови мерки срещу проблема с бездомните кучета в Благоевград

Община Благоевград стартира Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, която е част от управленската стратегия на настоящото ръководство за подобряване на градската среда. Програмата включва Проект на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашни кучета на територията на Община Благоевград, както и План за действие към Програмата. Това са нормативните документи, които дават правната рамка на дейността.

„Работата по това, как да изглежда Програмата, започна още пролетта, когато направихме анализ на съществуващите документи, касаещи както бездомните, така и домашните кучета“ – коментира за Радио Благоевград Елена Боюклийска, експерт към работната група по Програмата. По думите й, липсата на данни и документи за съществуващите към момента безстопанствени и домашни кучета на територията на общината, е един от проблемите, на който са се натъкнали експертите при направения анализ.

„Регистрираните домашни кучета в община Благоевград, към 8 май тази година, са 162, което е 13% от броя на кучетата с паспорти. Важно е да се знае, че всеки собственик, който има куче, трябва най-напред да го заведе на ветеринар, който да му издаде ветеринарно-медицински паспорт и да му постави чип. Чипирането на домашните кучета е задължение на всеки стопанин, с което той трябва да се съобрази, а това не се прави. Това е първият етап. След това, заедно с копие от паспорта, стопанинът трябва да регистрира своето куче в общината, по местоживеене. Ветеринарните лекари регистрират кучетата в тяхната система, която се контролира от БАБХ“ – уточни още Елена Боюклийска.

Според нея, тази информация е много важна, тъй като процесът по овладяване популацията на безстопанствените кучета е тясно свързан с домашните кучета, защото част от проблемите идват точно от тях. Недобросъвестните стопани не ги регистрират и кастрират, което е основен фактор за увеличаващата се популация на бездомните животни.

„Затова, една от мерките, които ще бъдат предприети е Кампания по кастрация на бездомните и на домашните животни, при желание на стопаните им. Друга мярка е преброяване на домашните кучета, заедно с доброволците ще бъде направено картографиране на домашните кучета по местоживеене. Заедно с преброяването, ще върви и информационна кампания за стопаните, относно задълженията им като собственици на домашни любимци “ - коментира още експертът.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Елена Боюклийска:

Елена Боюклийска уточни още, че Наредбата и Планът за действие към Програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета в община Благоевград, ще влязат в сила след гласуване в Общинския съвет, което се очаква да стане до края на годината.

Освен това, ще бъде създадено Общинско предприятие, което не само ще следи за овладяване популацията на безстопанствените кучета, но и ще осъществява контрол върху домашните.  

„Съвсем скоро ще стартира и така нареченият Съвет за сътрудничество, който ще се ръководи от кмета на общината. Неговата роля ще бъде да определя действията и Кампаниите, които трябва да се предприемат за овладяване на проблема с бездомните и с домашните кучета“ – коментира още Елена Боюклийска. Предвижда се създаването на два електронни регистъра - за регистрация на бездомни кучета в Общината и в Приюта.

Още за новите мерки за овладяване популацията на безстопанствените животни в община Благоевград, чуйте в продължението на разговора на Биляна Славчева с Елена Боюклийска:


Вижте още

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28
д-р Александър Симидчиев

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19. „След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в..

публикувано на 20.01.21 в 11:14
Евдокия Попадинова

Югозападът – с двама победители в анкетата „Футболист на 2020 година“

Звездата на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев от за втори пореден път стана „Футболист на годината в България“.   За пета поредна година  играещата в италианския Наполи 24-годишната Евдокия Попадинова от град Хаджидимово бе определена за №1 на България в женския футбол. Наградата „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов,..

публикувано на 20.01.21 в 08:51

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16