Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство, децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица.

„В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша топъл чай. Знаем, че в хижите има голямо текучество на хора и туристите са повече от реалния брой места за отсядане било отвън или вътре, и една чаша никога не е в повече в хижата. Отделно, това е артикул, който се амортизира и чупи, и след разговор с наши приятели хижари, решихме да дари чашите. Това не е непосилен разход за тях, те винаги могат да купят чаши, тук не опира до материалната страна на въпроса, а до емоционалната, защото в тези чашки децата са пили в домашни условия. В повечето случаи, това са коледни чаши, които децата са получавали за празниците, емоционално са пили своите  топли напитки в зимния сезон вкъщи, споделяли са емоции в семейството, така че в тази чашка, има много любов“ – коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ - Петрич.

Според нея, тази чудена идея има двоен ефект, защото, за децата това са много ценни чашки, които пълнят домашните шкафове, в които на тяхно място могат да бъдат подредени хранителни продукти, а една домакиня трудно би изхвърлила една чаша, която е любима за детето. 

„Толкова бързо се събраха чашките, че родители ни молеха да удължим срока за събирането им, за да може и тяхното дете да дари една любима чашка за една любима хижа“ – сподели още Гергана Сандъкчиева.

Децата вече живеят с идеята, че догодина пак ще направят подобно дарение, за да усмихнат още хора.

Три хижи и един заслон в планина Беласица получават дарените от младите планирани чаши за чай. Те са разпределени по равно на случаен принцип от децата и са опаковани с много любов от самите тях. Хижарите вече са получили своите коледни пакети лично, изказвайки своята благодарност към благородния жест на децата.

„Всички хижари казваха – от децата ще приемем всичко. Така възпитаваме у децата признание към труда на хижарите, за да поддържат нашите втори  домове в състоянието, в което на нас ни е приятно да ги посещаваме. Те казаха, че нямат търпение да ги посетим в хижите и да пием топъл чай от нашите чашки “ – уточни ръководителят на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Гергана Сандъкчиева анонсира и още една предстояща инициатива на младите планинари от Петрич – на 5 декември, в Деня на доброволеца, ще стартира инициатива за поставяне на хранилки за птиците в градските градини и в горска среда.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева:Галерия

Вижте още

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28
д-р Александър Симидчиев

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19. „След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в..

публикувано на 20.01.21 в 11:14
Евдокия Попадинова

Югозападът – с двама победители в анкетата „Футболист на 2020 година“

Звездата на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев от за втори пореден път стана „Футболист на годината в България“.   За пета поредна година  играещата в италианския Наполи 24-годишната Евдокия Попадинова от град Хаджидимово бе определена за №1 на България в женския футбол. Наградата „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов,..

публикувано на 20.01.21 в 08:51

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16