Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в Българиясдруженията КАЖИ и На Ти с Природата. Събитието ще се проведе онлайн, на 27 ноември, във времето от 15 до 17 ч.

„На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все повече ферми за норки се превръщат в развъдник на Covid-19, е абсолютно наложително да бъдат предприети спешни мерки и в България за забраната на този бизнес, а това може да се случи само със съдействието на политиците“ – коментира за Радио Благоевград Петя Алтимирска от Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България, един от организаторите на събитието.

 Според  думите й, отглеждането на животните, заради ценните им кожи е не само нехуманен бизнес, но и все по-опасен за човешкото здраве. Новините продължават да валят от цяла Европа за нови заразени ферми, в които не просто се установява, че има заразени работници и позитивни норки. Увеличават се и доказателствата от датските и холандски учен, че коронавирусът мутира в норките, след това се връща в хората, които ги отглеждат. Особено притеснителен е фактът, че мутиралият вирус вече е нечувствителен към разработваните в момента ваксини.

„Това е голямото притеснение и ние в момента толерираме съществуването на едни обекти, които могат да са резервоар за тази, най-опасна в момента болест. Вместо, българските институции да предприемат някакви превантивни мерки, това да не се случва, да се намали огромната щета върху хората в България от този вирус, ние сме свидетели на едно пълно мълчание, което продължава месеци наред по тази тема. Явно трябва да измерваме щетите с човешки жертви, за да могат политиците да обърнат внимание на проблема. Ето затова правим тази Кръгла маса“ – уточни още Петя Алтимирска.

Тя обясни, че е изключително трудно в момента да се стигне до действащите политици. Към повечето от тях вече са изпратени покани за участие в онлайн дискусията. Вече има потвърждение от представители на 7 различни партии, които евентуално биха участвали в следващото Народно събрание.

„От политиците зависи да се вземе бързо решение за ликвидирането на този риск. Ние направихме една платформа, чрез която всеки може да изпрати своето становище до компетентните институции. Вече са изпратени над 1600 писма, има реакция, някой от институциите връщат отговор, но препращат въпроса към други институции, те към първите и така се въртим в един омагьосан кръг“ – съобщи още Петя Алтимирска.

Според нея, целта на събитието е то да не се политизира, а да има участие от широка група политици, които биха поели някакви ангажименти.

Всеки, който има желание може да наблюдава на живо или да участва в онлайн кръглата маса, чрез Фейсбук страницата на Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:Галерия

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54

Малин Бистрин: На протеста утре нашите искания са икономически

Ресторантьори от цялата страна излизат утре на протест. Цената на затварянето на бизнеса доведе до спад в производството и потреблението, а последиците от това са –  загуба на работни места и фалирали предприемачи. Това е всеобщата позиция около която се обедняват работещите в бранша.  „За нас няма друго възможно решение, освен да..

публикувано на 26.01.21 в 15:48
Проф. Ара Капрелян

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ , ще продължат до края на месец март 2021 година . Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в..

публикувано на 26.01.21 в 15:39

Конкурс, посветен на Седмицата на брака, търси рецепти за успех в любовта

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: Вашата..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Какво ще бъде времето през тази седмица?

Със слънчево време и положителни температури започна новата работна седмица.  Времето обаче ще бъде много динамично.  "През първата половина от седмицата ще застудее, ще завали сняг включително и в Благоевград. Снеговалежите ще продължат и през нощта срещу сряда. В планините около Благоевград ще има съществена снежна покривка, т.е. предстои ни..

публикувано на 26.01.21 в 14:19

Важно за самоосигуряващите се

В началото на работния ден отивам в офиса на НАП в Благоевград. В салона за обслужване на клиенти, поради противоепидемичните мерки, допускат ограничен брой хора. На гишето, където става промяна вида на осигуряването, няма граждани. Разговарям със служителката Цветанка Тънова, според която на място идват  предимно тези самоосигуряващи се, които не..

публикувано на 26.01.21 в 12:27

Любимите игри от детството събрани в книга

Едно от най-прекрасните неща на детството е силното желание за игра. В книгата „Игри и предизвикателства за малки и големи“ са събрани 105 интересни, любими и предизвикателни игри, истории, загадки и въпроси за любопитстване, учудване и размишление. „Чрез игрите могат да се провокират важни качества - да търсят закономерностите, да..

публикувано на 26.01.21 в 10:56