Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов Център за бездомни кучета ще бъде изграден край Благоевград

„Нов приют за бездомни животни към Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ ще бъде изграден догодина в землището на благоевградското село Логодаж“ – съобщи за Радио Благоевград управителят на Фондацията Бойко Гренцке.

Преди 18 години, Бойко изгражда първия си Приют за бездомни животни, наречен „Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“- Благоевград. Мечтата му е да бъде изграден втори подобен Център, но вече към учредената миналата година едноименна фондация. В момента, в приюта край Зелен дол, се обгрижват около 80  кучета, всичките са обезпаразитени, ваксинирани и нахранени.

 За изграждането на новия приют Бойко Гренце разчита, както и досега, на добрите хора, които не спират да му помагат.

„Благодарение на добрите хора вече имаме и автомобил, с който идвам всеки ден да обгрижвам животните. Колата я кара едно момче от приюта, което ми помага, когато той не може, идвам и с таксита. Правя всичко възможно, имам приятели, които ми помагат и за този ангажимент. Има хора, които ми помагат и в Центъра, това са бивши възпитаници на Дома за сираци, които ме познават, на тях им подсигурявам по 5 лева на час или два, в зависимост от работата. По този начин ги уча на хуманно отношение към животните“ – сподели Бойко Гренце.

Вторият център, който той мечтае за изгради, ще се намира в землището на благоевградското село Логодаж, където вече има закупен парцел. Предстои да бъдат изградени помещения за животните – клетки, навеси, ограда, сондаж за водопровод и помещения за майки с малки кученца. Бойко се надява догодина Центърът да бъде готов, затова приканва всички, които биха могли да му помогнат да го направят, като се свържат с него на Фейсбук страницата на Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ или на Центъра за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“ – Благоевград.

„Благодаря на всички, че до момента, заради Вашата подкрепа, съм такъв добър човек и продължаваме да се борим напред. Искам да се похваля, че от началото на годината досега, имаме осиновени над 30 бездомни кучета, повечето в Европейската общност – Дания, Швеция и други. Чужденците са по-склонни да осиновяват животни, отколкото българите“ – коментира още Бойко Гренцке.

Любопитен факт е, че вече 33 - годишният млад мъж, е израснал в Домове за сираци, два пъти е осиновяван, но и два пъти е изоставян от осиновителите си.

Как, въпреки превратностите на съдбата, един млад човек е успял да се съхрани и да израсне като добър човек, намерил своята кауза в живота – да помага на бездомните животни, ще Ви разкажем скоро по Радио Благоевград.

Подробностите за изграждането на новия Център за бездомни кучета край Благоевград, можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:


Галерия

Вижте още

Водната стихия наказа грешките, направени през годините

Това е изводът от разговора в ефира на Радио Благоевград с кмета на община Радомир Пламен Алексиев. "Току-що бе отменено извънредното положение в някои от селата в общината. Изпускането на вода от язовир „Студена“ е причина за наводненията по поречието на река Струма. Ролята на язовирите е да бъдат регулатор на водните количества при подобни..

публикувано на 21.01.21 в 07:42

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28
д-р Александър Симидчиев

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19. „След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в..

публикувано на 20.01.21 в 11:14
Евдокия Попадинова

Югозападът – с двама победители в анкетата „Футболист на 2020 година“

Звездата на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев от за втори пореден път стана „Футболист на годината в България“.   За пета поредна година  играещата в италианския Наполи 24-годишната Евдокия Попадинова от град Хаджидимово бе определена за №1 на България в женския футбол. Наградата „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов,..

публикувано на 20.01.21 в 08:51

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48