Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID-19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център.

Единият от специализираните търговски обекти отваряше врати днес, след едноседмична почивка и търговците не пожелаха да говорят, другият беше отворен, но липсваше продавачката, а в третия ни посрещна собственичката, според която обаче, от началото на пандемията досега, не се е повишило търсенето на биопродукти, напротив.

„Има сериозен спад. Просто е съвсем различно, това хората не го имат за продукти от първа необходимост. Ние сме свидетели, къде са големите опашки – пред аптеките и пред големите вериги. Вероятно, безпаричието на хората е една от причините да не купуват биопродукти в момента“ – коментира търговец в биомагазин.

Според продавачката, оборотът в търговският обект е намалял с около 13 % от началото на пандемията досега. Дамата сподели, че все пак има клиенти, които купуват някой продукти като ленено семе, чия, келтска сол и  други.

„Всичко е въпрос на пари, но и на приоритети, не може да се сравнява качеството и количеството, защото, правейки една порция, тя съдържа всичко необходимо за организма и храни клетките, ти не можеш да сравняваш цена, за сметка на здравето“ – коментира още търговецът.

„Повечето хора търсят инцидентно биопродуктите и хранителните добавки, когато имат нужда от тях или се разболеят, а за да са ни наистина полезни, те трябва да се приемат по-дълго време“ – в това е убедена клиентка на дрогерия, която купува хранителни добавки от самото създаването на магазина, преди 22 години.

„Доверявам се на тези продукти първо - защото са истински, второ - защото са проверени и трето – защото, тези продукти се вземат дълго във времето, а не, когато изпитаме необходимост или страх, тогава няма как. Тук, огромната разлика е отношението на консултанта, като идеята е не да продаде, а да помогне, обяснявайки на всеки поотделно, какво би му донесъл съответният продукт“ – обясни клиентката в дрогерия.

Консултант - продавачката, която се занимава с този бизнес също от 22 години обясни, че при първата вълна на пандемията е имало паника сред купувачите.

„Първият път беше страшна паника. Имаше хора, които пазаруваха, сякаш това нещо ще ги спаси. Но, както каза дамата, тези неща действат на база натрупано депо в организма, за да има някакъв ефект“ – коментира продавач – консултантът в дрогерията.

Тя посъветва клиентите през този сезон да потребяват повече разнообразна и пълноценна храна, имуностимулатори против възпаление на горните дихателни пътища, клеева тинктура, исландски лишей, котешки нокът , куркума, джинджифил, чайове и билки.

„Нека да бъдем здрави преди всичко и да подхождаме отговорно към нашето здраве, здравето на близките и познатите, и на непознатите, от нас зависи да сме здрави“ – коментира още търговецът.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:Галерия

Вижте още
Татяна Харизанова

Тишината, абсолютното безвремие и нежността в натюрмортите от една изложба на Татяна Харизанова

    Една много специална изложба с името „Чиста линия” на Татяна Харизанова беше представена във вторник в галерия „Средец” на Министерството на културата с вернисаж от 16 до 18.30 часа. Тя създаде предварително вълнение и очакване - не само защото е първа изява за 2021 за авторката и за пространството, в което излага, но и за това, че обръща..

публикувано на 23.01.21 в 18:36

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40