Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID-19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център.

Единият от специализираните търговски обекти отваряше врати днес, след едноседмична почивка и търговците не пожелаха да говорят, другият беше отворен, но липсваше продавачката, а в третия ни посрещна собственичката, според която обаче, от началото на пандемията досега, не се е повишило търсенето на биопродукти, напротив.

„Има сериозен спад. Просто е съвсем различно, това хората не го имат за продукти от първа необходимост. Ние сме свидетели, къде са големите опашки – пред аптеките и пред големите вериги. Вероятно, безпаричието на хората е една от причините да не купуват биопродукти в момента“ – коментира търговец в биомагазин.

Според продавачката, оборотът в търговският обект е намалял с около 13 % от началото на пандемията досега. Дамата сподели, че все пак има клиенти, които купуват някой продукти като ленено семе, чия, келтска сол и  други.

„Всичко е въпрос на пари, но и на приоритети, не може да се сравнява качеството и количеството, защото, правейки една порция, тя съдържа всичко необходимо за организма и храни клетките, ти не можеш да сравняваш цена, за сметка на здравето“ – коментира още търговецът.

„Повечето хора търсят инцидентно биопродуктите и хранителните добавки, когато имат нужда от тях или се разболеят, а за да са ни наистина полезни, те трябва да се приемат по-дълго време“ – в това е убедена клиентка на дрогерия, която купува хранителни добавки от самото създаването на магазина, преди 22 години.

„Доверявам се на тези продукти първо - защото са истински, второ - защото са проверени и трето – защото, тези продукти се вземат дълго във времето, а не, когато изпитаме необходимост или страх, тогава няма как. Тук, огромната разлика е отношението на консултанта, като идеята е не да продаде, а да помогне, обяснявайки на всеки поотделно, какво би му донесъл съответният продукт“ – обясни клиентката в дрогерия.

Консултант - продавачката, която се занимава с този бизнес също от 22 години обясни, че при първата вълна на пандемията е имало паника сред купувачите.

„Първият път беше страшна паника. Имаше хора, които пазаруваха, сякаш това нещо ще ги спаси. Но, както каза дамата, тези неща действат на база натрупано депо в организма, за да има някакъв ефект“ – коментира продавач – консултантът в дрогерията.

Тя посъветва клиентите през този сезон да потребяват повече разнообразна и пълноценна храна, имуностимулатори против възпаление на горните дихателни пътища, клеева тинктура, исландски лишей, котешки нокът , куркума, джинджифил, чайове и билки.

„Нека да бъдем здрави преди всичко и да подхождаме отговорно към нашето здраве, здравето на близките и познатите, и на непознатите, от нас зависи да сме здрави“ – коментира още търговецът.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44