Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без локдаун за малкия бизнес и кварталните магазини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В речника през белязаната от коронавируса 2020 година стряскащо навлезе една нова дума – локдаун. Различни медийни издания я определят за дума на годината. Реално, в последните седмици, тя не отзвучава, а смисълът ѝ все повече става ясен – рестриктивна мярка за затваряне, заключване, изолация с цел ограничаване на разпространението на новия вирус.

От дни Благоевград е опустял, както и много други областни градове. Без детска глъч са детските градини. Училищните дворове са празни и някак призрачни. Всички са онлайн. Туристическият бранш получи пореден удар и вместо ски курортите да открият зимния сезон изпаднаха в „зимен сън“ и неясна с продължителност „ледена епоха“.  Извън хибридния локдаун може би останаха малките търговски обекти. Справяте ли се кварталните магазини?! Ще оцелее ли малкият бизнес?! Риторични въпроси на социално-икономическото оцеляване в малкия град, на малката улица...

В жилищния квартал един до друг са наредени няколко магазина – за цветя, за дрехи и за сладкарски изделия.

Оптимизъм е думата, с която няма да запомним 2020 година. Това стана ясно още в магазина за цветя, където по-често клиентите влизат за тъжни поводи.

В магазина за цветя

Декември е коледният месец. Повечето българи стават щедри при избора на коледните подаръци, но сега не е така. Това споделя собственикът на малкия магазин за дрехи.

В магазина за дрехи

Само в търговския обект за сладкарски изделия сякаш се пази спомена за Коледния дух и се улавя частица  надежда. Надежда, че утрешният ден ще бъде по-добър от днес.

В търговския обект за сладкарски изделияВижте още

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55

Венцислав Луканов, момчето, обявено за Млад професионалист на годината

В началото на месеца на церемония бяха връчени годишните награди за професионалисти и техните постижения в сферата на Project Management в България – Bulgarian PM Awards 2021.  На церемонията бе отличен Венцислав Луканов – млад и талантлив българин. Той бе отличен с приза "Млад професионалист на годината": „Винаги е голямо щастие,..

публикувано на 17.06.21 в 10:48

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото..

публикувано на 16.06.21 в 14:08

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47

Европа за по-чист въздух

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху..

публикувано на 15.06.21 в 10:52

Направи подарък на недоносено бебе

Недоносените бебета са изправени пред редица предизвикателства още от момента на своето раждане. Всяко бебе води своите "битки" и има своята история, която е важно да бъде записана - “Кога започнах да дишам сам?“, "Кога започнах да се храня без сонда?", "Кога се прибрах вкъщи?", са все въпроси, чиито отговори е важно да отбележим подобаващо, защото това..

публикувано на 15.06.21 в 10:14