Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.

От вторник започнаха проверките и на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, които ще следят и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти.

„Регламентираните места са тези, които са регистрирани при нас, или са вписани в националните регистри, съгласно новите изисквания на Закона за храните, които са в сила от месец юни, тази година. Това са местата, които инспекторите са ги проверили, отговарят на хигиенните изисквания, издали сме разрешения да търгуват с риба и рибни продукти. Нерегламентираните места са тези, които не са регистрирани, ако констатираме такива случаи, предприемаме съответните мерки и съставяме актове“ – обясни за Радио Благоевград д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

На въпрос, дали може да се продава риба на откритите пазари и тържища, д-р Милушева отговори, че, ако има разрешение и регистрация за подобна търговия, както и условия за това, може да се извършва и на открито. Вече има търговци, които за потърсили регистрация точно на такива обекти.

Основното, което проверяват контролните органи, е именно разрешението за търговия с риба и рибни продукти. Следят се и всички необходими ветеринарно-медицински документи за произход и безопасност на рибата, сроковете на годност, етикетирането на продуктите и използването на лични предпазни средства от търговците.

„Ако слузта върху рибата е обилна и е по-дебел слой, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, също така хрилете трябва да са с розово – червен цвят, очите трябва да са бистри. При натиск с пръст, се образува една вдлъбнатина, която при пускане бързо изчезва – това са основните признаци, по които потребителят може да познае прясната риба“ – коментира още д-р Калина Милушева.

При  съмнения за нередности, потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните – 0700 122 99, както и на интернет страницата на Агенцията. Има дежурни инспектори, които ще реагират при всеки подаден сигнал в дните до Никулден.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Калина Милушева:

Галерия

Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16