Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.

От вторник започнаха проверките и на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, които ще следят и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти.

„Регламентираните места са тези, които са регистрирани при нас, или са вписани в националните регистри, съгласно новите изисквания на Закона за храните, които са в сила от месец юни, тази година. Това са местата, които инспекторите са ги проверили, отговарят на хигиенните изисквания, издали сме разрешения да търгуват с риба и рибни продукти. Нерегламентираните места са тези, които не са регистрирани, ако констатираме такива случаи, предприемаме съответните мерки и съставяме актове“ – обясни за Радио Благоевград д-р Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

На въпрос, дали може да се продава риба на откритите пазари и тържища, д-р Милушева отговори, че, ако има разрешение и регистрация за подобна търговия, както и условия за това, може да се извършва и на открито. Вече има търговци, които за потърсили регистрация точно на такива обекти.

Основното, което проверяват контролните органи, е именно разрешението за търговия с риба и рибни продукти. Следят се и всички необходими ветеринарно-медицински документи за произход и безопасност на рибата, сроковете на годност, етикетирането на продуктите и използването на лични предпазни средства от търговците.

„Ако слузта върху рибата е обилна и е по-дебел слой, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, също така хрилете трябва да са с розово – червен цвят, очите трябва да са бистри. При натиск с пръст, се образува една вдлъбнатина, която при пускане бързо изчезва – това са основните признаци, по които потребителят може да познае прясната риба“ – коментира още д-р Калина Милушева.

При  съмнения за нередности, потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по храните – 0700 122 99, както и на интернет страницата на Агенцията. Има дежурни инспектори, които ще реагират при всеки подаден сигнал в дните до Никулден.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Калина Милушева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51