Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред – преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа на Храна, не война. Заради пандемичната обстановка, повечето събития във Фестивала ще се проведат онлайн.

Според организаторите, налице са факти, които показват все по-засилващата се социална функция на веган движението, особено сега, в пандемията от COVID-19.

„Редица изследвания показват, че сегашната пандемия се дължина това, че навлизаме все повече и повече в пространството на дивата природа и на биологичните видове, като изземваме техните местообитания. Всъщност, искаме да покажем, че можем да се справяме и по друг начин, да си осигуряваме здравословна храна, която носи това послание: „за не насилие към всички живи същества“ – човешки и нечовешки“ – така коментира целта на Веган фестивала, Бори Йорданова от Екологичното сдружение „За Земята“.

Тя уточни, че Фестивалът се провежда за трета поредна година, като заради пандемичната обстановка, повечето събития ще бъдат онлайн. Подбрани са различни инициативи, които са свързани не само с веган движението, но и с различни екологични аспекти от живота ни.

„Например, ще има събитие за компостиране в градски условия, както и градско земеделие, което набира все по-голяма популярност в София. Ще имаме една много интересна инициатива, която мисля, че се случва за пръв път, а темата е „Друг свят е възможен“. Тук, вече ще навлезем в колективното въображение и ще анализираме различни снимки на участниците, които ще отразяват това, как си представяме един по-добър свят. Ще има и теми като „Индустриалното животновъдство“, както и инициативи на веган тематика, като „Веган родителство“ , „Веган диета за по-здрава Планета“. Ще има и среща с производители на храна, които я доставят директно от фермата си“ – съобщи още Бори Йорданова.

Единственото събитие, което няма да се проведе онлайн е инициативата „Споделяне на храна и дезинфектанти с хората в нужда към неделната солидарна кухня“. След това ще се проведе онлайн и „Евтин веган кулинарен курс“.

Всички желаещи могат да се включат в инициативите на Веган фестивала или да го проследят, чрез линка във Фейсбук страницата на Фестивала, ще има лайв стрийм на събитието за проследяване на живо, ще бъдат публикувани и записи. 

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бори Йорданова:


Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16