Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дистанционното обучение и повишеното търсене на лаптопи

Снимка: Ани Петрова

Увеличението на цените на лаптопи, компютри, таблети и телефони се дължи на свръх търсенето им, особено със старта на дистанционно обучение на ученици и студенти. Черната техника поскъпва заради дефицита ѝ в световен мащаб. Дори в България се вижда липсата на разнообразие и количество, а това води до повишаване на цените. Това отчитат специалистите в компютърните сервизи и в магазините за техника в Благоевград.

Към момента потребителите могат да си закупят черна техника, но с разликата, че ако преди три-четири месеца цената е варирала около хиляда лева, днес продуктите са оскъпени и излизат с двеста лева отгоре.

В големите търговски вериги за черна техника в наличност са останали по-високият клас продукти, а това означава и повече пари.

Дали обучението в електронна среда доведе до дефицит на черна техника?! Навярно е така.

Учителите, на които не е осигурена техника за преподаване онлайн, също се обръщат към магазините и сервизите, но най-вече за ремонт или за софтуерни услуги и по-рядко закупуват нова техника,  споделя специалист в благоевградски сервиз за компютърни услуги. Когато бюджетът е нисък, препоръката е към пазара на употребяваната и реновирана техника, съветват още от копютърните сервизи. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Агнес Манова:


Вижте още

Без пластмасови продукти за еднократна употреба – коментари по пътя

От 3 юли в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони. Целта на европейската директива е да се намали..

публикувано на 28.07.21 в 09:41

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09