Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Филев: Избирането ми за президент на ELTI е престиж за България и целия Сектор Тютюн

Поради факта, че Сектор Тютюн остана неглижиран през целия програмен период до 2020 г., ние бяхме принудени за защитим Сектора и тютюнопроизводителите като успяхме да създадем Европейска междубраншова асоциация на тютюнопроизводителите на суровия тютюн в Европейския съюз – ELTI, Eвропейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB, в която членуваме 11 държави и Европейска асоциация на преработвателите на суров тютюн – FETRATAB. Така, Сектор Тютюн постигна нещо много важно, което е прецедент в европейското селско стопанство, защото друг Сектор това не го е постигал“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България НАТ-2010 и президент на Европейска междубраншова асоциация на тютюнопроизводителите на суровия тютюн в Европейския съюз – ELTI.

Избирането му на този пост стана, чрез тайно гласуване на проведеното на 4 декември видеоконферентно Общо събрание на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB. Припомняме, че до този момент, г-н Цветан Филев е бил президент и вицепрезидент на UNITAB, както и вицепрезидент на ELTI.

„Това е голямо признание както за България, така и за целия Сектор Тютюн, разбира се и лично за персоната, която е избрана за този пост. Мандатът е тригодишен, през който тютюнопроизводителите, заедно с преработвателите, ще очакват от ръководното ядро на ELTI резултати, от които да се създадат оптимални условия за осигуряване на поминък на около 40 хиляди семейства на тютюнопроизводители в Европейския съюз, на около 400 хиляди самоосигуряващи се лица в Сектора, в това число и десетки хиляди семейства на български тютюнопроизводители, които живеят и си осигуряват поминъка. Затова, аз смятам, че престижът е най-вече за България“ – допълни Цветан Филев.

Той  съобщи, че за отчетения период януари - ноември, 2019 г., в държавната хазна са внесени над 2 милиарда и 501 милиона лева, което е гордост за Сектор Тютюн.

 Цветан Филев коментира и началото на изкупната кампания на тютюна, която вече е започнала в някой региони на страната.

„Около 30 % от тютюневата суровина от реколта 2020 вече е изкупена. Очаквам, най-интензивната част от кампанията да се развие до коледно – новогодишните празници и смятам, че дотогава ще бъде изкупена около 70 % от реколтата от четирите сортови групи. При благоприятни климатични условия, до края на януари, може да бъдат изкупени почти всички налични количества“ – уточни председателят на НАТ-2010 и президент на  ELTI.

По отношение на изкупните цени, г-н Филев не пожела да прогнозира с точност, какви ще бъдат те до края на изкупната кампания, защото това може да стане ясно едва, когато тютюнът бъде изкупен на 100 %.

„Ние настояваме, средствата от Преходната национална помощ за тютюна за 2020 г. да бъдат преведени не по-късно от края на месец февруари, 2021 г., както се получи и тази финансова година. Средствата са необходими, защото в първите дни на месец март, тютюнопроизводителите залагат лехите за следващия стопански цикъл“ – съобщи още Цветан Филев.

Той припомни, че Преходната национална помощ за тютюна е удължена до 2022 г. по сегашната схема. Освен това, по предложение на България е на прага да бъде одобрено от Триалога,  Преходната национална помощ да бъде функция до края на следващия Програмен период през 2027 г.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Богдан Милчев: Промените в закона не дадоха резултати

Промените в закона не дадоха резултати досега -  това показват данните, изнесени от Института за пътна безопасност. Институтът извърши анкетно проучване за влиянието върху безопасното движение по пътищата при използването на технически средства. Анкетирани са 192-ма българи в Северозападна България. Според  86% от анкетираните основният фокус на..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Когато пънкът беше млад

Назад във времето, някъде  в началото на 80-те години на миналия век, в епохата на късния социализъм, в град Кюстендил, в едно пространство наречено „СтайчЕто“ няколко приятели слушат чужди радиостанции. Там, в онези по-неприветливи времена за свободолюбивите младежи, докато слушат тайно забранените от официалните власти радио честоти, се..

публикувано на 18.10.24 в 15:24

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36

Магазин за вещици и още нещо…

В света на приказките – на феи, вещици, метли и шапки, там ни пренасят екип от дългогодишни приятели, съидейници, художник и музикант - Мадлен и Моисей. Имало едно време…, така започва всяка история, като някъде по средата главните герои са осенени от гениална идея, от която, вместо да им поникнат крила, в този случай, се появяват летящи..

публикувано на 18.10.24 в 12:59

Хатидже Сирачка: Всички сме „В скута на времето“

Хатидже Сирачка е на 46 години, майка на две деца и баба. Родом е от якорудското село Черна Места, но е учила в Белица, където среща и любовта, в лицето на своя съпруг и остава там със семейството си. Имала е собствен бизнес, после е работила като рецепционист, но писането винаги е било неразделна част от живота й. Така се стига и до издаването на..

публикувано на 18.10.24 в 12:23
Снимка: Кети Тренчева

Георги Касапинов: Вярата е единственото, което ни обединява да си помагаме в трудните моменти

Доброволци обединиха усилията си и обновиха емблематичната за Банско камбанария на църквата „Света Троица“. С доброволен труд и безвъзмездни дарения, само за три дни, те смениха вече разпадналите се керемиди на 30-метровата кула, които не са подменяни от 1994 година насам. Екипът от доброволци, воден от иконом Георги Касапинов, успешно..

публикувано на 18.10.24 в 12:01

Стартира програмата „Дигитални деца“

Рекордни близо 300 хиляди сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. „ За съжаление, основна част от сигналите са свързани със сексуална онлайн експлоатация и изнудване на деца. Имаме сигнали за финансови измами и на двете линии, които управляваме –..

публикувано на 18.10.24 в 11:43