Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилна библиотека доставя книги до домовете на читателите

Осезателно увеличение на читателите в месеците на пандемия отчитат в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград. Оказва се, че в дните на извънредната обстановка, заради силно ограничените ни социални контакти и повечето свободно време, с което разполагат мнозина, четенето се превръща във все по-предпочитан начин за домашно занимание. Но не всички читатели могат лично да отидат до Библиотеката, за да вземат своята любима книга. Затова, ръководството на Регионалната библиотека в Благоевград, организира Мобилна библиотека, която доставя, предварително заявени книги, до адрес.

„Инициативата е на нашия директор г-жа Дора Ангелова. Тя сама, със своя автомобил ще извършва тази услуга. За всички наши читатели разполагаме с електронен каталог, който е поместен на сайта на Библиотеката, където могат да проверят наличните заглавия, които те търсят. Другият вариант е нашата Фейсбук страница, имаме имейли, телефони – много са начините, чрез които хората могат да се свържат с нас и вече има читатели, които наистина го правят“ - разказва Кристина Тонева от „Детския отдел“ на Регионална библиотеката „Димитър Талев“ – Благоевград.

От около седмица, Мобилната библиотека вече доставя книги до домовете на читателите. Това са хора, които изпитват страх да посетят Библиотеката, заради коронавируса, родители с малки деца, които не могат да излязат, за да си вземат лично книгата или възрастни хора, които са трудно подвижни.

„По този начин се опитваме да бъдем полезни на нашите читатели в тази пандемична обстановка. Доста обогатяваме фонда на библиотеката, всячески се надяваме да бъдем близо до нашите читатели“ – допълни Кристина Тонева.

Според нея, има значително увеличение на новите читатели в месеците на пандемия. Поради тази причина, голяма част от коледните инициативи на Библиотеката, тази година ще се проведат онлайн. Новото, което предстои е ремонт на „Детския отдел“.

„Благодарение, отново на нашия директор, имаме алтернатива, за да направим „Детския отдел“ по-топъл и по-приветлив за нашите читатели.  Вече имахме хубави проекти, които те виждат поетапно. Вече сме изрисували и украсили с любими герои стените на „Детския отдел“, очакват ни още подобрения“ – допълни библиотекарят.

Кристина Тонева пожела на всички читатели да бъдат здрави и да осъзнаят, колко е необходима библиотеката за тях и техните деца. Тя прикани всички читатели и родители на малките читатели да бъдат до децата си, за да им помогнат и те да бъдат по-отговорни, да следят сроковете на техните книги, защото някой от тях закъсняват с връщането. Това е проблем, тъй като, поради увеличения читателски интерес, най-новите и търсени книги, не достигат за всички.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Кристина Тонева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08