Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилна библиотека доставя книги до домовете на читателите

Осезателно увеличение на читателите в месеците на пандемия отчитат в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград. Оказва се, че в дните на извънредната обстановка, заради силно ограничените ни социални контакти и повечето свободно време, с което разполагат мнозина, четенето се превръща във все по-предпочитан начин за домашно занимание. Но не всички читатели могат лично да отидат до Библиотеката, за да вземат своята любима книга. Затова, ръководството на Регионалната библиотека в Благоевград, организира Мобилна библиотека, която доставя, предварително заявени книги, до адрес.

„Инициативата е на нашия директор г-жа Дора Ангелова. Тя сама, със своя автомобил ще извършва тази услуга. За всички наши читатели разполагаме с електронен каталог, който е поместен на сайта на Библиотеката, където могат да проверят наличните заглавия, които те търсят. Другият вариант е нашата Фейсбук страница, имаме имейли, телефони – много са начините, чрез които хората могат да се свържат с нас и вече има читатели, които наистина го правят“ - разказва Кристина Тонева от „Детския отдел“ на Регионална библиотеката „Димитър Талев“ – Благоевград.

От около седмица, Мобилната библиотека вече доставя книги до домовете на читателите. Това са хора, които изпитват страх да посетят Библиотеката, заради коронавируса, родители с малки деца, които не могат да излязат, за да си вземат лично книгата или възрастни хора, които са трудно подвижни.

„По този начин се опитваме да бъдем полезни на нашите читатели в тази пандемична обстановка. Доста обогатяваме фонда на библиотеката, всячески се надяваме да бъдем близо до нашите читатели“ – допълни Кристина Тонева.

Според нея, има значително увеличение на новите читатели в месеците на пандемия. Поради тази причина, голяма част от коледните инициативи на Библиотеката, тази година ще се проведат онлайн. Новото, което предстои е ремонт на „Детския отдел“.

„Благодарение, отново на нашия директор, имаме алтернатива, за да направим „Детския отдел“ по-топъл и по-приветлив за нашите читатели.  Вече имахме хубави проекти, които те виждат поетапно. Вече сме изрисували и украсили с любими герои стените на „Детския отдел“, очакват ни още подобрения“ – допълни библиотекарят.

Кристина Тонева пожела на всички читатели да бъдат здрави и да осъзнаят, колко е необходима библиотеката за тях и техните деца. Тя прикани всички читатели и родители на малките читатели да бъдат до децата си, за да им помогнат и те да бъдат по-отговорни, да следят сроковете на техните книги, защото някой от тях закъсняват с връщането. Това е проблем, тъй като, поради увеличения читателски интерес, най-новите и търсени книги, не достигат за всички.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Кристина Тонева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята на кученцето Златко със „златна съдба“

„Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет“ е стара народна мъдрост, с която накратко можем да опишем историята на бездомното куче Златко от Благоевград, което попадна на добри хора и вече е щастливо осиновено от българско семейство, живеещо в американския град Атланта. Това се случи преди няколко седмици, когато за щастливото събитие съобщи в..

публикувано на 04.09.24 в 16:10
Ваня Маникатева

Ваня Маникатева: Оздравителните процеси в БСП тепърва започват

Това, което се случи на Националния съвет на БСП преди дни и решението за изключване на Корнелия Нинова не е продължение на онова, което всъщност правеше самата тя. Решението в неделя бе доказано със своите уставни норми заради факта, че Нинова постави на карта нормалното функциониране на БСП. Тя просто наруши определени решения на органите на..

публикувано на 04.09.24 в 12:51

Ралица Петкова: Каквото си посял, това ще пожънеш

В тази стара народна мъдрост вярва Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчеларството повече от десетилетие. С нея сме ви срещали и друг път в ефира на Радио Благоевград . Разказвали сме, че Ралица се е посветила на този поминък най-напред като хоби, което впоследствие се превръща в поминък на цялото й..

публикувано на 02.09.24 в 14:03

Кметът Москов: Търсят се нови водоизточници за община Гоце Делчев

Високите температури и засушаването поставят много сериозни задачи пред общините в края на лятото и през есента. Това подчерта в интервюто за Р адио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев. По думите му доста сериозна е работата с ВиК Благоевград, търсят се нови водоизточници.  "Проблеми имаше в селата Буково и Господинци. В..

публикувано на 02.09.24 в 09:21

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52