Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сабахлъков: Изкупната цена на тютюна е обидно ниска тази година

3
Иван Сабахлъков

Започна изкупната кампания на тютюна в гоцеделчевско, но предлаганите от фирмите изкупни цени, са обидно ниски за тютюнопроизводителите – съобщават местните тютюнопроизводители.

„Искам да благодаря на Радио Благоевград за тази отзивчивост, че следи с интерес кампанията, а това е съдбата на българския селянин, в частност на българския тютюнопроизводител. Защото, в момента наблюдаваме една тенденция, която за разлика от миналата година, когато беше възходяща, сега е низходяща. Не може, преди началото на кампанията, ние да знаем, че цените ще падат надолу. Без да са ни видели реколтата, без да ни знаят продукцията, просто е обидно това, което се получава. С пълно основание можем да кажем, че субективизмът в тютюнопроизводството продължава“ – коментира за Радио Благоевград Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“ и земеделски производител от Хаджидимово.

Според него, в момента тютюна в гоцеделчевско се изкупува на цени от 5.60 до 7 лева за килограм. Според тютюнопроизводител от гърменското село Скребътно обаче, цената на тютюна там е стигнала и до 8 лева за добро качество.

 „Тази година има райони с много добро качество, но се съмнявам, че фирмите ще дадат цена от 9-10 лева като миналата година. В момента, в който е зададена на компютрите цената, значи субективизмът е налице, всичко е субективно. Нямам думи, с които за изразя за пореден път, мъката и болката, които ги очаква българския селянин, в частност българския тютюнопроизводител“ – допълни Иван Сабахлъков.

Според него, това ще продължава така, докато българинът не излезе да си търси правата, както правят жителите на Франция и другите европейски държави.

По отношение на по-ниската цена, на която се предлага македонския тютюн, заради което е предпочитан от българските фирми, Сабахлъков, даде пример с гръцкия тютюн, който се изкупува на цени от над 4,5 евро, при положение, че гръцките тютюнопроизводители получават много по-големи субсидии от българските.

„Всички вече изкупуват на приравнени цени. Още преди кампанията да стартира знаех, че тази година цените ще бъдат с лев, лев и половина по-ниски от миналогодишните, което още тогава ме огорчи. Значи, никой не цени труда на хората, затова и хората бягат от България“ – сподели още Иван Сабахлъков.

Според него, една от основните причини за този проблем е унищожената преработвателна тютюнева промишленост в България.

„И затова казвам, че убихме един отрасъл, който всяка година вкарва в държавния бюджет над 2 милиарда лева. Нали разбирате, че никой друг Сектор не вкарва такива средства, но нямаме политика какво се става с този отрасъл в бъдеще – дали, ще се превърнем в поредната „фирма на ишлеме“ – коментира още тютюнопроизводителят.

Според Иван Сабахлъков, който е и зеленчукопроизводител, 2020 е една от най-тежките години в земеделско отношение. Освен, с неблагоприятните климатични условия, тази година стопаните трябваше да се справят и с предизвикателството COVID-19, за което тютюнопроизводителите най-вероятно, няма да получат помощи.

„Едва когато, България стане равноправен член на Европейския съюз и по отношение на субсидиите, тогава можем да отворим широко очи и да вземем малко въздух“ – категоричен е Иван Сабахлъков.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Сабахлъков: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30