Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Запазва се тенденцията за по-малък брой хоспитализирани с COVID-19 в Пиринско

Д-р Веселка Мончева

„173 са случаите с COVID-19 в Благоевградска област за изтеклата седмица. 144 от тях са под домашно наблюдение и карантина. Само 28 са хоспитализирани в болнични заведения“ – обобщението на епидемиологичната обстановка направи за Радио Благоевград  д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите и не намаляват настанените в интензивните болнични отделения. Преди две седмици са били 14, изминалата – 16. По 47 са инфектираните в двете възрастови групи 25-49 г. и 50-64 г. Във възрастта над 65 години положителните са 55.

Утре в здравната инспекция ще бъдат получени ваксините на „Модерна“, които също са предназначени за медици на първа линия.  Ще бъде получена и пратка за втората доза ваксини на 200 медицински лица, които бяха имунизирани преди Нова година.

По повод скандала с ваксинираните общински съветници в гр. Сандански д-р Мончева бе категорична, че те са нарушили националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Трябвало е да се потърсят желаещи от извънболничната помощ като дентални специалисти и фармацевти.

Д-р Веселка Мончева в интервю на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 


     


Вижте още

Някои болести при животните са доста опасни и за хората

Преди години страната ни бе между първите при диагностицирането на животните и предпазването от доста опасни болести. Ветеринарните лекари са добре подготвени. Ветеринарно-медицинският факултет към Софийския университет е открит през 1923 година. Още от началото е използван опитът на германската медицина. До 90- те години на миналия век в..

публикувано на 27.01.21 в 16:45

Само един с положителна проба до този момент в училищата в Кюстендил

Тестването с бързи антигенни тестове е започнало вчера. „Всички училища в рамките на ден понеделник получиха своите тестове, разпределени така от РУО, че да покрият всички учители и непедагогически персонал, заявили желание да се тестват“ – каза за Радио Благоевград началникът на РУО Кюстендил Мая Стойчева. Тестването е започнало във вторник и до..

публикувано на 27.01.21 в 14:09

3-ма с положителни проби след тестване на училищния персонал в Перник

Това съобщи за Радио Благоевград Ваня Коконова, началник РУО Перник. Вчера през безплатно, доброволно тестване с антигенни тестове са преминали общо 200 човека. Двама от непедагогическия персонал и един педагог са с положителни проби. „Педагогът всъщност е със симптоми преди да започне тестването и е в болничен“ – уточни Ваня Коконова.  1080..

публикувано на 27.01.21 в 13:30

Десетокласниците от Благоевград със сериозни аргументи за отмяна на матурите

Защо десетокласниците в страната подеха онлайн подписка срещу провеждането на тазгодишните матури – в следобедния блок на Радио Благоевград двама гимназисти от Благоевград, Антоана Филчева и Ангел Смолецов, изложиха част от аргументите на своите връстниците. Изключително обосновано и напълно коректно те представиха своето виждане относно..

публикувано на 27.01.21 в 11:42

Снежен Благоевград – между красотата и неудобството

Благоевград се събуди под красиво бяло снежно одеяло тази сутрин. В ранното утро бе красиво, след това настана суматоха – затрупаните от снега коли трябваше да бъдат почистени, да се размразяват ключалките на автомобилите, да се проправят партини, да се почистят улиците, които не бяха предварително обработени със сол и луга. Загърнати в своите..

публикувано на 27.01.21 в 09:35
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54