Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи се обединиха в инициатива „Изпрати българска книга в Македония“

„Изпарти българска книга в Македония“ е инициатива, която набира все по-голяма популярност в социалните мрежи. Идеята е до края на 2021 година да бъдат изпратени 10 хиляди български заглавия на книги на сънародниците ни в Северна Македония. Антонио Коларов от Сандански е един от участниците в тази кауза:

„При последния транш, който беше около Ивановден, български книги получиха сънародниците ни и от Западните покрайнини. Последният транш бе от 308 книги и ще зарадва 150 човека. Заглавията, които аз изпратих от личната си библиотека бяха с творби на Пейо Яворов, „Под игото“ на Ив. Вазов, стихосбирки на Христо Ботев и Димчо Дебелянов. Не всичко, което изпратих беше патриотична литература имаше и художествени романи“, каза за Радио Благоевград Антонио Коларов.

Антонио споделя, че трудно се разделя с книги от личната си библиотека, но приема каузата лично и това променя нещата:

„За мен водеща е идеята, че трябва да помогнем по един или друг начин, за да запазим българщината в този регион. Искам да помагам с колкото се може повече“.

Българите в Северна Македония се радват на всяка една получена книга. Антонио вече избира още книги, които ще бъдат изпратени на сънародниците ни. Всеки, който желае да се включи в каузата може да го направи на фейсбук страницата на инициативата - „Изпрати българска книга в Македония“ 

Цялото интервю с Антонио Коларов чуйте в звуковия файл ->Вижте още

Някои болести при животните са доста опасни и за хората

Преди години страната ни бе между първите при диагностицирането на животните и предпазването от доста опасни болести. Ветеринарните лекари са добре подготвени. Ветеринарно-медицинският факултет към Софийския университет е открит през 1923 година. Още от началото е използван опитът на германската медицина. До 90- те години на миналия век в..

публикувано на 27.01.21 в 16:45

Само един с положителна проба до този момент в училищата в Кюстендил

Тестването с бързи антигенни тестове е започнало вчера. „Всички училища в рамките на ден понеделник получиха своите тестове, разпределени така от РУО, че да покрият всички учители и непедагогически персонал, заявили желание да се тестват“ – каза за Радио Благоевград началникът на РУО Кюстендил Мая Стойчева. Тестването е започнало във вторник и до..

публикувано на 27.01.21 в 14:09

3-ма с положителни проби след тестване на училищния персонал в Перник

Това съобщи за Радио Благоевград Ваня Коконова, началник РУО Перник. Вчера през безплатно, доброволно тестване с антигенни тестове са преминали общо 200 човека. Двама от непедагогическия персонал и един педагог са с положителни проби. „Педагогът всъщност е със симптоми преди да започне тестването и е в болничен“ – уточни Ваня Коконова.  1080..

публикувано на 27.01.21 в 13:30

Десетокласниците от Благоевград със сериозни аргументи за отмяна на матурите

Защо десетокласниците в страната подеха онлайн подписка срещу провеждането на тазгодишните матури – в следобедния блок на Радио Благоевград двама гимназисти от Благоевград, Антоана Филчева и Ангел Смолецов, изложиха част от аргументите на своите връстниците. Изключително обосновано и напълно коректно те представиха своето виждане относно..

публикувано на 27.01.21 в 11:42

Снежен Благоевград – между красотата и неудобството

Благоевград се събуди под красиво бяло снежно одеяло тази сутрин. В ранното утро бе красиво, след това настана суматоха – затрупаните от снега коли трябваше да бъдат почистени, да се размразяват ключалките на автомобилите, да се проправят партини, да се почистят улиците, които не бяха предварително обработени със сол и луга. Загърнати в своите..

публикувано на 27.01.21 в 09:35
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54